Mozes and the Firstborn in Amerika: stream op Pitchfork, show op SXSW en release debuutalbum op Burger Records

Band speelt zo’n 40 shows in VS waaronder die op grootste showcase ter wereld

Paul Knippenberg ,

De stroom aan goed nieuws rondom Mozes and the Firstborn lijkt al maanden onuitputtelijk. Zo konden we vorige week nog melden dat de Eindhovenaren zijn genomineerd voor een Edison. Ook werd in de afgelopen dagen duidelijk dat het debuutalbum, reeds verkrijgbaar op cassette, lp en cd zal worden uitgebracht in de Verenigende Staten door platenmaatschappij Burger Records. Eerder werd al een (digitale) EP uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op Siluh Records. De band zit daarmee al op drie labels en dan er is nog steeds meer te vertellen…

Burger Records maakte onlangs bekend dat het debuut van Mozes and the Firstborn binnenkort uit zal komen op lp en cd. Het was al op cassette uitgebracht door het Amerikaanse label, dat zich specialiseert in garagerock. Het nummer dat symbool staat voor de doorbraak van de band, ‘I Got Skills’, wordt door de platenmaatschappij op Twitter zelfs aangeprezen als het meest catchy nummer dat ze ooit hebben uitgebracht. Een van de grootste, en meest invloedrijke, muziekblogs ter wereld, Pitchfork, heeft de hype rondom de band ook opgepikt en streamt het album momenteel via Pitchfork Advance (mensen met epileptische neigingen: niet direct naar het scherm kijken na het aanklikken van de hyperlink). Daar wordt niet alleen audio, maar ook wat behoorlijk trippend beeldmateriaal aangeboden in aanloop naar de aanstaande Amerikaanse release. Het artwork is gemaakt door de broer van drummer Raven Aartsen: Wolf Aartsen. Ook interviewde het gerespecteerde muziekplatform NPR onlangs frontman Melle Dielesen. 
 

Mozes and the Firstborn zijn inmiddels alweer enkele weken aan het toeren door de Verenigde Staten. Samen met een andere Burger-act, together PANGEA, spelen ze zo’n beetje iedere dag die ze op Amerikaanse bodem zijn. Uiteindelijk zullen ze tijdens deze strooptocht op het prestigieuze SXSW (South By Southwest) belanden. Het grootste showcasefestival ter wereld biedt ieder jaar een podium aan veelal nieuwe, spraakmakende en veelbelovende bands. Het festival wordt eerst en vooral bezocht door boekers en promotors van grote festivals en internationale podia. Ook de mondiale muziekpers is er altijd in groten getale aanwezig. Een goede indruk maken op SXSW kan dus voor flink wat – wereldwijde – aandacht zorgen. Boven het maaiveld uitsteken valt echter niet mee; tijdens het festival spelen ongeveer 1500 acts. Het blog Tone Deaf nam de Eindhovense band alvast mee in hun tips voor het festival: SXSW 2014, The 23 Bands You Need To See.

En dan is er tot slot ook nog een nieuwe videoclip, voor albumopener ‘Bloodsucker’. De titel van het nummer wordt in de clip wel erg letterlijk genomen. Zou dit bloederig tafereel de kleurkeuze voor het artwork (bloedrood) van de Amerikaanse editie hebben beïnvloed? De Amerikaanse release van ‘Mozes and the Firstborn’ verschijnt op 25 februari 2014 bij Burger Records. Eind maart komen Mozes and the Firstborn terug naar Nederland. Net op tijd voor de uitreiking van de Edison-awards, waarvoor de band is genomineerd in de categorie rock.