Fahrenheit Twins doen opnieuw het licht uit voor Earth Hour Fahrenheit Twins doen opnieuw het licht uit voor Earth Hour

Band organiseert intieme muziekavond met Iris Penning, Snoeck, MTD en ‘Fahrenheit Twins 2.0’

, Tekst: Patric Muris

Fahrenheit Twins doen opnieuw het licht uit voor Earth Hour

Band organiseert intieme muziekavond met Iris Penning, Snoeck, MTD en ‘Fahrenheit Twins 2.0’

Tekst: Patric Muris ,

Vorig jaar namen de bandleden van Fahrenheit Twins het initiatief om een akoestische avond met veel livemuziek te organiseren. Volledig zonder het gebruik van elektriciteit: geen elektrische verlichting, geen versterkte instrumenten en geen speakers, alles moest 100% stroomvrij. Het evenement kreeg de naam ‘WNF Akoestisch bij Kaarslicht’ en vond plaats tijdens het wereldwijd gestimuleerde Earth Hour waarbij alle wereldburgers worden gevraagd om tijdens dat uur geen elektriciteit te gebruiken. Dat het ‘gemis’ van stroom ook zijn voordelen kan hebben, probeert de band 23 maart opnieuw te bewijzen tijdens de tweede editie van ‘WNF Akoestisch bij Kaarslicht’ in de Studentenkapel. De band presenteert tijdens deze avond de nieuwe formatie en het nieuwe geluid van Fahrenheit Twins.

WNF Akoestisch bij Kaarslicht

Het is niet zomaar een ballonnetje dat is opgelaten, de band pakt het serieus aan en dat heeft geleid tot een officieel WNF keurmerk van het evenement. Teun Duijghuisen, bassist Fahrenheit Twins, licht toe: “Het is allemaal ooit begonnen met mijn persoonlijke interesse in energieconsumptie en klimaatbeheersing, maar zeer zeker ook vanuit het muzikale aspect. Ik liep al lange tijd met het idee om ooit iets bij kaarslicht in een kerk of kapel te organiseren. Vorig jaar kwam ik via via in contact met het Wereld Natuur Fonds over Earth Hour en dat was een gevalletje 1+1=3. Dit concept leent zich perfect om mensen de schoonheid van muziek in zijn puurste, meest akoestische vorm, te laten ervaren en tegelijkertijd een zaadje van bewustwording te planten over energieverbruik. Dat het soms ook met minder heel mooi kan zijn. Dit jaar is het WNF nog meer betrokken en hebben we het ‘officiële’ keurmerk WNF Earth Hour Event gekregen wat inhoudt dat het Wereld Natuur Fonds meehelpt met het regelen van sponsoring en promotie en op de dag zelf uiteraard ook actief aanwezig is als vrijwilliger.

Volledige line-up en tijdschema ‘WNF Akoestisch bij Kaarslicht’:

20.00u - 20.30u: deuren open 
20.30u - 20.40u: Thomas Pieters
20.40u - 21.00u: Iris Penning + band
21.00u - 21.20u: Snoeck
21.20u - 21.40u: Fahrenheit Twins
21.40u - 21.55u: pauze
21.55u - 22.00u: WNF
21.55u - 22.05u: Pepijn de Brouwer
22.05u - 22.25u: Jora Meertens
22.25u - 22.45u: MTD
22.45u - 23.05u: Joia Rath & Tjebbe Zeeman

Tijdens ‘WNF Akoestisch bij Kaarslicht’ laten Fahrenheit Twins voor het eerst live horen hoe de band in nieuwe stijl, zoals ze het zelf noemen, klinkt. Om alvast een indruk te krijgen, heeft de band onlangs een videoclip opgenomen van ‘Blue Riot’, aan de Seine, in Parijs. Het nummer is onderdeel van de korte film ‘Paris, je t'aime’ die deze week is gereleaset. De film is een muzikale (akoestische) ode aan de stad van de liefde, een van de favoriete steden van de band.

Fahrenheit Twins 2.0: band gaat verder als duo

2012 was een onstuimig jaar voor de organiserende band. Gitarist Thomas
Doremalen en drummer Max Bergman verlieten de band en even was het onduidelijk wat het vertrek zou betekenen voor het voortbestaan van Fahrenheit Twins.

Zanger Sander Blom vertelt: "Ergens halverwege vorig jaar besloten zowel Thomas (gitaar) als Max (drummer) ermee te stoppen. Dat was best wel heftig, want we hadden samen toch een fijne bromance. In het begin hebben we nog met het idee gespeeld om de bandnaam te veranderen, maar hey, wij zijn er nog gewoon, dus in dat opzicht is er voor ons weinig veranderd. Fahrenheit Twins is gewoon de naam waaronder we niet-solo muziek maken. We waren altijd al een veranderlijke band met een steeds veranderende sound. Dat was nooit bewust, het was niet eens gewenst. Als je naar Fahrenheit Twins luisterde, luisterde je altijd naar progressie, naar een zoekende band. Maar het afgelopen jaar, nog voordat de boys vertrokken, heb ik steeds meer een sound en stijl gevonden die ik draag, in plaats van dat de sound mij draagt. Je weet wel: als goede kleding.” 

Hij vervolgt: “Teun en ik maken al pakweg twaalf tot dertien jaar samen muziek. Het is voor mij ondenkbaar dat daar in de komende twaalf/dertien jaar verandering in komt. Tot op heden groeien we altijd in dezelfde richting, terwijl Thomas en Max zich steeds een beetje meer door ons verlaten voelden. Dus het was goed dat zij andere dingen gingen doen en ons de ruimte gaven om dat te volgen waar ons hart ons naar toe leidde.”

Teun Duijghuisen: "We hebben samen inmiddels heel wat nummers gemaakt die stuk voor stuk te gek zijn. Ondertussen krijgen we zo nu en dan bezoek van andere muzikanten die ons helpen de instrumenten te bespelen waar we zelf geen kaas van gegeten hebben. Al spelen we ook van alles zelf, we zijn niet vies van kaas haha. We zingen nu met tweeën of drieën, hebben een steengoede percussionist die op verzoek zo nu en dan eens meespeelt en experimenteren met blazers. Voor je het weet zijn we weer een hele band. Tot die tijd zijn we vooral Fahrenheit Twins.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven