Eindhoven opent culturele seizoen met Hallo Cultuur! Eindhoven opent culturele seizoen met Hallo Cultuur!

3voor12/Eindhoven doet verslag van verschillende evenementen in de stad

, Tekst: Martijn van Geffen / Fotografie: Sander Vermeer

Eindhoven opent culturele seizoen met Hallo Cultuur!

3voor12/Eindhoven doet verslag van verschillende evenementen in de stad

Tekst: Martijn van Geffen / Fotografie: Sander Vermeer ,

In totaal openen 24 culturele organisaties hun deuren vandaag voor de start van het nieuwe culturele seizoen. Popei en Muziekgebouw Frits Philips zorgen op hun eigen manier voor een middag vol muziek. De Effenaar pakt het groter aan met het jaarlijkse minifestival Brandend Zand. Plaza Futura, waar het nooit ongezellig is, zorgt vandaag met singer-songerwriter ‘I’m Not Mukowski’ eveneens voor een aangename sfeer. Zonder spoorboekje is 3voor12/Eindhoven erop uit gegaan om verslag te doen. Een impressie van Hallo Cultuur! 2012.

Aan het begin van de middag is er in het centrum van Eindhoven, ook voor een normale koopzondag, niet veel te beleven. Het kinderprogramma op Brandend Zand is dan al gestart en in de lobby van het Muziekgebouw speelt de driekoppige band Dansman 3, maar veel bezoekers levert dit nog niet op. Rond half twee wordt het op Brandend Zand iets drukker wanneer de Eindhovense band James Wood vol zelfvertrouwen begint te spelen in het cafe van de Effenaar. De band die indruk maakte op het Naked Song festival, en tevens speelt op onze eigen clubavond 5 oktober, mag vandaag aftrappen in het Eindhovense poppodium. James Wood weet ook vandaag een goede set af te leveren met een gezonde dosis folkmuziek.

In de lobby van het Muziekgebouw begint het ook langzaam wat drukker te worden. Na de kindervoorstelling van Ageeth de Haan is het even switchen in je hoofd naar de wat beladen muziek van Jodymoon, die meteen na het kinderspektakel aanvangt. Na die omzetting gemaakt te hebben wordt duidelijk dat dit singer-songerwriter duo serieuze en sterke songs maakt. Vooral de stem van zangeres Digna Janssen komt intens en geloofwaardig over, hoewel een eerder gemaakte vergelijking met Joni Mitchell nogal ver gaat.

Jeroen Kant

Weer terug in de Effenaar zet de winnaar van De Grote Prijs van Nederland 2011 - Jeroen Kant, samen met zijn band, een mooie set neer in de kleine zaal. Kleine, soms pijnlijke onderwerpen worden omgezet in af en toe wat ruwe, maar poëtische Nederlandstalige liedjes waarbij door een portie humor zelfs de grootste clichés acceptabel worden.

Grote verrassing van deze editie Brandend Zand is Jacco Gardner. Het café is goed gevuld om te aanschouwen hoe het tweede optreden ooit van deze jongeling uit Hoorn verloopt. Een indrukwekkende verzameling aan goede liedjes volgt elkaar op. Dansbare, soms enigszins psychedelische barokke, indie liedjes die enorm goed vallen aan het eind van de middag. Invloeden die gehoord worden zijn: The Beach Boys, en The Beatles ten tijde van hun White Album; geen flauwe namen. Dit belooft wat voor de toekomst. 

Ben Caplan & The Casual Smokers

Ben Caplan & The Casual Smokers worden later in de Effenaar als hoogtepunt van de dag geïntroduceerd en wekken daarmee verwachtingen. Voor de derde keer is Caplan nu in de Effenaar en de vorige optredens werden zeer goed bevonden. De zaal is dan ook goed gevuld en na een eerste act door, a la Tom Waits, door een megafoon te zingen, kan het publiek met een fijne groove bij het tweede nummer wat losser gaan. Zijn indrukwekkende doorleefde stem en goede gitaarspel geeft het Effenaar publiek wat ze kan verwachten bij deze fors bebaarde Canadees. 
 
Echt spectaculair is Hallo Cultuur! 2012 niet te noemen. Enige allure wordt echter ook geenszins gewekt. Het aanbod is groot en divers en geen cultuurliefhebber hoeft zich op een dag als deze te vervelen. Met een fijne losse sfeer, en het weer dat gelukkig meewerkt, is een mooie aftrap van het nieuwe culturele seizoen in Eindhoven gedaan.

Gezien: Hallo Cultuur! 2012 op verschillende locaties in de stad, op 2 september 2012. 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven