Hardste, mooiste, beste: 3voor12 Flevoland's Lowlands top 5 x 4

Met onder andere Portishead, Typhoon, Gesaffelstein, Temples, Flume, Black Lips en Orgaanklap

Esmée Koeleman, Kilian Kayser, Daphne Borst en Lennart van der Burg ,

Na een korte coma is 3voor12 Flevoland weer helemaal bijgekomen van Lowlands 2014. Het festival geldt wederom één groot hoogtepunt, maar bij welke acts werd er het hardste, strakste of mooiste gespeeld? Welk trio zorgde voor massaal kippenvel, en aan welke dj offeren we graag onze oren? Tijd om de balans op te maken en uit het overvolle Lowlands-programma vier keer een top 5 te kiezen.

Top 5 van Lennart van der Burg

1. Typhoon
Voor Typhoon vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats in de Bravo: zijn fantastische nieuwe album, een geweldige swingende band (inclusief Benjamin Herman) en het Lowlandspubliek dat Typhoon alle ‘lobi’ ter wereld gunde. Net toen we dachten dat het niet magischer kon, brak tijdens Ty’s laatste nummer de zon door: zelfs de Goden waren dankzij de Zwolse rapper in opperbeste stemming. Het laatste half uur is terug te zien op 3voor12!

2. Zaterdagnacht in de X-Ray
Evian Christ zette op vrijdagnacht al de toon met een compromisloze trap-set de X-Ray, maar de zaterdagnacht werd dankzij de funky Antal, Hunee en Dâm-Funk pas echt onvergetelijk. De set die Antal en Hunee aan het eind van de avond gezamenlijk draaiden, is terug te horen op 3voor12 (aanrader!).

3. Gesaffelstein
‘Wat is dít?!’, was de meest gehoorde vraag van Lowlanders die op zaterdagavond enthousiast de Bravo binnenrenden. Het antwoord luidt ‘Gesaffelstein’, techno-noir dat zo hard beukt en schuurt dat we na afloop moesten checken of onze oren nog wel aan ons hoofd zaten. Maakt niet uit: voor de Franse baas Gesaffelstein hadden we best een offer willen brengen.

4. Black Lips
Een amateuristische ‘backdrop’ met zwarte graffiti, toiletpapier aan het Charlie-plafond en talloze crowdsfurers: het rammelde weer aan alle kanten bij de Amerikaanse garagerockers Black Lips. Wel met stip een van de meest gezellige feestjes, van een band die de laatste jaren tussen het gekloot door stiekem alleen nog maar goede nummers maakt.

5. Temples
Een favoriet van de 3voor12 Flevoland-redactie, en terecht. De psychedelische rockers van Temples speelden alle potentiele hits van hun debuutalbum in overdrive op Lowlands, met meer lage tonen en fuzzy gitaren. Wat er schortte aan de connectie met het publiek, werd op muzikaal vlak driedubbel goedgemaakt.

Top 5 van Esmée Koeleman

1. Portishead
Dit optreden mag vergeleken worden met perfectie: het is een sensatie voor het oog en voor het oor. Hoewel Portisheads set al wat jaren - haast onveranderd - meegaat, blijkt maar weer dat het een succesformule is.

2. Cage the Elephant
Ik zat eigenlijk midden in een inkakmomentje, maar man: wát een energie heeft die band. En in het bijzonder de zanger, want wat is het ongelofelijk knap dat je nog zo spatzuiver kunt zingen als je de halve marathon op het podium aan het rennen bent.

3. First Aid Kit
Soms is het niet zozeer de kracht van de nummers, maar juist de uitvoering ervan wat een show draagt. First Aid Kit zorgt voor hun mix van loepzuiverheid, interessante covers en algehele schattigheid voor een glimlach op het (net ontwaakte) publiek, waardoor iedereen met een goed gevoel de dag ingaat.
 
4. Temples
Het is fijn als een band live nóg beter is dan op CD, en gelukkig is dat het geval bij Temples. Ondanks de ietwat matige publieksparticipatie door de band, staan ze toch in mijn top 5!
 
5. The Asteroids Galaxy Tour
Hoewel deze band van tevoren niet op mijn wil-ik-graag-zien-lijstje stond, was ik op het laatste moment tóch wel benieuwd geworden naar hun show (die hier terug te zien is). Het was een meevallertje, want de band miste geen noot en had een goede set in elkaar gedraaid, ondanks het feit dat de frontvrouw even dacht dat ze voor het festival Hurricane stond.
 

Top 5 van Daphne Borst

1. Black Lips
Kleine tent, grote verrassing. Black Lips was afsluiter van de Charlie, waar de feestjes strakker zijn dan de drops en overgangen van Skrillex (maar dat is ook niet zo lastig, ik ken menig vrouw die het in de overgang vele malen beter doet). De band zette een ware show neer, met slingers van toiletpapier en wijn voor iedereen.

2. xxyyxx
Bij xxyyxx, dat speelde in de X-Ray, waren de videoplafonds bezaaid met ‘verse munttheeblaadjes': zeer rustgevend. De muziek daarnaast was ook nog eens héél dope.

3. Royal Blood
Royal Blood was een van mijn tips en dat is het nog steeds. De twee mannen klinken als een band van vijf, en daarmee bedoel ik niet ‘lawaai’, maar ‘geweldig’.

4. Birth of Joy
Deze jongens had ik al eens gezien in veel kleiner gezelschap, maar in grotere ruimtes (de X-Ray, vooralsnog iets groter dan Underground Lelystad) klinken ze ook prima. Volgende keer zou ik ze graag in de Grolsch zien, kunnen ze makkelijk aan. Hupsakee.

5. Flume
Hoewel ik van Flume maar tien minuutjes heb gezien, vond ik die tien minuutjes wel de meest overtuigende tien minuutjes van het hele festival. In elk geval overtuigender dan alle bombarie om Lowlands en haar ‘verslechterde concept’ heen. Lowlands kan het nog best, ze hadden Flume immers, en Flume kon het geweldig (klik voor een video van zijn hele show!)

Top 5 van Kilian Kayser

1. Portishead
Portishead was op deze Lowlands vol dj’s en niet heel technisch begaafde bands een verademing. De nummers werden technisch perfect uitgevoerd en werden warm ontvangen door het publiek. De zang in combinatie met de drum, synthesizers en visuals zorgden zondag als afsluiter van de Grolsch voor het eerste en enige kippenvel van Lowlands ’14.
2. Real Estate
Zaterdagmiddag leek de band door de afwezigheid van de toetsenist muzikaal extra hun best te doen. De al prachtige nummers kwamen foutloos uit de perfect op elkaar afgestemde gitaren en zo kon deze dag op geen mooiere manier beginnen (zoals je hier kunt zien). Op aanvraag van het publiek was het prachtige It’s Real een muzikaal hoogtepunt van dit onroerend goede concert.
3. Larry Gus
Larry Gus deed wat van hem verwacht werd: hij samplede, sprong, sloeg en schreeuwde zichzelf door een rammelende elektro-dance set heen die van begin tot eind het publiek dwong om te dansen tot de voeten niet meer voelbaar waren. Gemist? Hier is zijn set in zijn geheel terug te luisteren.
4. Orgaanklap
De band met de meest bijzondere act-omschrijving van het programmaboekje was ook de band met het gekste punkfeest van Lowlands: make-up, bloed en piemels. ‘Willen jullie meer of minder dj’s?’ MINDER! MINDER! MINDER! ‘Dan gaan we dat regelen.’
5. Jett Rebel
Jett Rebel speelde in zijn eigen droom, en dat zag je! De o-zo-sexy zanger in tuinbroek speelde met zijn band de Grolsch plat en dat ging gepaard met een enorme dosis muzikaliteit en plezier. Het festiavl LelystART (12 tot 14 september) mag zich gelukkig prijzen met de komst van een van de beste artiesten van Lowlands ’14.