The Boxer Rebellion nu wel echt klaar voor grote festivalweides The Boxer Rebellion nu wel echt klaar voor grote festivalweides

Britse indierockers overtuigen met oud en nieuw werk

, Tekst: Anniek Verhooren / Fotografie: Paul Verhagen

The Boxer Rebellion nu wel echt klaar voor grote festivalweides

Britse indierockers overtuigen met oud en nieuw werk

Tekst: Anniek Verhooren / Fotografie: Paul Verhagen ,

Een paar jaar geleden stond The Boxer Rebellion ook al eens in de Effenaar, tijdens ‘The Cold Still-tour’. Toen in een bij lange na niet uitverkochte kleine zaal. Gezien de presentatie van het album en de potentiële radiovriendelijke nummers vroeg 3voor12/Eindhoven zich evengoed hardop af of de band klaar was voor de festivalweides. Iets te vroeg gepiekt of gewoon een goede visie? Nu de band wel die grote (monster!) radiohit heeft, is het enkel wachten op het antwoord van de Britten zelf. Ze komen het geven in een uitverkochte grote zaal van diezelfde Effenaar.

Christof

Het voorprogramma wordt verzorgd door de Brabantse singer-songwriter Christof. Gewapend met slechts zijn gitaar moet hij zich weren tegen een goed gevulde en rumoerige zaal. Hoewel hij een halfuur weet vol te spelen met fijne folkmuziek, lukt het hem niet om de aandacht van het publiek vast te houden. Er is veel geroezemoes in de zaal en de meeste bezoekers lijken meer aandacht voor elkaar te hebben dan voor de jongeman op het podium. Zonde, want muzikaal gezien zit zijn optreden goed in elkaar. De Brabander geniet dan ook opzichtig van een optreden wat voor hem als het ware een thuiswedstrijd is. 
 

The Boxer Rebellion

Zodra The Boxer Rebellion het podium betreedt, slaat de sfeer in de zaal direct om. Het enthousiasme van het publiek is van begin af aan duidelijk voelbaar. De band opent met het nummer ‘The Runner’, afkomstig van het derde album ‘The Cold Still’. Een goede opening waarbij flink gas wordt gegeven, en waarmee met galmende gitaren gelijk de toon voor de rest van de avond wordt gezet. Een paar momenten later vraagt frontman Nathan Nicholson zich hardop af waar iedereen was toen de band de vorige keer een bezoek aan Eindhoven bracht. Destijds moesten de heren zich nog tevreden stellen met de kleine zaal. Veel verder dan dit reikt de interactie met het publiek deze avond niet.  

Met het nummer ‘New York’ wordt voor het eerst gas teruggenomen. Een aangename afwisseling na het hardere geluid wat de band tijdens de eerste paar nummers heeft laten horen. Maar tijdens dit nummer wordt ook duidelijk dat zelfs The Boxer Rebellion het publiek niet helemaal stil weet te krijgen. Als gevolg van het luidruchtige publiek komen de rustige nummers, waaronder ‘No Harm’ en ‘You Belong To Me’, helaas minder goed uit de verf. Maar één ding is zeker: aan de prachtige ingetogen zang van Nicholson ligt het in ieder geval niet.

Uit de reacties op ‘We Have This Place Surrounded’ blijkt dat er genoeg fans van het eerste uur aanwezig zijn, en niet alleen liefhebbers van radiohit ‘Diamonds’. Deze laatstgenoemde groep hoeft echter ook niet lang te wachten op hun moment. Dit nummer wordt namelijk halverwege de setlist al ten gehore gebracht. De band wil duidelijk laten zien meer in zijn mars te hebben dan alleen die welbekende hit.
 
Al na een klein uur zet de band het laatste nummer in. Ze sluiten het eerste deel van de set succesvol af met het nummer ‘Watermelon’. Uiteraard neemt het publiek hier geen genoegen mee, en na een korte onderbreking verschijnt de band dan ook opnieuw op het podium voor een encore. Deze gaat van start met een cover van Depeche Mode’s ‘Enjoy The Silence’, die op zeer prettige wijze in een eigen jasje wordt gestoken. Hierna volgen nog de nummers ‘Always’ en ‘Locked In The Basement’.

Er wordt afgesloten met het nummer ‘The Gospel Of Goro Adachi’. Hierin wordt opgebouwd naar een spectaculaire climax, die nog maar eens bevestigt dat de band ook op instrumenteel gebied ontzettend sterk is. Een geweldige afsluiter van een indrukwekkend optreden.

Gezien: Christof en The Boxer Rebellion. Op 24 februari 2014, in de Effenaar. 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven