Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: maart 2017

Met o.a. Trash Talk, Nouveau Vélo en Frontier Ruckus

Paul Knippenberg ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

De tips van onze redactie voor de maand maart, in chronologische volgorde:

1. Trash Talk | Dynamo | 10 maart
Heb je na een lange werkweek nog wat energie over? Of barst je van de frustraties? Dan is de show van Trash Talk op vrijdagavond 10 maart in Dynamo je ideale uitlaatklep. Deze Amerikanen staan garant voor energieke en vaak chaotische shows met als absoluut boegbeeld hun charismatische frontman Lee Spielman. Hun live reputatie bewezen ze al een keer in Eindhoven tijdens een intense show in Areafiftyone. De band was met zijn mix van loeiharde hardcore, trash en oldschool punkrock voor lange tijd een vreemde eend op het label Odd Future Records, van rapper Tyler The Creator. Het laatste volledige album is alweer uit 2014, al werd onlangs zonder enige aankondiging plots de EP ‘Tangle’ uitgebracht, waar oud-Queens of The Stone Age en Danzig-drummer Joey Castillo op te horen is. Pit gegarandeerd, oordoppen aanbevolen. 

2. Frontier Ruckus | Café Wilhelmina | 17 maart
In Café Wilhelmina zijn regelmatig relatief onbekende pareltjes te ontdekken. Zo zijn we bij 3voor12/Eindhoven in de afgelopen jaren onder andere verrast door optredens van bands als Ha Ha Tonka, C Duncan en Wooden Sky. Frontier Ruckus zou zomaar in dit fraaie rijtje terecht kunnen komen. De band onder leiding van Matthew Milia brengt warme indie en folk met veelal verhalende teksten. Muzikaal heeft Frontier Ruckus heel wat weg van The Decemberists en het rustigere werk van Neutral Milk Hotel, terwijl het stemgeluid van Milia aan dat van The Fountains of Wayne doet denken. Hun nieuwe en vijfde album ‘Enter The Kingdom’ is pas enkele weken oud en werd geproduceerd door ex-Wilco-drummer Ken Coomer. Zoveel namedropping zou al reden genoeg moeten zijn om te gaan kijken. Zeker met de wetenschap dat de Eindhovense muzikale duizendpoot Woody Veneman het voorprogramma zal verzorgen.

3. Amenra (acoustic) | Effenaar | 18 maart
Amenra is een genre op zich. Met een allesvernietigend en duister gitaargeluid, bombastische drums en krijsende zang die door merg en been gaat is een optreden van de mysterieuze Belgen een zeer intense belevenis. Vorig jaar bewees de band met een goed ontvangen live-registratie en veelgeprezen passage op het Roadburn festival dat deze nummers ook in een uitgeklede, akoestische versie hun kracht en aardedonkere sfeer behouden. Momenteel is Amenra in deze nieuwe verschijningsvorm op tournee, een unieke gelegenheid om deze band in een geheel andere setting aan het werk te zien. Het voorprogramma komt uit eigen Church of Ra-stal; frontman Colin van Eeckhout zal de avond openen met zijn soloproject CHVE. 

4. Nouveau Vélo | Stroomhuis | 18 maart
Healing pop-liefhebbers ter lande, verenigt u! Nouveau Vélo is  – eindelijk – terug met nieuw werk. De band zal op 18 maart zijn nieuwe album presenteren in het Stroomhuis. De plaat heet ‘Reflections’ en komt een dag eerder uit bij Excelsior. Het eerste voorproefje van het nieuwe album, het springerige en warme ‘Day At Work’ belooft veel goeds. Opvallend is dat de zo kenmerkende galm en effecten vrijwel verdwenen zijn op dit nieuwe nummer. Of ‘Day at Work’ exemplarisch is voor de nieuwe sound van Nouveau Vélo is binnenkort te horen in het Stroomhuis, maar niet voordat de Rotterdammers van Lewsberg de avond hebben mogen openen.

5. J. Bernardt | Café Altstadt | 23 maart
De leden van Balthazar leken even op adem te moeten komen na enkele heftige en succesvolle jaren, maar niets lijkt minder waar: vrijwel ieder bandlid heeft binnen een mum van tijd nieuwe muziek uitgebracht. Zo ook zanger Jinte Deprez, al moeten we hem tegenwoordig aanspreken als J. Bernardt. Hij staat in Eindhoven met een project dat heel wat elektronische klinkt dan dat van zijn band. De eerste single ‘Calm Down’ is dansbaar, klinkt loom, zomers, en behoudt – gelukkig – die sexy sfeer die we kennen van Balthazar. Of hij de al veelgehoorde vergelijking met Chet Faker kan waarmaken is op 23 maart te horen in Café Altstadt.

Naast deze tips is er in maart natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Uit In Eindhoven heeft het totaaloverzicht in de digitale Uitkrant van deze maand.