Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: mei 2017

Met o.a. Met o.a. Big Lake Tiny, Eindhoven Psych Lab Presents en The Mysterons

Thijs Portz ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

Hoewel de lente na een veelbelovende start nog even op zich laat wachten, is het muziekseizoen weer ontwaakt. De eerste festivals zitten erop, de grote bands van deze wereld maken zich op voor de oversteek naar Europa en ook in Eindhoven is weer van alles te beleven. Je kunt je tent en je oude festivalschoenen gerust thuislaten; de tips van deze maand vinden allemaal binnen plaats, gegarandeerd moddervrij!

De tips van onze redactie voor de maand mei, in chronologische volgorde:

1. The Mysterons | Café Altstadt | 6 mei
The Mysterons heeft de grote doorbraak nog in het verschiet liggen maar is naar Nederlandse maatstaven al behoorlijk arrivé. De band heeft een platencontract bij Excelsior, en trad al op op Lowlands, Into The Great Wide Open, Eurosonic Noorderslag en speelde twee keer de broodnodige minuut bij DWDD. Zangeres Josephine van Schaik is de reïncarnatie van Kate Bush met de nodige LSD achter de kiezen en ook de muziek is af en toe behoorlijk psychedelisch zonder echt te ontsporen. The Mysterons is lief genoeg voor de radio, maar is wel het meest creatieve en alternatieve kind uit de 3FM-school.

3. Eindhoven Psych Lab Presents: Föllakzoid e.a. | Effenaar | 26 mei
Er ging een behoorlijke schok door muziekminnend Eindhoven en omstreken toen de organisatie vorig jaar bekendmaakte dat Psych Lab in 2017 een sabbatical zou nemen. Om de pijn ietwat te verzachten staat er alsnog een behoorlijk psychedelische line-up op de planken. Dus voor degenen die psychedelische tranen weenden om deze aderlating, vanavond de kans om deze te drogen en weer weg te dromen bij de eindeloos repeterende acts die de Effenaar heeft weten te strikken. Laten we hopen dat het de opmaat is voor een nog beter en completer festival in 2018.

2. Big Lake Tiny | Geheime locatie | 27 mei
De Eindhovense alt.country-band Big Lake Tiny bracht vorige maand de EP ‘Boat’ uit en gaat proberen de lichtstad ervan te overtuigen dat er meer leeft dan enkel rock-‘n-roll. De EP-presentatie in The Saint gaat vanwege een vertraagde verbouwing helaas niet door, maar niet getreurd: de band organiseert alsnog een feestje om de nieuwe release te vieren. Wil je hiernaartoe? Laat per e-mail weten met hoeveel personen je wilt komen en ontvang een uitnodiging met de locatie en meer info: supermarketmanagement@gmail.com

4. Eindhoven SiSoCity | Muziekgebouw | 29 mei
Wat hebben de lokale folk-, americana- en rootshelden – naast het feit dat het om mannen met gitaren gaat — allemaal met elkaar gemeen? Waarschijnlijk dat ze stuk voor stuk minimaal een keer op Eindhoven SiSoCity stonden. Björn van der Doelen, Denvis, Autumn Sun, Dylan Adrian, Ernest van Aken, BJ Baartmans … de lijst is eindeloos. Nu Naked Song weer achter de rug is, is dit een uitgelezen kans om nieuw talent te bekijken dat wellicht de komende editie van het grote broertje een kans krijgt. Wie er dit jaar acte de présence geven is nog niet bekend, maar dat het talent andermaal door het muziekcentrum zal stromen, is een zekerheid.

5. Beartooth | Effenaar | 30 mei
Oorspronkelijk gepland in Dynamo maar vanwege de animo verplaatst naar de Effenaar; dat is een goed teken. Is het metalcore? Screamo? Of toch punkrock? Is het belangrijk? Nee, niet echt. Want wat het ook is, dat het goed is blijkt wel uit de lovende woorden die de band oogst. Zanger Caleb Shomo is volgens Alternative Press een van de vijftien beste ‘screamers in modern metalcore’ en dat is binnen het genre veel meer dan een groot voordeel; het is een vereiste. En als je dan ook nog naar de ongekend felle riffs en breakdowns van de band luistert, weet je zeker dat dit een niet te missen band is.

Naast deze tips is er in mei natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Uit In Eindhoven heeft het totaaloverzicht in de digitale Uitkrant van deze maand.