Friese Pop Awards 2010: And the winners are… Friese Pop Awards 2010: And the winners are…

Geen grote verrassingen tijdens Fries prijzencircus

, Tekst: Peter Dijkstra Foto's: Marcel Poelstra

Friese Pop Awards 2010: And the winners are…

Geen grote verrassingen tijdens Fries prijzencircus

Tekst: Peter Dijkstra Foto's: Marcel Poelstra ,

Afgelopen zaterdag werden in Poppodium Romein de Friese Pop Awards 2010 uitgereikt. Het eindejaarsfeest van stichting Friesland Pop mag dan wel niet heel 'glamourous' zijn, maar met een sterke muzikale omlijsting en vier interessante awardcategorieën werd het toch een boeiend avondje.

Geen grote verrassingen tijdens Fries prijzencircus

De Friese Pop Awards, en de Friese Popprijs in het bijzonder, kent een lange historie. De Friese Popprijs wordt al sinds 1996 uitgereikt en wint in de loop der jaren alleen maar aan betekenis. Met de uitreiking in Poppodium Romein keert de organisatie terug naar het hart van de Friese popcultuur: Leeuwarden.

De muzikale omlijsting is vanavond in goede handen. Het bal wordt geopend door de sfeervolle gitaarrock van The Eve uit Joure. Helaas staan ze voor een zo goed als lege zaal te spelen. Wanneer deROELS de taak krijgt om in het café van Poppodium Romein The LMN3 te vervangen, is het nog niet veel drukker. Nadat de eerste twee awards zijn uitgereikt, laten Monstertux (grote zaal) en BlackBoxRed (café Romein) horen dat ze in de toekomst ook mogelijke kanshebbers zijn voor een Friese Pop Award.

De eerste award die vanavond wordt uitgereikt is de Omrop Fryslân Klipkar+ Clip Award. Niet geheel onverwacht gaat de prijs naar de video van A Silent Express – Will I Be Around. Natuurlijk vergeet de band in het dankwoord niet de maakster van de video: Stephanie Pistel, die eerder Will.I.Am, Robbie Williams en Simon LeBon (Duran Duran) op de gevoelige plaat mocht vastleggen.

Aansluitend wordt meteen de tweede award uitgereikt: De Friesland Pop Talent Award. Een zware categorie met veel talenten als popdesigner Jelle van Gosliga, hiphop/rock formatie De Basis, de technomannen Conforce en Delta Funktionen en de jonge bluesrockers Barry Nice & The Nice Guys. Het is uiteindelijk echter De Hûnekop die met de hoofdprijs naar huis gaat.

Voordat het dj-collectief Boemklatsch de avond op feestelijke wijze mag afsluiten, zijn er nog twee prijzen te verdelen. Het is het Glemmer Festival dat de LC Publieksprijs wint, de enige prijs van vanavond waarbij de winnaar niet door een jury, maar door het publiek is gekozen. De Friese Popprijs gaat tot slot naar Nynke Laverman, die eerder dit jaar al een Edison in ontvangst mocht nemen voor haar theatervoorstelling Nomade. Laverman, zelf niet aanwezig vanavond, krijgt de prijs uitgereikt via beeldtelefoon.

Ze is echter niet de enige genomineerde die vanavond schittert door afwezigheid. Volgens Sjouke Nauta van stichting Friesland Pop is dat echter een goed teken. ‘Dat ze er vanavond niet zijn, betekent dat ze ergens anders moeten spelen’, concludeert Nauta. Wat hem betreft staat de Friese bandcultuur er dan ook beter voor dan ooit. Gezien de lijst met genomineerden voor de Friesland Pop Talent Award kunnen we die conclusie zonder twijfel onderstrepen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland