Paaspop 2014: Band of Skulls sluit Europese tour af in Phoenix

Lauwe reactie van publiek doet geen afbreuk aan sterk optreden

Jenny Janssens ,

Het driekoppige Band of Skulls is een rauwe garagerockband uit het Engelse Southampton. Met inmiddels drie albums op hun naam, waaronder het onlangs uitgebrachte ‘Himalayan’, heeft het trio al op menig groot festival gespeeld. Vandaag sluiten ze, op ons Schijndelse Paaspop, hun Europese tournee af.

HET CONCERT

Band of Skulls, Phoenix, zaterdag 19 april 2014.

DE ACT

Band of Skulls bestaat uit drie muzikanten die elkaar al sinds hun schooltijd kennen: gitarist en vocalist Russel Marsden, bassiste en vocaliste Emma Richardson en drummer Matt Hayward. Hun debuutalbum ‘Baby Darling Doll Face Honey’ stamt uit 2009, in 2012 kwam ‘Sweet Sour’ uit en vorige maand releasten ze hun nieuwste album ‘Himalayan’.  

HET NUMMER

De band is merkbaar trots op het nieuwe album. Dat is te horen aan het feit dat de setlist vooral uit nieuw materiaal bestaat. Titelnummer ‘Himalayan' wordt vol passie gebracht door de drie Britten. Het is echt fantastisch om te zien hoe gitarist Hayward innig opgaat in zijn eigen gitaarspel. Bijtend op zijn onderlip brengt hij zijn sexy riffs ten gehore. En ook hitsingle ‘I Know What I Am’, dat wordt ingezet met een langzame, zwoele versie van het bekende riffje, wordt door de band vol overgave gebracht. 

HET MOMENT

Als Hayward het laatste nummer aankondigt, wordt de melodie van ‘Light Of The Morning’ ingezet, terwijl de Band of-Skulls fans stiekem hopen op ‘Death By Diamonds And Pearls’.  Maar als ‘Light of the Morning’ helemaal is gespeeld, worden toch nog de powerchords van ‘Death By Diamonds’ ingezet. Tot grote vreugde van de fans op de eerste rijen.

HET PUBLIEK

Een knallende afsluiter van de Europese tour blijkt het voor Band of Skulls niet te zijn. Het publiek is tam. De momenten waarop het publiek normaliter (lees: in een poppodium) compleet los zou gaan, blijven in de Phoenix uit. Er bevinden zich maar weinig echte Band of Skulls-fans in de tent. Misschien is een festival als Paaspop toch niet alternatief genoeg voor deze band.

HET OORDEEL

In eerste instantie lijkt het alsof het nieuwe materiaal niet zo goed aanslaat bij het publiek. Maar uiteindelijk blijkt, bij de bekende nummers, dat het ligt aan een gebrek aan echte fans. Al met al staan er toch een boel rockliefhebbers zichtbaar genietend te headbangen. De koelheid waarmee de bandleden spelen, is bijna rustgevend te noemen. Hoogtepunten zijn de gruwelijke gitaarsolo’s die Hayward als een ware held ten gehore brengt. Ook al wordt Band of Skulls wat lauw ontvangen, de band speelt een sterke set in de Phoenix op Paaspop.

DE FOTO