Freeze 2012: Moss slaat niet aan bij nuchtere Friezen

Geen vonk tussen band en publiek

Tekst: Obe Alkema | Foto: Dirk van der Vaart ,

Dit jaar is een topjaar voor Moss, zoals al eerder vermeld in het interview dat 3voor12/Friesland met frontman Marien Dorleijn had. Vele concerten door Nederland, Lowlands, Pinkpop, uitstapjes naar het buitenland en bovenal een nieuw album. Helaas niet de 3voor12 Award 2012, maar het album en de performances zijn er niet minder om.

MUZIEK
Moss is misschien wel een van de beste popbands van Nederland. Begin dit jaar brachten ze een prachtig vervolg op Never Be Scared / Don’t Be a Hero uit, Ornaments genaamd. Hun muziek is een cocktail van verleidelijke en dromerige liedjes zoals we die kennen van Beach House en gelaagde muziek, zoals we tegenkomen bij Radiohead. En daar dan de Nederlandse versie van: licht-elektronische muziek, begeleid door de betoverende stem van frontman Marien Dorleijn.

PLUS
Het openingsnummer bouwt Moss vanavond heel goed op. Eerst komt Dorleijn het podium op om met gitaar en zang te beginnen. Langzamerhand druppelen de andere bandleden binnen om het concert af te trappen. De muziek van Moss ligt goed in het gehoor en is dus ideaal voor een concert. Aanstekelijke drumpartijen en een samenspel van gitaren waarop je helemaal uit je plaat wilt gaan. Dit soort liedjes, vooral terug te vinden op Ornaments, worden vanavond voornamelijk gespeeld. Er staat een soort diaprojector op het podium die een bijzondere belichting over de bandleden strooit; het lijkt alsof het licht over het podium golft. Dit versterkt het psychedelische aspect van de muziek, iets wat Moss zeker kan hebben.

MIN
Er springt totaal geen vonk over. Het publiek laat zich niet gedwee meevoeren door Moss en de bandleden weten niet goed wat ze daarmee aan moeten. Ze gedragen zich introverter dan normaal. Dorleijn hipt eens op een verhoging op het podium, maar ook hij gaat niet uit zijn dak zoals we van hem gewend zijn. Daarbij komt dat de set geen coherent geheel vormt. Alle liedjes staan wat op zichzelf. Toch komen sommige juweeltjes, zoals The Hunter, nog wel degelijk tot hun recht. Helaas is het verder redelijk rommelig op het podium, moet er nog iets gerepareerd worden (overmacht) en zijn de pauzes tussen de liedjes veel te lang. De zaal is aan het einde van de set voor meer dan de helft leeggelopen.

CONCLUSIE
Moss slaat niet aan bij de nuchtere Friezen. Op zich zijn de liedjes perfect om te spelen in een kleine zaal en schieten enkele nummers er daadwerkelijk bovenuit, maar over het algemeen valt dit optreden toch tegen. Er is geen interactie met het publiek. Het publiek wil niet en daardoor wil Moss ook niet.

CIJFER
5.5