Paaspop 2014: Halestorm is totaal over the top en ontzettend awesome

De drummer heeft drumsticks van een halve meter lang: nuff said

Clemens Lambermont ,

Zwart leer, metalen spikes en studs, lang haar en vieze, sleazy gitaarriffs. Nee, het was niet Mötorhead die met een surprise-act in de Phoenix stond, maar Halestorm. Ja, deze female-fronted rockband haalt alle rockclichés uit de kast. Deze middag was het duivelhoorntjes omhoog en genieten van hardrock zoals het hoort.

HET CONCERT

Halestorm, Phoenix, zaterdag 19 april 2014.

DE ACT

Ontzettend smerige hardrock uit Pensylvania. Unique selling point: een zangeres die qua stemgeluid de dochter van Axl Rose kunnen zijn. Verdomd, wat klinkt zij absurd gemeen. Op plaat is Halestorm misschien ietwat gepolijst, een beetje overgeproduceerd, maar live is het (oké, op één ballad na) een snoeiharde rock-act. 
 

HET NUMMER

“Hello Paaspop, I’m getting off on you getting off on me, ghehehe.” Ok, Halestorm is een ontzettend smerige hardrock-band, maar met 'I Get Off' is het plaatje compleet. Het is niet meteen een keiharde helemaal-los-gaan-plaat, maar juist door de ingetogen, smeulende woede die in het nummer zit, is het een van de vetste platen van de set. Ook een eervolle vermelding voor openers 'I Miss The Misery' en 'Love Bites (So Do I)'. Fuck rustig opbouwen, gewoon meteen laten zien wat je in huis hebt en rammen.

HET MOMENT

De drumsolo. Al vanaf het begin van de set lijkt het erop dat de drummer op alle mogelijke manieren door zijn drumkit probeert heen te rammen. Maar nu krijgt hij gewoon vijf minuten om zich compleet uit te leven. Springend drummen, staand drummen, met drumsticks jongleren, met drumsticks spelen van een halve meter lang en ondertussen 'Last Resort' van Papa Roach er doorheen gooien. Weergaloos.

HET PUBLIEK

Vooraan staan de fangirls met felgekleurd haar en lippiercings te schreeuwen. Daarachter vormen zich hier en daar bescheiden moshpits en daarachter de vaak wat oudere rockliefhebbers. Gaat het los? Ja, een beetje dan. Dit is muziek in de categorie vuist in de lucht en headbangen. En dat gebeurt dan ook massaal. 
 

HET OORDEEL

Goed, voor sommigen zullen de vrij aanwezige rock-'n-roll-clichés een beetje te veel zijn. Maar voor iedereen die ooit een voorliefde heeft gehad of heeft voor hardrock is het genieten. Halestorm is meer dan alleen een goed uitziende rockchick met wat ingehuurde muzikanten (iets wat nogal vaak voorkomt bij femal- fronted rock en metal; hoi Paramore). Dit zijn professionals die er helemaal voor gaan en het is gaaf. 
 

DE FOTO