Freeze 2012: Karma to Burn hoeft zich niet meer te bewijzen

Amerikaanse stonerrockband heeft bezoekers stevig in zijn greep

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Minze Dijkstra ,

Voor de derde keer in bijna een jaar tijd staat Karma to Burn op een Fries podium. De drie Amerikanen bewijzen echter dat we ze nog lang niet zat hoeven te zijn. In de DFZ Zaal, bovenin De Harmonie, zet de band een strak en vooral hard optreden neer dat de vraag naar een volgend optreden alleen maar groter maakt.

MUZIEK
Instrumentale stonerrock uit de Verenigde Staten. Het trio Karma to Burn draait al sinds 1997 mee. Na in 2002 gestopt te zijn keerden de drie heren terug op het internationale podium in 2009. Het leverde de band een plek op het Download Festival op en een samenwerking met Kyuss frontman John Garcia. Regelmatig zijn de drie mannen te vinden in de Lage Landen. Zo stonden ze vorig jaar nog op de eerste editie van metalfestival Into the Grave.

PLUS
Het optreden van Karma to Burn in de DFZ Zaal is niet de enige plek waar de band zijn zaterdag aan heeft besteed. Eerder die dag stonden de heren nog op een podium in Rotterdam. Je zou kunnen verwachten dat de mannen het dan rustig aan gaan doen. Niet dus. Karma to Burn toont zich vanavond van zijn beste kant en dwingt de luisteraar tot headbangen. De logge stonerrock van de band trekt een groot aantal mensen naar de zolder van De Harmonie. Het is goed te merken dat bassist Rich Mullins en gitarist William Mecum al een tijdje het podium delen. De chemie tussen het spel van Mullins en Mecum zorgt regelmatig voor een grote glimlach op de gelaten van de twee mannen. Drummer Evan Devine, deze tour vervanger van vaste drummer Rob Oswald, ontpopt zich echter als de drijvende motor achter het Karma to Burn van vanavond. Het strakke spel van de drummer is een sterke combinatie met de harde riffs van Mecum en het zware basgeluid van Mullins.

MIN
De drie heren moeten duidelijk een beetje op gang komen. De vermoeidheid na een lange dag spelen is zichtbaar en het gebaar van drummer Evan Devine om de toegift zo kort mogelijk te houden zegt eigenlijk wel genoeg.

CONCLUSIE
Ondanks de vermoeidheid bij de drie heren zet Karma to Burn een ijzersterk optreden neer. De band houdt de bezoeker een uur lang stevig in zijn greep en laat absoluut niet los. Benieuwd hoe snel de band onze kleine provincie weer aan zal doen.

CIJFER
8,5