Grandcafé De Havenkom; eindelijk iets anders Grandcafé De Havenkom; eindelijk iets anders

Nieuw Almeers café met muziek, drank en hapjes

, Door: Bionda Meulenberg

Grandcafé De Havenkom; eindelijk iets anders

Nieuw Almeers café met muziek, drank en hapjes

Door: Bionda Meulenberg ,

Dinsdag 24 maart 2009 opent grandcafé De Havenkom zijn deuren. Een unieke plek in Almere-Haven waar een lekker drankje of hapje te nuttigen is. 3voor12/Flevoland spreekt Raymond Blankenzee die na twee jaar eindelijk zijn droomcafé opent.

Nieuw Almeers café met muziek, drank en hapjes

Een koude wind waait door de havenkom in Almere. Een ideale gelegenheid om op te warmen in een gezellig grandcafé. Raymond Blankenzee, een jongeman van een jaar of dertig en eigenaar van Grandcafé De Havenkom staat al bij de ingang te wachten. 
Het pand zit vol hardwerkende mensen die hun laatste hand leggen op de bouw en inrichting. Raymond laat met trots zien hoe mannen heel secuur met plafondschilderingen bezig zijn. “De plafonds worden nog beschilderd om het café een eigen karakter te geven.” Dinsdag 24 maart gaat grandcafé De Havenkom officieel open voor publiek, maar nu is het pand nog een beetje kaal en fris. “We zijn nu bezig met de afwerking en je ziet het echt iedere keer mooier worden.”

In de keuken staan twee plastic tuinstoeltjes, bevuild met verfspatten, klaar voor het interview. De jonge eigenaar biedt wat fris aan en vertelt verder. “Het moet binnen sfeervol en warm worden met artdeco stijl, een authentieke stijl uit de jaren-50, -60. In de plafondschilderingen zit het verhaal van Almere. Dat gaat heel ver terug, tot in de tijd dat de Flevopolder werd drooggelegd. Dat leek mij erg leuk omdat ik ook echt een Almeerder ben.”

In de zomer wordt Grandcafé De Havenkom een toeristische trekpleister voor dagjesmensen en mensen die met hun bootje aankomen. “In de winter is Almere een beetje een slaapstad. Daar hebben we onze avondprogrammering op afgestemd met plaatselijke bandjes, zangers en dergelijke.”

Tijdens het gesprek klinkt er veel lawaai. Er wordt geboord, gezaagd en getimmerd tegelijk, maar het gesprek kabbelt verder. “We willen de vrijdag en de zaterdag gebruiken om een programmering op te zetten. “ In ieder geval staat er voor de eerste zes weken al wat op stapel; Hollandse avond, danceclassics-avond, een vj, de Almeerse zangers van 2-Force, Pierre de Haan en Manon komen zingen. “Livemuziek is erg leuk. Dat spreekt toch net wat meer aan dan computermuziek.” De muziekliefhebber heeft ook bedacht om wat met jazz te gaan doen omdat dit goed bij de sfeer past. “Waarschijnlijk pas in de zomer want dan ligt de nadruk meer op ons grote terras. Puur omdat ik zelf ook van jazz hou.”
Enkele lokale bands die al hebben toegezegd om te komen spelen zijn Snake in the Mailbox, No Can Do  en De Softies.
Grandcafé De Havenkom is er straks met veel variatie in het muziekaanbod; jazz, popbands, Hollandse avond, zangers. Dat zijn heel verschillende dingen en daar moet je regelmaat in brengen. “Je moet zorgen dat het publiek weet waar ze aan toe zijn door elke maand selectief een vaste programmering aan te brengen.”

Het begint wat frisser te worden in de zaak, maar Raymond is de kou wel gewend. Hij zit er relaxed bij in zijn lekker warme thermenpak. “Gaan jullie ook entree heffen in het weekend?” is de volgende vraag. “Nee, wij hebben als doelstelling om het eerste jaar geen entree te heffen. Ik vind dat entree niet past bij een grandcafé.”
De enthousiaste eigenaar wil ook buiten de deur actief worden. Samen met Almeerse jongeren wil hij evenementen gaan opzetten. “Ik heb aan de Almeerse jongeren gemerkt dat ze dat heel graag willen en daar ideeën over hebben.” Vooral voor de zomer heeft Raymond grootse plannen. “De mogelijkheden zijn enorm. In zomer 2010 lijkt het me leuk om buiten een groot podium te hebben met een hele programmering en dan een beetje een Almeers karakter te geven. De havenkom is natuurlijk een geschikte locatie om het ook wat groter aan te pakken.”

Je kunt merken dat de voormalig eigenaar van patatzaak Happy Snack al jaren kriebels heeft gehad voor deze locatie. “Dit café en deze locatie dat past gewoon erg goed bij elkaar. Het is echt de mooiste stek van de hele havenkom!” Twee jaar geleden gingen café Boulevard en cafetaria Toplicht failliet. Sindsdien stond de locatie leeg en is Raymond er al mee bezig. Er wordt al heel lang over gesproken en het is ook al een paar keer in het nieuws geweest.
Grandcafé De Havenkom is exclusief in het bestaande dorpaanbod. Het is echt iets nieuws en dat is ook een beetje Raymond zijn streven geweest. “Drink wat, eet wat, dat heb je hier in Almere-Haven niet. Het zijn voornamelijk toch allemaal restaurants. Dat miste ik persoonlijk heel erg, gewoon een plek waar je lekker kan zitten.” Nu is de ondernemer zijn droom eindelijk uitgekomen en Almere heeft hoge verwachtingen van zijn zaak. “Veel mensen weten dat ik open ga en daarom verwacht ik heel veel aanloop.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland