Dokk'em Open Air duikt in gat Wâldrock Dokk'em Open Air duikt in gat Wâldrock

Fries metalfestival wil groeien naar drieduizend bezoekers

, Ingmar Griffioen

Dokk'em Open Air duikt in gat Wâldrock

Fries metalfestival wil groeien naar drieduizend bezoekers

Ingmar Griffioen ,

Dokk'em Open Air grijpt het definitieve einde van Wâldrock aan om het eigen festival uit te bouwen. "Dit is voor ons de kans om door te groeien", vertelt programmeur Jort Visser. Het Friese metalfestival gaat van eens in de twee jaar naar een jaarlijkse editie en wil uitgroeien tot een festival voor twee- tot drieduizend bezoekers.

Fries metalfestival wil groeien naar drieduizend bezoekers

Dokk'em Open Air grijpt het definitieve einde van Wâldrock aan om het eigen festival uit te bouwen. "Dit is voor ons de kans om door te groeien", vertelt programmeur Jort Visser. Het metalfestival in het Friese Raard (naast Dokkum) gaat van eens in de twee jaar naar een jaarlijkse editie en wil uitgroeien tot een middelgroot festival voor twee- tot drieduizend bezoekers.

"We speelden al langer met het idee, zeker na de succesvolle editie van dit jaar. Het wegvallen van Wâldrock is uiteindelijk wel de doorslaggevende factor geweest. Daarmee komt er ook meer ruimte voor ons." Visser blijft ook voorzichtig. "Het verhaal van Wâldrock is bekend. Het werd steeds moeilijker en riskanter om zo'n festival neer te zetten. Dat was een legitieme reden om te stoppen. Wij zijn ook niet in de veronderstelling dat we even achtduizend man gaan trekken."

Visser denkt dat Dokk'em Open Air wel in het middensegment meer mensen kan trekken door het programma te professionaliseren. Twee weken geleden ontving Dokk'em Open Air negentien bands uit tien landen en zo'n 1300 bezoekers. "Er moet programmatechnisch nog iets gebeuren om te kunnen groeien. We waren heel trots op het programma, maar er is wel vernieuwing nodig. Onze huidige focus op oldschool metal is te beperkt." Ook wil de organisatie het tweede podium met female fronted bands, uitvloeisel van de samenwerking met het Belgische Female Voices Fest, voortaan breder gaan benutten.

De gemeente Dongeradeel, waar Raard onder valt, ondersteunt het festival volgens de programmeur van harte. "Zij zijn heel blij met ons. De gemeente betaalt per editie een substantiële bijdrage en we zijn in overleg hoe we verder kunnen groeien. Er is in Dongeradeel ook niet veel te beleven, het is een uithoek." Visser erkent dat die festivallocatie, tussen Dokkum en de Waddenzee, ook een beperking is. "Maar dat had Wâldrock ook." Of naast de gemeente ook de provincie het festival gaat subsidiëren is onzeker. "Ik geloof dat de provincie Wâldrock ook ondersteunde, maar weet niet hoeveel. We gaan het in ieder geval aanvragen."

De zesde editie is niet 100%, maar wel zo goed als zeker. "We moeten wel realistisch zijn. Wâldrock houdt niet voor niets op. Dat heeft een reden en ook wij hebben daarmee te maken. Voor ons is het dan ook een hele uitdaging om hier een draai aan te geven. We gaan ieder geval volop aan de slag om het voor elkaar te krijgen." Dokk'em Open Air mikt voor de 2011 editie op eind juni, begin juli.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland