Paaspop 2014: Dubioza Kolektiv is de energieshot die Paaspop nodig had

Stilstaan onmogelijk bij deze Oost-Europese smeltkroes van reggae, dub, ska en balkan beats

Inge Gruijters ,

In Oost-Europa zijn ze waanzinnig populair, maar in Schijndel waarschijnlijk nog maar weinig bekend. Onbekend maakt niet onbemind: er ontstaat direct een feestje bij de dansbare muziek van deze Bosniërs en dat blijft zo tot de laatste tonen van het optreden.

HET CONCERT

Dubioza Kolektiv, Roxy, zaterdag 19 april 2014.
 

DE ACT

Een van Oost-Europa’s populairste bands: zeven hyperenthousiaste heren uit Bosnië, die Paaspop precies te bieden hebben wat het op dat moment nodig heeft: een stoot energie. De band combineert Bosnische folklore met onder meer ska, reggae en dubstep en krijgt hiermee de menigte direct aan het dansen. 

HET NUMMER

Alle songtitels zijn in het Bosnisch geschreven en bevatten veelal medeklinkers. Moeilijk. Halverwege de set zorgt een opzwepend ska-achtig nummer voor een enorme polonaise die door de hele tent host. Dat mag toch wel één van de hoogtepunten van het optreden genoemd worden. Daarnaast krijgt Dubioza Kolektiv tijdens de toegift naast alle billen op de vloer (de band laat iedereen op de grond zitten) ook nog één keer alle voetjes van de vloer.

HET MOMENT

De Nederlandstalige boodschap die de band aan het publiek liet horen. De welbekende stem van de mevrouw van je automatische voicemail, of die van Google Translate, legt het publiek uit dat applaus verplicht is. En als je na de reguliere set nog meer wilt? “Wij stellen voor dat jullie dan gewoon schreeuwen, klootzakken.” Helder. En bovendien hebben ze direct het publiek aan het lachen gemaakt. De toon is gezet.

HET PUBLIEK

Roxy is nog voor geen kwart gevuld bij aanvang van het optreden, maar dat kan het wel aanwezige publiek niets schelen: vanaf seconde één komt de mensenmassa in beweging. Gelukkig is het publiek binnen 10 minuten minstens verdriedubbeld. De volledige massa mensen doet precies wat er van ze verwacht wordt. Moet er gezwaaid worden? Dan wordt er gezwaaid. Moet er gezongen worden? Dan wordt er gezongen. Sowieso blijkt het niet mogelijk om op deze muziek volledig stil te blijven staan. Dat wordt vandaag in Roxy wel bewezen. Van een jong kindje op de schouders van papa, helemaal vooraan bij het podium, tot helemaal achterin de zaal wiegen de heupen fanatiek.

HET OORDEEL

Dit optreden heeft een hoge entertainmentfactor. Ondanks dat er vrijwel geen enkel woord uit de lyrics verstaanbaar is (want Bosnisch), wordt het duidelijk dat het af en toe om maatschappijkritische songs gaat. Maar de band brengt het geheel met enthousiasme, energie en humor. Het publiek eet uit hun hand en dit optreden mag met recht een groot succes genoemd worden.

DE FOTO