Komatsu tekent bij Suburban Records Komatsu tekent bij Suburban Records

Presentatie debuutalbum ‘Manu Armata’ op 24 februari 2013 in café Altstadt

, Tekst: Paul Knippenberg

Komatsu tekent bij Suburban Records

Presentatie debuutalbum ‘Manu Armata’ op 24 februari 2013 in café Altstadt

Tekst: Paul Knippenberg ,

Eindhovense artiesten vinden de labels deze dagen alsof het laaghangend fruit is. In navolging van het onlangs getekende Mozes and the Firstborn (Top Notch) en elektronica-act Zes (Fog Mountain Records) heeft ook Komatsu een platendeal weten te bemachtigen. Twee zelfs eigenlijk. De stoner/sludge band zal via het label Suburban Records zijn eerste full length op cd uitbrengen. ‘Manu Armata’ wordt de opvolger van de debuut-EP die goed is ontvangen en de band veel mooie shows opleverde. De vinylversie van het debuutalbum wordt uitgebracht door een splinternieuw platenlabel uit Eindhoven: Lighttown Fidelity.

Het viertal Komatsu timmert al een kleine drie jaar aan de weg. In 2010 kwamen leden van SQY, Repomen, The Goods en Motorbongo tezamen om Komatsu te vormen. Er werd al samengespeeld met klinkende namen in hun genre als Karma To Burn en Lonely Kamel. Ook verzorgde de band de officiële afterparty van grootmeesters Queens Of The Stone Age tijdens hun bezoek aan Eindhoven.

Eind 2011 kwam de EP ‘Komatsu’ uit. Met deze EP op zak kon de band het afgelopen jaar rekenen op veel optredens, onder andere door een uitverkiezing voor het reizende festival Popronde. 2012 stond tevens voor een groot gedeelte in het teken van een bezettingswissel binnen de band. Zanger en gitarist Erik van Schenk-Brill verliet de band. Hij werd vervangen door Stephan Quint. Quint is zeker geen onbekende binnen de Eindhovense rockscene. Zo speelde hij onder meer in bands als GodsChosenDealer en Motorbongo. Niet veel later dook de band de PopEi studio te Eindhoven in om een eerste full-length op te nemen. De productie was in handen van de gerenommeerde Theo van Rock. Hij werkte in het verleden al met Tool, Red Hot Chili Peppers en WEEN.

3voor12/Eindhoven vroeg Martijn Mansvelders, bassist van de band, om alvast een tipje van de sluier op te lichten over het album:
“De plaat is voor ons een logisch vervolg op de EP. In onze ogen vormen de nummers veel meer één geheel. Dit is natuurlijk ook makkelijker omdat er elf nummers op staan. We denken met deze debuutplaat een duidelijker 'eigen gezicht' te hebben gekregen. Er is ons inziens een mooie balans aanwezig met een paar stevige en snelle nummers, rustigere en zwaardere nummers, instrumentale nummers en nummers met een dikke groove. We hebben dit keer iets minder gebruik gemaakt van samples, simpelweg omdat de nummers hier 'niet om vroegen'. ‘Manu Armata’ klinkt meer open dan ons vorige werk. Wellicht is het album daardoor ook iets toegankelijker. Toch is de rauwheid, kracht en directheid van de EP behouden gebleven. Wij zijn benieuwd naar de recensies en hebben er zin in om dit jaar op de podia te gaan vlammen!”

Een eerste albumteaser is inmiddels via de sociale media verspreid. Mansvelders over de totstandkoming van het promotiefilmpje:
“Saskia Kropff van Studio Stuimig heeft ons enkele maanden lang met een fotocamera in de hand gevolgd. Zij is bij de studio-opnames, bij verschillende bandmeetings en natuurlijk ook bij optredens geweest. Ze volgt ons tot en met de cd-releaseparty. Haar foto's heeft ze verwerkt in een teaser. Dit korte filmpje moet een goede sfeerimpressie geven van wat er komt kijken bij het opnemen en uitbrengen van een album.”

Op zondag 24 februari 2013 zal Komatsu ‘Manu Armata’ presenteren in café Altstadt. Support acts zijn Kaligoh en Brassum. Het album is vanaf dan officieel verkrijgbaar, op twee geluidsdragers van twee verschillende maatschappijen: de cd bij Suburban Records, de plaat bij Lighttown Fidelity.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven