Albumrecensie: Peter Pan Speedrock - Buckle Up And Shove It! Albumrecensie: Peter Pan Speedrock - Buckle Up And Shove It!

Rockcity-vaandeldragers klinken als vertrouwd met net dat beetje extra

, Roy Verhaegh

Albumrecensie: Peter Pan Speedrock - Buckle Up And Shove It!

Rockcity-vaandeldragers klinken als vertrouwd met net dat beetje extra

Roy Verhaegh ,

Als er één Eindhovense band is die geen introductie behoeft, dan is dat wel Peter Pan Speedrock. Zo is de band niet alleen huisband van Paaspop, organisator van Speedfest, het Koningsdagfestival Klokrock Orange en Beaverfest, PPSR is ook de meest bezige band ter wereld met ruim 1800 shows op de teller in 20 jaar tijd. Tevens zijn deze mannen er in geslaagd Eindhoven om te dopen tot Rockcity, een titel die door de vele Eindhovense formaties met trots gedragen wordt, en nageleefd. Tussen al deze activiteiten door maken de mannen van Peter Pan Speedrock ook nog steeds muziek, getuige het nieuwe album ‘Buckle Up And Shove It!’.

De sound van de plaat is onmiskenbaar Peter Pan Speedrock. En eigenlijk geldt voor deze Eindhovenaren hetzelfde als voor hun grote idolen van Motörhead en voor AC/DC: iedere release klinkt hetzelfde als de vorige. En het klinkt gewoon goed, wat het lastig maakt om er variatie in aan te brengen. Het toevoegen van synthesizers of andere genres werkt gewoonweg niet voor zulke ruige bands. Die worden juist vereerd om hun standvastigheid. Zodoende kunnen ze dus daarom maar beter doen waar ze het beste in zijn. En dat doen ze. Met hun negende studio-album ‘Buckle Up And Shove It!' hebben de mannen weer een sterke bijdrage geleverd aan het genre waar ze zelf naamdrager van zijn. Je weet wat je kunt verwachten, maar het verveelt geen enkele seconde.

Op YouTube circuleert al een tijdje de psychedelische video van de nieuwe single ‘Get You High’, de opener van de plaat. Een nummer met een eigen geluid. Gitarist en zanger Peter Van Elderen levert een sterke riff af die er om vraagt in de auto te stappen en met piepende bandjes weg te rijden. Deze riff is de dragende kracht gedurende de eerste drie minuten en wordt op gepaste wijze ondersteund door de baslijnen van Bart Geevers en de strakke drumpartij van Bart Nederhand. Het is Peter Pan Speedrock in vol ornaat. Muziek die bedoeld is om je gehoor naar de knoppen te helpen tijdens een live-show. 

Voor deze gelegenheid besloot de band alle touwtjes in eigen handen te nemen. Dus werden opnames en productie in de eigen studio gedaan. Dit gaf de band de vrijheid om het genre ‘speedrock’ eens wat verder op te rekken. Het merendeel van de tracks draagt een sterke bluesrock-vibe zoals ‘Bad Thing’ en ‘Wise-Eyed & Thirsty’ dat doen, waarbij er gretig gebruik wordt gemaakt van het spel tussen gitaar en de zang. Het zorgt voor de nodige variatie in het immer opgefokte tempo, waarbij in ‘Deadringer’ zelfs de metal wordt aangeraakt. ‘Whatever Man’ daarentegen heeft dan weer een lekker stuiterende groove, waarbij de zang bijna rap wordt. De Lemmy-imitatie van Peter tijdens ‘Tunnelvision’ is als een ode aan Motörhead.

Alsof het eigen werk nog niet genoeg is, zijn er ook nog twee covers toegevoegd aan de bonte verzameling nummers. Ten eerste ‘New Rose’ van de oude punkers uit The Damned, die toch wel opvalt door het wat simpele gitaarwerk. Ondanks dat past het goed binnen het geheel. ‘Heart Full Of Soul’ van The Yardbirds laat eveneens raden dat het om een nieuwe bewerking gaat. Alleen al om het feit dat de zang verzorgd wordt door Spark Retard, bekend van Demented Are Go. Peter Pan Speedrock heeft er duidelijk alles aan gedaan om zoveel mogelijk variatie te gooien op ‘Buckle Up And Shove It!’. En daar zijn de mannen goed in geslaagd.

‘Buckle Up And Shove It!’ verschijnt 23 mei op Suburban Records. Een week later wordt het album wereldwijd uitgebracht door SPV. 18 mei is de albumpresentatie in de Melkweg.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven