Freeze 2012: Even wegdromen met Johnnygoody

Singer-songwriter komt tot zijn recht in intieme setting

Tekst: Alwin Sinnema | Foto's: Joey Feikens ,

De grote zalen waren tijdens het Freeze Festival vaak nogal rumoerig door de aanwezige menigte. Wilde de Freezeganger toch even aan de drukte ontsnappen, dan bood de meer afgelegen zaal Nivo Noord een uitkomst. Vooral toen singer-songwriter Johnnygoody er optrad in een sfeervolle huiskamersetting.

CONCERT:
JohnnyGoody, Freeze Festival, NIVO Noord, zaterdag 22 september 2012

MUZIEK:
Johnnygoody is de artiestennaam van singer-songwriter Luutzen Dijkstra. De muzikant van Friese komaf besloot zich, na zijn studie filosofie, volledig te richten op zijn muzikale carrière en trok door verschillende steden over de hele wereld. Vandaag de dag woont hij in Berlijn.

PLUS:
Binnen de intieme huiskamersetting weet Johnnygoody zichzelf goed aan de man te brengen. Het publiek moet ook wel aandachtig luisteren om zijn melancholische teksten te kunnen begrijpen. Veel nummers lijken gebaseerd op eigen levenservaring, maar het is niet altijd meteen duidelijk waar ze over gaan. Het mooie van dit mysterieuze repertoire is dat het de luisteraar aanzet om gedurende het optreden ook echt over de nummers na te denken: je ziet mensen aandachtig luisteren met de hand ondersteunend onder het hoofd. Het nummer All That I Do springt er met name bovenuit. Het is knap hoe kwetsbaar Johnnygoody zich gedurende het optreden opstelt.

MIN:
Hoewel de teksten erg sprekend zijn, is het instrumentaal gezien niet erg spectaculair. Johnnygoody wordt ondersteund door zijn band, maar de show blijft ingetogen. Daardoor ontstaat het gevaar dat het na een tijdje een beetje eentonig wordt.

CONCLUSIE:
Het bescheiden optreden van Johnnygoody op Freeze was een mooie tussenstop om eventjes tot jezelf te komen.

CIJFER:
6,5