Pompende beats en pure drum ‘n’ bass bij Basic Base VII

Move bitch, get out the way!

Tekst: Nico Glas Fotografie: Anne-Marieke Zaal ,

Met de zevende editie van het legendarisch drum ‘n’ bass feest Basic Base was het weer knallen geblazen zonder te veel poespas. Ditmaal geen thema's; gewoon zes DJ's die rauwe drum 'n' bass door de speakers pompen.

Move bitch, get out the way!

Opvallend was de leeftijdsgrens van zestien plus. Zeker een verbetering ten opzichte van de vorige editie, waarbij de kleuters (bij wijze van) in hordes naar binnen stormde. Maar niet iedereen was het eens met de zestien plus regeling. Veel gemopper dat dit de kwaliteit van het feest zou schaden en dat de echte liefhebbers niet binnen kunnen komen, omdat de kaartverkoop geslonken is door die ‘etters’. Ondanks het feit dat deze kinderen naar binnen mochten was het nog vrij rustig aan het begin van de avond, om negen uur. Een handje vol mensen bevondt zich op de dansvloer, maar het gros bevondt zich in de foyer rustig te genieten van de muziek van DJ’s Plus en St. Pete.

Om elf uur was de vloer voor DJ Whistle en kwam de harde kern van het feest ook binnen stromen. Wanneer je knipperde met je ogen ging de dansvloer van vrijwel leeg naar stampvol. Dit kan misschien ook door de DJ komen; met een hele strakke set van een uur knalde zij er hard in met pure drum 'n' bass. Grote publiekstrekker was een excerpt uit 'Move Bitch' van Ludacris: de hele zaal stond te blèren. Ondertussen was de organisatie flink bezig met het rekruteren van personeel voor Basic Base Outdoor. Dit werd niet altijd even conventioneel gedaan. Twee bezoekers hadden er een sport van gemaakt om mensen naar de wervinglocatie te dragen – met stoel en al – zodat zij zich konden inschrijven.

Whistle was inmiddels al afgelopen en had de plaat doorgegeven aan El Maria, een DJ waar iedereen zeer van onder de indruk was. Bij drum 'n' bass is het heel aanlokkelijk om in een repetitief patroon te vallen, wat bij El Maria zeer weinig gebeurde. Toch behoorlijk knap voor een anderhalf uur durende set. Rond klokslag half één waren er zo’n vierhonderd mensen binnen en veel meer zijn het er daarna ook niet meer geworden. Toen El Maria was geëindigd liep de zaal dan ook langzaam maar zeker leeg. Het gevolg daar van was dat de DJ's Kapital en Ambidex net als de eerste twee DJ's voor een vrijwel lege dansvloer stonden. Al werd hier dan wel vol op gedanst.

Voor zaterdag 19 september staat Basic Base Outdoor op de kalender, volgens de organisatie “bigger, better and fresher” dan ooit tevoren.