Freeze 2012: Drive Like Maria voert de temperatuur flink op

Stonerrockformatie laat zelfs de gitaren zweten

Tekst: Martin van der Meer | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Voor een inmiddels goed gevulde Aegon Zaal laat Drive Like Maria zien waarom het één van de drie headliners van dit Freeze Festival is. Stevige gitaarsolo’s, strakke drums en een sterke zang zorgen voor een wild enthousiast publiek. Oude hits worden afgewisseld met sterke nummers van het onlangs verschenen nieuwe album, maar dat lijkt het publiek niet veel uit te maken: iedere song wordt met open armen ontvangen. Als de drummer dan ook nog een klein woordje Fries blijkt te kunnen spreken, kan de band voor het Freeze publiek al helemaal niet meer stuk.

MUZIEK:
Drive Like Maria maakte in 2009 een ijzersterke entree in de muziekwereld met  singles I’m On A Train en King Of My Town. Maar na het denderende succes van debuutalbum Elmwood (ze speelden op Lowlands, Noorderslag, en in de voorprogramma’s van ZZ Top en AC/DC) bleef het even stil rond de Belgisch/Nederlandse stonerrockband. In de persoon van Bram van den Berg (ex-Krezip) werd een nieuwe drummer aangetrokken en inmiddels vlamt de band weer voluit. 

PLUS:
De band speelt hard, strak en stevig en doet eigenlijk precies waar het goed in is: flink knallen. De luide rock gaat er bij het publiek in als koek. Een moshpit lijkt onvermijdelijk en laat dan ook niet lang op zich wachten. Tijdens Howl, één van de betere nummers van het nieuwe album Drive Like Maria, worden de dames van Nelson Can op het podium geroepen. De Deense meiden hebben even daarvoor in dezelfde zaal gespeeld en nemen voor de gelegenheid de vocalen van Lara Chedraoui (oorspronkelijk zangeres van Intergalactic Lovers) over. Het blijkt een goede greep, de dames houden het dreigende gevoel van het nummer goed vast. 
Als op het einde blijkt dat de band nog maar één nummer te gaan heeft roept gitariste Nitzan ‘fuck it, we doen er nog twee!’ – om vervolgens met een snoeihard en vlammend slot de zaal te verlaten. 
 
MIN:
Er is niet veel interactie met het publiek, maar je kunt je afvragen of dit nodig is. Niet lullen maar knallen lijkt het devies voor Drive Like Maria. Door technische problemen begint de band tevens een stuk later dan gepland. Het leidt tot een paar ongeduldige geluiden in de zaal en wat ontevreden gezichten op het podium. Gelukkig maakt de band dit door middel van enthousiasme en harde muziek meer dan goed. 
 
CONCLUSIE:
Drive Like Maria mag gerust nog eens terug komen in Friesland: dit is vuige stonerrock & roll zoals we graag op een festival als Freeze terug zien. 
 
CIJFER: 
8,5