Alpine Pack winnaar Kleine Prijs van Fryslân 2010

Jury heeft het moeilijk met fruitschaal van finalisten in ’t Bolwerk

Tekst: Anne-Marie Böing. Foto's: Marcel Poelstra ,

In 't Bolwerk te Sneek hangt zo rond kwart over acht een verwachtingsvol sfeertje. Vanavond wordt duidelijk welke van de zes finalisten het kroontje van De Basis overneemt. Wie mag zich de komende 365 dagen de beste band van Friesland noemen en wint de Kleine Prijs van Fryslân? De strijd barst los tussen Alpine Pack, The LMN3, Achter Gordijnen van Vrijheid, Dial-A-Poets, Above en Hille Stellingwerf.


Jury heeft het moeilijk met fruitschaal van finalisten in ’t Bolwerk

Buiten zitten er nog wat mensen relaxed aan de waterkant, in ’t zonnetje. Binnen hangt wel al een verwachtingsvol sfeertje.  Ieder moment kan de eerste band deze 2010-editie van de Kleine Prijs van Fryslân aftrappen. Vanavond wordt duidelijk welke van de zes finalisten het kroontje van De Basis overneemt. Wie mag zich de komende 365 dagen de beste band van Friesland noemen? De strijd barst los tussen Alpine Pack, The LMN3, Achter Gordijnen van Vrijheid, Dial-A-Poets, Above en Hille Stellingwerf.

De jury vond het appels met peren met bananen en kiwi’s vergelijken. Zoals eerder genoemd op 3VOOR12/Friesland zijn de deelnemers dit jaar erg divers. Dat blijkt des te meer nu finalisten met elkaar de avond vullen. Alpine Pack is een goed begin met hun ruimtelijke rocksound. De vier mannen van deze jonge band zetten met beleving, vette haren en zweet een solide set neer. De gitaren verlaten het podium om plaats te maken voor een Mc en DJ, oftewel hiphopcrew the LMN3. Mc Berq krijgt tal van rechterarmen aan het meezwaaien door zijn goede interactie met het publiek. De swingende beats gaan na ruim twintig minuten wel wat op elkaar lijken, ondanks de fijne afwisseling in samples.  

De derde band, Achter Gordijnen van Vrijheid, probeert het Bolwerk mee te nemen naar een andere wereld met hun trombone, synthesizer en gitaar. Maar echt mee wil het publiek niet. De mooie Nederlandse liedjes van deze driekoppige act zijn eerlijk en grappig, maar aan de ernstige kant voor de plaats en het moment. Het kost de electrotrashdancepunkrockxtraordinaire-act Dial-A-Poets dan ook een nummer of vier voordat de bezoekers hier weer van losgeweekt zijn en er wat respons komt. Ondanks de felgekleurde pluizige Vikingachtige hoofddeksels en dito broeken.

Geen bizarre outfits voor hak-op-de-tak metalband Above, maar stijlvolle hoge herenhoeden. Ook dit viertal entertaint op niveau met hun groovende hardrock doorspekt van pure lol en gekkigheid. Iedere vorm van ernst is ondertussen heel ver te zoeken. De neiging met bier te smijten groeit snel. Finalist zes, Hille Stellingwerf, neemt het over voordat de glazen echt door de lucht vliegen. Twintig minuten grootse, opzwepende blues, soul en gospel sluiten de optredens van de finalisten af. 

Terwijl de jury zucht en steunt over naar wie die €1500 studiotijd moet gaan, laat De Basis zien dat ze vorig jaar terecht gewonnen hebben. Een heus moshpitje ontstaat voor het podium. Frontman Ico Balt stookt het geheel nog even goed op. Dan de uitslag. Eerst slepen Above en Dial-A-Poets  €150 euro aan webexpertise van Peter Boorsma in de wacht. Waarom is niet helemaal duidelijk. Dat Dial-A-Poets lastig in een hokje te plaatsen is, blijkt wederom als zanger Jan de muzikantenprijs wint in de ‘buitencategorie’. Hille Stellingwerf sleept maar liefst twee muzikantenprijzen in de wacht, als beste zanger en gitarist. Ook de ritmesectie van Alpine Pack wordt met een muzikantenprijs beloond. De publieksprijs, €1000 voor een videoclip, gaat naar The LMN3.

 Nadat D.A.A.N.  de boel lang genoeg gerekt heeft, wordt onthuld aan het ongeduldige publiek waar het allemaal om draait vanavond. Welke band heeft de grootste potentie om ver te komen? Zoals al een beetje verwacht, ging de eer welverdiend naar Alpine Pack. ‘Toen we meededen, wilden we eigenlijk niet eens winnen!’ aldus de band met misschien wel de snelst rijzende ster in Friese historie: in januari beginnen, in juni de Kleine Prijs winnen. Als ze dat tempo aanhouden, gaan we nog veel van deze jongens horen.   
 
Wie: Alpine Pack, The LMN3, Achter Gordijnen van Vrijheid, Dial-A-Poets, Above en Hille Stellingwerf.

Waar: ’t Bolwerk, Sneek

Opkomst: goed gevuld