Black Bottle Riot en '77 warmen op voor Paaspop Black Bottle Riot en '77 warmen op voor Paaspop

Rauwe rock en Spaanse speelsheid in Asteriks

, Tekst: Rudie van der Bos

Black Bottle Riot en '77 warmen op voor Paaspop

Rauwe rock en Spaanse speelsheid in Asteriks

Tekst: Rudie van der Bos ,

Black Bottle Riot, een exponent van de momenteel erg levendige Nijmeegse muziekscene, presenteerde afgelopen weekend haar debuutalbum in poppodium Asteriks. Hun Spaanse labelgenoten van ’77 kwamen mee. In het voorprogramma speelde de lokale rockabilly rootsband Downbeat Maestros, die een deel van het publiek aan het dansen kreeg met hun pakkende muziek. Zeker een aanrader voor het komende Straatfestival.

Als na het voorprogramma en de ombouw de mist van de rookmachine optrekt, begint Black Bottle Riot hun set met Bright Lights, Big City. Het blijkt de aanzet voor 45 aaneengesloten minuten rauwe rock. Bassist Jaap van den Berg laat zien dat je geen microfoon nodig hebt om enthousiast mee te zingen op het podium, terwijl zanger/ gitarist Simon Snel enkele keren zijn mondharmonica tevoorschijn haalt.

Pink Floyd verslagen

Gitarist Mike Sedee lijkt zich te verbazen over de keuze van het publiek om vanavond naar Asteriks te komen en niet naar het Oldehoofsterkerkhof, waar zich gelijktijdig het Pink Floyd Project afspeelt. Hij bedankt de bezoekers dan ook voor hun komst.

Nadat in het middenstuk van de set even wat gas wordt teruggenomen, gaat de band weer ruig en vuig door met waarmee ze begonnen waren. En dan is het jammer dat de speeltijd maar beperkt is.

Spaanse furie

77 werd in de aankondiging vergeleken met een band als AC/DC en dat hoor je inderdaad al bij de eerste tonen terug. Vier jongens uit Spanje, waarvan de met ontbloot bovenlijf spelende gitarist de showman blijkt te zijn. Tijdens de hardere nummers zijn de vocalen door de muur van gitaargeluid helaas niet goed te horen, ook niet als de bandleden om de beurt de zang voor hun rekening nemen.

Vooral bij de bassist lijkt het alsof hij playbackt met het geluid uit. Bij de rustigere nummers, daarentegen, komt de zang beter tot zijn recht. De band bouwt zelfs een toegift in, die zich voor de eerder genoemde gitarist deels afspeelt op de bar. Dankzij de draadloze verbinding met zijn apparatuur kan zijn solo achterin de zaal op vele mobieltjes vereeuwigd worden.

 

Onbekend maakt niet altijd onbemind

Helaas voor de band is een deel van het publiek al vertrokken, maar na enige aansporing krijgt '77 een aantal van de overblijvers nog zo gek mee te klappen of zelfs te zingen bij het laatste nummer. Ondanks een gebrek aan bekende nummers weet de band door hun enthousiasme toch prima te slagen. Ze vragen tijdens de show meermaals het publiek hun cd’s bij de stand te kopen. Toch zullen zij het, meer dan van hun albums, vooral van hun livepresentatie moeten hebben.

In het paasweekend waren zowel Black Bottle Riot als ‘77 ook te zien op Paaspop in Schijndel. Zal er daar ook een halfontklede gitarist in het publiek zijn gesignaleerd?

 

---

Gezien: Black Bottle Riot en ’77, voorprogramma Downbeat Maestros
Waar: Poppodium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 6 april 2012
Opkomst: 100-150 bezoekers

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland