Paaspop 2014: in de ballenbak met de Banganagangbangers

Of je even iets minder hard wil springen a.u.b.

Clemens Lambermont ,

Paaspop heeft natuurlijk een gigantisch aantal grote podia waar je ongecompliceerd los kan gaan: De Stardust, Bavaria Playground, etc. Maar bij Paaspop zijn het af en toe juist de kleine stages aan de Ramblas waar het echt hard gaat. Dat is deze avond het geval in de ballenbak die met de grond gelijk wordt gemaakt door een Tilburgs collectief met de meest onmogelijke naam ooit in de EDM-scene.

Het eerste wat opvalt: dat het vol staat. Niet alleen in de tent zelf, maar zelfs achter de DJ-booth. Ja, het Tilburgse bangacollectief is een behoorlijke crew. Tof, want dan heb je één MC, twee gasten die back to back draaien en een reserve DJ die zich kan richten op dingen als confetti en in stellages klimmen. En dat terwijl er aan een stuk keiharde trap en drum 'n bass wordt afgevuurd op het publiek. Nee, deze gasten zijn niet subtiel. Even gas terug nemen zit er niet in, hard gaan zal je.

Ball of death

Het is klein, vol, en als je danst moet je uitkijken dat je niet op je bek gaat door de lading ballen op de grond. Het publiek geeft er geen niks om en lijkt bij elke drop net iets harder te springen. Maar het pareltje van de set is toch wel de ‘ball of death’. Aan twee kanten mensen tegenover elkaar die, in plaats van een poging doen elkaar neer te rossen, elkaar met ballen bekogelen. En ja, dat is eigenlijk best hardcore. Zeker als de ball pit vervolgens veranderd in een moshpit.

Chaos is deze avond een understatement. Ter illustratie: op een gegeven moment moet de set even stilgelegd worden omdat het publiek te hard gaat. De tent gaat zo hard op en neer dat de apparatuur eruit ligt. Of iedereen het dus even iets rustiger aan wil doen, ok? En dat is meteen de charme van deze avond in de ballenbak. Eigenlijk is alles zo crappy dat het mooi wordt. Het is het DIY-gevoel, alsof je ergens op een illegale party in een schuur aan het crashen bent. De locatie is totaal onmogelijk, maar het is feest. Gezien het enthousiasme van het publiek verdienen de Banganabangers eigenlijk een groter podium. Maar ach, een onmogelijke locatie als de ballenbak is eigenlijk veel leuker.