EDM-platform Beatflakes presenteert eerste EP EDM-platform Beatflakes presenteert eerste EP

Beatflakes bestaat twee jaar: tijd voor een gesprek met oprichter Kevin Cools

, Michael Janiec

EDM-platform Beatflakes presenteert eerste EP

Beatflakes bestaat twee jaar: tijd voor een gesprek met oprichter Kevin Cools

Michael Janiec ,

Elektronische muziek leeft in Eindhoven. Grenzen worden opgezocht en zonder moeite overschreden en steeds meer mensen zetten interessante projecten op. Zo ook door Kevin Cools, de man achter Beatflakes. Hij is een ambitieuze ontwerper en muziekproducer. Zijn nieuwsplatform bestaat twee jaar en dat wordt uitgebreid gevierd met een eerste release in de vorm van een zelf samengesteld album met artiesten van eigen bodem, maar ook van buiten ons bijzonder muzikale kikkerlandje. Een tiental aan uiteenlopende producties sieren de EP. Tijd voor een kort gesprek met Cools over zijn visie, de verjaardagsrelease en meer.

Te beginnen bij die eerste release. Hoe klinkt die nou? Denk aan vliegen boven de wolken, maar met dromerige muzikale sferen ter vervanging van het motorengeluid. Nyan Cat-samples zijn zelden zo lekker fout herboren. Juke, trap en hiphop, met zoete vocals en zwoele synths. Evengoed is er ook ruimte voor wat serieuze 'figuurlijke' turbulentie. Een paar nummers zijn wat rauwer, een hiervan is Kuffi – Gummy Bass. Dit is een productie van Cools zelf. Alle tracks klinken min of meer dansvloerwaardig, met een neiging naar de vroegere inkomuren. Eentonigheid is iets wat daarbij duidelijk ontbreekt. Elk nummer heeft een eigen toon en identiteit. 'Make You Mine' van Jay Danko springt er daarbij direct uit. De gesamplede vocal raakt al snel een gevoelige snaar. Hoe het opbokst tegen de kwaliteitsstandaard? Herbeluisteren biedt meerwaarde. De betreffende producers profileren zich sterk met hun eigen geluid en blijven daarnaast toch toegankelijk.
 
Het album is onder het motto van een vrijwillige donatie ter beschikking gesteld en hier verkijgbaar.
Dan wat prangende vragen aan Cools, de oprichter van het label:
 
Wat heeft je er toe gezet om Beatflakes op te richten?
"Op een kunstacademie maak je lange dagen. Zeker rondom je afstuderen; dan werk je wekenlang van negen uur in de ochtend tot vijf uur in de nacht. Als je dan ineens klaar bent is dat natuurlijk heerlijk, maar al snel begint de drang om iets te ondernemen op te komen. Met mijn creativiteit en liefde voor muziek was Beatflakes een logische zet aangezien voor mij de combinatie van ontwerpen en muziek een perfecte combo vormen. Iets waar ik tijdens het ontwerpen van stages voor Solar Weekend en Extrema al achter kwam."
 
In welke opzichten is het concretiseren van je visie door jouw opleiding geïnspireerd en gestimuleerd?  
"Een gevoel voor compositie, voor kleur, ritme dat je op een kunstacademie (Design Academy Eindhoven) meekrijgt is goed toe te passen op van alles. Het is een manier van kijken en van denken, ook voor muziek. Zo ben ik van het alleen maar luisteren naar het produceren gegaan. Langzaam zijn zo de werelden van ontwerpen en muziek gecombineerd in dit project. Van nature blijf ik voor dingen vechten, dus als ik ergens in geloof blijf ik er voor gaan. Dat helpt om dingen concreet te maken."

Hoe is de selectie van dit album tot stand gekomen? 
"In de afgelopen twee jaar hebben we veel nieuw talent zien opkomen. Wij zijn er graag bij als we weten dat iemand maar vijftig plays krijgt, terwijl de track keihard is voor een groot publiek. Die artiest blijft simpelweg onopgemerkt door een gebrek aan followers, of door bijvoorbeeld een gebrek aan profilering. Dat soort artiesten promoten we graag."

Luister zelf naar de EP om te oordelen of de tracks inderdaad keihard zijn voor een groot publiek. Aanstaande woensdag zullen er wat producties voorbij komen in 3voor12/Eindhoven radio. Want zoals gezegd: dance leeft in Eindhoven!
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven