Paaspop 2014: Black Sun Empire sluit Roxy af met een muzikale orgie

Grondleggers van drum and bass in Nederland gaan voor de hoofdprijs

Michael Janiec ,

De afsluiter van Roxy is inmiddels ook buiten Nederland al jaren een groot fenomeen. Black Sun Empire doet qua productie niet onder voor Noisia, dit heeft hun vorige album immers wel bewezen. Tweederde deel van de formatie is aanwezig en wordt ondersteund door MC Multiplex. Weten ze aan de verwachtingen te voldoen tijdens deze ontknoping?

HET CONCERT

Black Sun Empire, Roxy, zondag 20 april 2014.

DE ACT

René Verdult en de broers Milan en Micha Heyboer vormen samen drum and basscollectief Black Sun Empire. De Utrechtse heren treden internationaal op en beheren maar liefst drie platenlabels: Black Sun Empire Recordings, oBSEssions en BlackoutNL. BSE staat garant voor rammen en beuken. Tijdens deze show op Paaspop worden ze vergezeld door mc Multiplex en hij verdient vanavond een eervolle vermelding, zijn inbreng speelt een cruciale rol tijdens deze finale. 

HET NUMMER

"Mr. Happy" knalt vanouds goed en "Deadlock" van Misanthrop is ook heerlijk. Al met al een stevige mix van constant beukwerk. De nummers worden in snelle succesie geschakeld en belichamen sterk de donkere en rauwere kant van het breakbeat-fenomeen. 

HET MOMENT

De aanwezigheid van mc Multiplex is van grote waarde vanavond, de manier waarop hij met het publiek omgaat verdient respect. Een beschonken feestganger verzoekt of hij het podium op mag met zijn jojo, Multiplex wijst hem beleefd af en neemt zelfs de moeite om hem eventjes uit te leggen waarom. Even later weet hij het publiek zover te krijgen dat hij een crowdsurf kan doen. Tijdens zijn crowdsurf heeft hij een Go Pro-camera op een stok in zijn hand. Petje af voor deze manier van promotiemateriaal verkrijgen!

HET PUBLIEK

Het is te zien dat deze mensen echt van drum and bass houden; er heerst een supergezellige sfeer en er wordt vol passie en overgave gedanst. Naar de klote gaan is zelden zo leuk als bij Roxy-afsluiter Black Sun Empire. 

HET OORDEEL

Het is inmiddels wel duidelijk: Black Sun Empire geeft het publiek waar zij op wacht. Er is praktisch geen moment waarbij de energie in de muziek lijkt te zinken. De manier waarop Multiplex de show aansterkt is van topklasse. Zijn raps en kreten complementeren de muziek en daarbij overheerst hij niet; hij brengt ze met de juiste timing en presentatie. De combinatie van BSE met mc Multiplex is een hele goede zet geweest en ze hebben Roxy op een waardige manier afgesloten. 

DE FOTO