Sidewalk tekent bij Volver Music

Nieuw album singer-songwriter band verschijnt in februari 2013

Tekst: Patric Muris ,

Sidewalk, de band rondom singer-songwriter Coen van der Horst, bracht eind vorig jaar het debuutalbum ‘Tuesday’s A Day To Remember’ uit. Het album, dat een gevolg is van drie EP’s en tien jaar schrijven, heeft de band twee singles met veel airplay, 5000+ downloads, een Poprondetour door Nederland en nu zelfs een platencontract opgeleverd. Het volgende album zal een stuk minder lang op zich laten wachten: in februari 2013 brengt Sidewalk een nieuw album, met een nieuw geluid, uit bij Volver Music. Reden voor 3voor12/Eindhoven om in gesprek te gaan met de frontman van de band over de platendeal en de rooskleurige toekomst.

In een tijd waarin platenmaatschappijen en labels niet meer zoveel te vergeven hebben, is een platencontract toch wel bijzonder te noemen. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“Crip Theeuwes van Volver Records nodigt ieder jaar wat talentvolle acts uit om één nummer bij hem op te nemen. Eerder deed hij dat bijvoorbeeld al met Yori Swart en Audio Adam. Hij wilde in augustus een nummer met ons opnemen, maar toen heb ik hem gemaild dat het dan niet zo goed uitkomt en dat ik liever meteen een heel album opneem. Ik had er verder niet meer bij stil gestaan, maar toen ik daar aankwam op een later moment om alsnog dat nummer op te nemen, vertelde hij me dat hij ons album op cd had meegenomen in de auto. En dat hij besefte dat die daar nog steeds in zit. Hij luisterde er dus veel naar en was een beetje fan geworden. Toen deed hij ons een voorstel om de volgende plaat bij hem op te nemen. Ik weet het al een tijdje, maar ik moest nog even wachten met het naar buiten brengen, omdat er nog wat details besproken moesten worden en ik nog steeds echt moest tekenen. Dat heb ik dus afgelopen week gedaan.”

Wat houdt de deal precies in?
“Crip neemt de plaat met ons op, hij financiert de productie en hij zal het album samen met ons uitbrengen. Zonder distributie. Er is budget voor het drukken van de plaat en een aantal uren voor het opnemen. Crip is ook audio-engineer dus hij heeft een inschatting gemaakt van het aantal benodigde uren. Het drukken van de cd zelf zullen we samen financieren en ook de opbrengst wordt gedeeld.”

Alles is dus inbegrepen, behalve de distributie. We zouden hier dus een oproep kunnen doen als ‘distributeur gezocht’?
“Haha, ja hoor, dat mag er wel in!”

Wanneer komt het volgende album uit? ‘Tuesday’s A Day To Remember’ was een proces van tien jaar, verwacht je er nu korter over te doen?
“Jazeker. Het schrijfproces is al klaar: de nummers zijn klaar om opgenomen te worden. Eind juli was ik al zover en toen was het dus kijken naar een label. We beginnen volgende maand met opnemen en dan zal het album naar verwachting begin 2013 uitkomen.”

‘Tuesday’s A Day To Remember’ is een album met liefde als belangrijkste thematiek. Hoe gaat het nieuwe album klinken?
“De nieuwe nummers hebben zeker niet allemaal liefde als thema. Ze zijn ook niet direct voor iemand geschreven, zoals dat wel vaak het geval was bij ‘Tuesday’s A Day To Remember’. Veel nummers gaan er nog wel over, maar er zijn ook andere onderwerpen. Jaloezie bijvoorbeeld. En dan niet zozeer jaloezie in de liefde. Het zijn ook wat hardere nummers. Harder als in dat ze iets meer naar indie neigen. Sommigen beginnen zelfs met distortion, haha.”

Die distortion heb ik inderdaad niet kunnen ontdekken. Crip Theeuwes is fan geworden door de Sidewalk popsound. Wordt hij niet heel erg verrast door de nieuwe sound of is die al onderdeel van de deal?
“Hij heeft de nieuwe nummers al gehoord en vond ze prima. Het is ook weer niet zo dat het nu opeens de hele andere kant op gaat. De basis blijft natuurlijk mijn stem en een akoestische gitaar.”

Tijdens Popronde speel je met een andere samenstelling van de band. Ga je daar ook het nieuwe album mee opnemen?
“Ja, we gaan opnemen met de Popronde band, met Pepijn (van der Burgt) als gitarist en Bryan (Kraan) op bas. Maar de bassisten en gitaristen die eerder met me optraden doen ook nog af en toe een nummer mee.”

Je bent momenteel bezig met de Popronde-tour. Hoe vergaat het jullie? Veel geboekt?
“Goed! Met de instore-optredens erbij zitten we nu al op dertien optredens. Je vraagt je soms wel eens af waarom sommige cafés een onbekende band als ons boeken, maar we worden vaak verrast door de reacties van het publiek. Je maakt wel wat mee op zo’n tour. In Helmond werd bijvoorbeeld direct nadat wij klaar waren met spelen keihard de skihut muziek aan gezet. En dan zie je ook echt meteen heel ander publiek binnenkomen.”

Tot slot nog iets anders. Ik zag via social media voorbij komen dat je bezig bent met een boek. Vertel…
“Ja, klopt! Een boek schrijven is iets wat ik al heel lang wil. Ik werk op Strijp-S in een open ruimte en daar hoorde ik iemand zeggen dat hij een kinderboek wilde tekenen. Toen heb ik hem benaderd dat ik graag een boek wil schrijven en zijn we bij elkaar gaan zitten. Het wordt een Engelstalig boek. Ik zit al op dertien hoofdstukken. Uiteindelijk wordt het een boek met de dikte van een Harry Potter boek. Maar eerst gaan we het nieuwe album opnemen!”

Sidewalk toert op dit moment nog als band langs verschillende Popronde steden.
Het album Tuesday’s A Day To Remember is nog steeds te downloaden via de website van Sidewalk.