Small Supernova stopt ermee na goed 2013

“Het is zeker niet stoppen op het hoogtepunt”

Patric Muris ,

We ontdekten ze pas halverwege dit jaar; de deels Eindhovense, deels Utrechtse band Small Supernova. Ze speelden als voorprogramma van Dinosaur Jr. en als we eerlijk zijn was hun show eigenlijk beter dan die van de act waar onze recensent voor kwam. Sindsdien volgen we de band nauwlettend: er werd veel opgetreden en nieuwe nummers waren hier en daar in de maak. Er werden op de valreep van 2013 nog twee nieuwe songs uitgebracht, maar toen was het opeens gedaan. Wat onverwachts en dat vraagt om tekst en uitleg. 3voor12/Eindhoven vraagt ernaar bij Remco van de Looy, gitarist en geboren en getogen Eindhovenaar.

Jullie zeggen het zelf in jullie afscheidsbericht op Facebook: het was zo’n goed jaar voor Small Supernova. Waarom dan na zo’n jaar stoppen?
“Tja, kort gezegd: we hebben vijf mooie releases gedaan, zijn tien goeie nummers uit voortgekomen, vijf studio’s gezien met vijf verschillende producers en heel veel lol gehad.” 

Was het besluit unaniem? Ik kan me voorstellen dat na zo’n goed jaar niet iedereen denkt aan stoppen.
“Ja, we hebben het met z’n vieren besloten. Mijn neef (Bas van de Looy red.) was misschien de aanzetgever, maar de rest kon zich er goed in vinden. Mijn neef heeft nog een andere band (The Maureens red.), dat is zijn werkband en Small Supernova meer zijn vriendenband. Die andere band van hem zit anders in elkaar en heeft ook een ander ambitieniveau. Daarnaast maken drie van de vier leden van Small Supernova al vijftien jaar muziek samen (voor Small Supernova als Mr. Love and the Stallions red.) en dan is het ook wel eens fijn om niet met elkaar in een repetitiehok te zitten en gewoon vrienden te zijn. Want dat zijn we ook nog eens, drie van de vier althans: beste vrienden.”
 
Is het stoppen op het hoogtepunt na zo’n goed jaar?
“Nee, dat zeker niet. 2013 was een mooi jaar en ik ben blij dat er geen zwakke momenten in zaten – want zo had het ook kunnen eindigen, maar ik denk dat als we door waren gegaan zoals we bezig waren met goede nummers schrijven en een album hadden uitgebracht, dat ook een hoogtepuntje had kunnen zijn. Maar wie weet komt dat ooit nog.”

Een doorstart van Small Supernova wordt dus niet uitgesloten?
“Nee, dat niet, maar we moeten nu eerst maar eens los van elkaar verder gaan en als we dan in de toekomst nog eens bij elkaar komen, heeft dat ook wel een goede reden.”

En wat nu? Bas gaat verder met The Maureens en de rest van de band?
“Ik weet het niet. Alles ligt nu helemaal open. Ons bedrijfje is niet meer, we hebben geen optredens meer, geen repetities meer… Maar ik zal altijd muziek blijven maken, mijn neef zal altijd muziek blijven maken en de rest van de band denk ik ook. Ik ga nu eerst van de mogelijkheid gebruik maken zonder band muziek te maken. Dat is lang geleden. En we hebben natuurlijk nog twee optredens staan waar we erg veel zin in hebben. Het lijkt nu misschien allemaal wat gepland, omdat de shows in Eindhoven en Utrecht plaatsvinden (de thuisbasissen), maar het is echt toeval hoor.”

De afscheidsshows van Small Supernova, in Eindhoven en Utrecht:

8/3 The Rambler, Eindhoven ( samen met Harvest Moon )
14/3 Tivoli Spiegelbar, Utrecht ( samen met Anthony's Putch )