Paaspop 2014: Peter Pan Speedrock dendert onverminderd voort

Metaalmoeheid en voorspelbaarheid doen intrede maar krijgen trio niet kapot

Thijs Portz ,

Peter Pan Speedrock kent maar één stand: recht vooruit en hard. Het Nederlandse equivalent van Motörhead is hard op weg de aartsvader van het speedrockgenre naar de kroon te steken. Hoewel, zoals opa Lemmy, nog lang geen 68 jaar oud, heeft de band in 18 jaar al bijna 1800 (!) shows op de teller staan en lijkt het einde nog lang niet in zicht. Dit jaar staat de band voor de ontelbaarste keer op Paaspop om de redelijk gevulde Phoenix in een speedrockbad onder te dompelen. Van verzadiging of routine lijkt vooralsnog geen sprake; aan het enthousiasme tijdens de aankondiging van Dikke Dennis zal het in ieder geval niet liggen vanavond.

HET CONCERT

Peter Pan Speedrock, Phoenix, zaterdag 19 april 2014.

DE ACT

Peter Pan Speedrock speelt dit jaar een akoestische set in een intieme sfeer en wordt daarbij begeleid door de strijkers van het Metropole Orkest…… Nee hoor, het gaat ook dit jaar weer hard, snel en ruig. De band speelt een goede dwarsdoorsnede uit het inmiddels rijke oeuvre. Daarbij komen klassiekers als ‘Gotta Get Some’ en het inmiddels strontvervelende ‘Schoppen Aas’ uiteraard voorbij, maar is er ook voldoende ruimte voor nieuwe nummers, waaronder het tamelijk geweldige ‘We Want Blood’ dat met gemak het hoogtepunt van de set vormt. Frontman Van Elderen toont zich met recht trots en is dankbaar voor het enthousiasme van het hondstrouwe publiek.

HET NUMMER

‘We Want Blood’ is een klassiek voorbeeld van alles wat Peter Pan Speedrock bijzonder maakt. Snel, vet en strak gespeeld en zonder twijfel een bandklassieker in wording.

HET MOMENT

Dikke Dennis. Laat die man een nieuw nummer instuderen of de backstageruimte afstoffen, maar stop ermee. Als het al ooit leuk was, is het dat nu zeker niet meer. En dat hij zo stoer is dat hij een microfoon weg durft te koppen weten we nu wel.

HET PUBLIEK

Peter Pan Speedrock is als een muzikale Bhagwan. De band heeft, mede dankzij de tomeloze inzet en de enorme hoeveelheid liveshows, een enorme fanschare die de band door dik en dun steunt. Dat is vanavond niet anders. Ondanks het late tijdstip en het leeglopen van de tent – veel mensen zijn voor The Prodigy naar Schijndel gekomen – kan de band wederom op veel enthousiaste volgelingen rekenen.

HET OORDEEL

Je kunt niet anders dan respect hebben voor de staat van dienst van Peter Pan Speedrock. Ook op het optreden zelf valt, behalve de geluidsbrij waarin de snelle herrie meer dan eens verzandt, niet veel af te dingen. De band speelt bevlogen en vooral drummer Nederhand is geweldig kijkvoer. Dit alles neemt niet weg dat je je af kunt vragen wat de toegevoegde waarde van de band op dit moment nog is. Achttien jaar hetzelfde kunstje, met nog steeds dezelfde nummers; het wordt wat sleets. Nieuwe zieltjes zal de band op deze manier niet meer winnen, maar degenen die de band al eerder omarmden zal dat niet uitmaken: de liefde voor hun Peter Pan Speedrock is onvoorwaardelijk.

DE FOTO