Paaspop 2014: Birth of Joy goed voor snoeiende gitaarsolo’s en zwoele Hammond-deuntjes

Nederlandse rockers ruige opener voor Jack Daniel’s Stage

Jenny Janssens ,

Een ruige opener van de Jack Daniel’s Stage op deze de eerste dag van Paaspop: de mannen van Birth of Joy geven hier een gaaf optreden weg met snijdende gitaarsolo’s en dansbaar Hammond-geluid. Terwijl de zon buiten volop schijnt, wordt er in het donkere hol van de Jack Daniel’s Stage genoten van de Nederlandse rockers, maar de kansen om echt mee te rocken worden door het publiek helaas niet gepakt.

HET CONCERT

Birth of Joy, Jack Daniel’s Stage, vrijdag 18 april 2014.
 

DE ACT

Het driekoppige Birth of Joy vindt zijn basis op de Herman Brood Academie in Utrecht. Het genre wordt omschreven als psych-bluesrock en de band is een goed Nederlands antwoord op een act als Wolfmother. In Nederland hebben ze al op menig festival gespeeld, maar de mannen zijn nu ook in het buitenland aan de weg aan het timmeren. Momenteel zijn ze aan het toeren door Duitsland, maar speciaal voor Paaspop reizen zij voor één dag af naar het pittoreske Schijndel.

HET NUMMER

De nummers op de setlist variëren van rustige, zwoele, bijna intimiderende nummers, tot ruige, dansbare nummers met als basis de pakkende Hammond-deuntjes. Het nummer wat toch de meeste beweging in het publiek veroorzaakt, is de nieuwe single 'Rock-’n’-Roll Show'.

HET MOMENT

Een van de meest memorabele momenten vindt plaats tijdens het laatste nummer, als de toetsenist in het instrumentale gedeelte alle voorwerpen die binnen handbereik liggen op zijn Hammond ramt, waaronder een vol blik bier en zijn Hammondkruk. Dit zorgt voor een flinke bak herrie. Het publiek voor het podium pakt hier dan ook de laatste kans om helemaal los te gaan.

HET PUBLIEK

Het publiek is nog vrij tam, maar het is dan ook een van de eerste optredens van de dag. Aan de energie van de band ligt dat zeker niet: de mannen staan vol enthousiasme te spelen. Misschien komt het door het gebrek aan alcohol, misschien aan het feit dat het merendeel van de Paaspopgangers buiten van de zon wil genieten. Maar gelukkig komt het publiek er gaandeweg het optreden wel in. Hier en daar worden dansjes gewaagd en voorzichtig een moshpit gestart. 
 

HET OORDEEL

Het optreden van Birth of Joy is hard, rauw en vooral sexy. De mannen staan met een enorme hoeveelheid energie en enthousiasme op het podium, maar helaas pikt het publiek dat niet snel genoeg op. De momenten waar men de kans krijgt om compleet los gegaan, staat de meerderheid braaf op zijn plaats. Al met al neemt dat niet weg dat Birth of Joy een gruwelijk toffe 'Rock-'n'-Roll Show' neerzet. Een vette opener van de Jack Daniel’s Stage, maar een optreden wat later op de avond, met een beweeglijker publiek, zou de heren meer eer aan hebben gedaan.

DE FOTO