Next episode Gaslab start met Kutmah Next episode Gaslab start met Kutmah

Maar eerst mag Kattekwaad nog wat klooien

, Tekst en Fotografie: Patric Muris

Next episode Gaslab start met Kutmah

Maar eerst mag Kattekwaad nog wat klooien

Tekst en Fotografie: Patric Muris ,

Het Gaslab is een klein, industrieel podium op het TU/e terrein waar slechts een paar keer per jaar iets wordt geboekt. Maar als dat dan gebeurt, is het vaak echt de moeite waard. Zoals eerder dit jaar toen daar opeens Martyn en Erosie hun krachten bundelden op uitnodiging van Studium Generale. Het podium wilde dit seizoen graag goed openen, met een aansprekende naam. Samen met Eindhovens dj collectief Kattekwaad werd gekozen voor Kutmah, de dj en producer uit de LA Beat Scene die nu in Londen verblijft. En wel bereid is om even over te komen.

Eind 2011 stond Kutmah nog te draaien op STRP in het Klokgebouw. Het type setting is hetzelfde vanavond, maar de grootte is van een heel andere orde. In het Gaslab worden, op last van de brandweer, niet meer dan 250 mensen toegelaten. En zoals altijd is toegang voor studenten gratis. Zo goed als de studenten elkaar kennen is het op de avond zelf nog oproepen doen op Facebook aan de lamme takken die wel meteen een kaartje hebben gehaald, maar pas op het laatste moment beslissen of ze ook echt gaan. Dat daadwerkelijk gaan doet dus lang niet iedereen, maar er hangt wel een briefje met ‘uitverkocht’ op de deur, terwijl er echt geen 250 man binnen staan.

Kattekwaad

Een deel van het Kattekwaad collectief achter de dj booth

Een deel van het Kattekwaad collectief achter de dj booth

Het drukt de pret niet echt, want de aanwezigen vormen een pact. Ze gaan met z’n allen in het midden staan, tussen het scherm van de vj en de dienstdoende dj in. Zo valt er dubbel wat te genieten. Bijvoorbeeld van de beelden van vj duo Dropsnor & Vleesboom dat in één eindeloze mix The Big Lebowski, Napoleon Dynamite, Ron Brandsteder en het 20:00 uur journaal uit de oude doos weet te combineren. De visuals zijn niet altijd even toepasselijk, maar vooral de Kattekwaad dj’s switchen dan ook wel erg snel van artiest waardoor er niet altijd genoeg tijd is om te anticiperen. Uit navraag blijkt dat dan ook de reden te zijn dat er geen beelden van de Bee Gees voorbij komen op het moment dat één van de vele dj’s van het collectief daar een track van draait. De Bee Gees dus, maar ook Michael Jackson komt vroeg in de avond voorbij. En dan is er wel een match tussen audio en video. Kattekwaad klooit wat, zo staat in de titel van dit event vermeld. Dat klopt, maar naar mate de aanvang van Kutmah dichterbij komt, gaat het tempo wel omhoog en wordt er wat beter doorgepakt.

Kutmah

Kutmah is wat laat, maar heeft er wel duidelijk zin in. In al zijn enthousiasme wil hij een nog lopende plaat al verwisselen. De Kattekwaad dj’s hebben in hun set voornamelijk gebruik gemaakt van vinyl en een laptop, Kutmah gebruikt dezelfde middelen, maar op de platenspelers wordt door hem alleen scratch vinyl neergelegd. Echt heel veel wordt dat niet gebruikt, ondanks dat zijn urban getinte set dat prima zou kunnen hebben. Kutmah draait vanaf zijn laptop waar hij een mixer en een effectenkastje op heeft aangesloten. Hij vindt het heerlijk om te klooien in de marge. Hij past kleine vernuftige effecten toe en vormt het grote contrast met zijn overgangen.
 

Liefhebbers van de New Error releases van Kutmah komen bedrogen uit, want de ambient van Flying Lotus of andere transcedente elektronica heeft hij thuis gelaten. Kutmah komt uit de LA Beat Scene en heeft een voorliefde voor hiphop. Eenmaal in de urban scenery belandt, is hij er ook niet meer weg te slaan. Hij kent zijn klassiekers wel, maar weet goed te voorkomen dat het cheesy wordt. Zo blijft ‘Next Episode’ instrumentaal en wordt enkel wat onbekender materiaal van Notorious B.I.G. gebruikt. Dat ook A Tribe Called Quest voorbij komt, toont maar aan dat hij een liefhebber is. Dat voorkomt echter niet dat hij zo nu en dan wat slordig is. Timing is vanavond niet zijn sterkste punt. Hij krijgt het zelfs voor elkaar om een stilte te laten vallen, maar de clownsmimiek die daarop volgt, is onbetaalbaar. Als rond enen de fles whiskey - die de dj netjes heeft gedeeld met de uitbundige eerste rij - op is, neemt Kattekwaad het weer over. Het seizoen in Gaslab is geopend. What’s next?

Gezien: Kattekwaad en Kutmah, op 6 september 2012, in Gaslab.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven