Mur Du Son slingert nieuwe EP letterlijk en figuurlijk PopEi in Mur Du Son slingert nieuwe EP letterlijk en figuurlijk PopEi in

Offensief valt helaas niet heel de avond vol te houden

, Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Leon Versmissen

Mur Du Son slingert nieuwe EP letterlijk en figuurlijk PopEi in

Offensief valt helaas niet heel de avond vol te houden

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Leon Versmissen ,

Op 22 maart presenteerden electrorockers Mur Du Son hun EP ‘Regenerate’ in PopEi. De meest recente incarnatie van een band die inmiddels alweer een kleine tien jaar actief is, deed dit op een zeer originele manier. De vreemde eend in de bijt van de Eindhovense muziekscene werd in PopEi met grote ogen gevolgd door 3voor12/Eindhoven.

Bij opkomst weet Mur Du Son meteen alle aandacht naar zich toe te trekken. Alle bandleden zijn gekleed in volledig bedekkende spandex bodysuits. De op zijn minst opvallende kledij en vette, soms psychedelische, visuals zorgen stante pede voor een onheilspellende sfeer in de zaal van PopEi.

De donkere sfeer die gecreëerd wordt, sluit naadloos aan op de muziek van Mur Du Son: stampende elektronische rock en new wave, die soms doen denken aan het vroege werk van Nine Inch Nails. In de meer dansbare nummers is de invloed van grote dance-acts uit de jaren negentig als The Prodigy en Underworld te herkennen. Dit doen de overijverige heren overigens zonder over te komen als een cover-act. Er zit duidelijk een eigen stijl verwerkt in het geluid van Mur Du Son.

Uitschieters op de setlijst van vanavond zijn ‘Worky Ticket’ en het pakkende ‘Tanzen’. Het laatstgenoemde nummer is te omschrijven als ‘Rammstein on acid’. Tekstueel heeft het allemaal niet veel om het lijf, als de rauwe en veelal vervormde zang al verstaanbaar is. Maar daar zit de kracht van Mur Du Son dan ook niet. Het belangrijkste wapenfeit van de band is duidelijk dat alle gespeelde nummers groovend en dansbaar zijn. En gedanst wordt er genoeg, vooral in de voorste regionen van de goed gevulde zaal.

Mur Du Son smijt duidelijk met energie tijdens het optreden. De podiumpresentatie is zeer krachtig en intens. Helaas, en tegelijkertijd heel begrijpelijk, geldt dit niet voor het gehele optreden. Deze ‘tour de force’ is simpelweg niet vol te houden. Wanneer het iets tammer wordt op het podium, heeft dit ook effect op het publiek. De aandacht verslapt voor een moment. De belangstelling is echter weer helemaal terug wanneer de EP daadwerkelijk gepresenteerd wordt. De eerste exemplaren van ‘Regenerate’ worden meteen met het publiek gedeeld en wel op een zeer verassende manier: de cd’s worden vastgezet in frisbees en het publiek in geslingerd.

Met dit - bij tijden - intense optreden en daar bovenop het heuglijke feit dat er een nieuwe EP verkrijgbaar is, zet Mur Du Son zich opnieuw op de muzikale kaart. Het bandgeluid mag hier en daar wat erg veel terug grijpen naar het geluid van soortgelijke bands van de jaren negentig die geweest zijn, voor feest en dansende mensen zorgt het zeker vanavond.

Mur Du Son is een band die niet zomaar te plaatsen valt in de muziekscene van Eindhoven. Een eenling. En juist daarom een band om te koesteren en goed in de gaten te houden.

Gezien: Mur Du Son, op 22 september 2013, in PopEi.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven