Counterparts redt pot hardcore in Dynamo van middelmatigheid Counterparts redt pot hardcore in Dynamo van middelmatigheid

Avondje hardcore-stokstaartjes ten voeten uit

, Tekst: Roy Verhaegh

Counterparts redt pot hardcore in Dynamo van middelmatigheid

Avondje hardcore-stokstaartjes ten voeten uit

Tekst: Roy Verhaegh ,

Men neme de maandagavond in Dynamo en zet daar vijf stevige melodische hardcore bands neer, om zo de week eens goed wakker te schudden. Onder de noemer ‘Dynamo Hardt’ mogen Marathonmann, Climates, Empires Fade, Living With Lions en Counterparts de kelder naar de mallemoeren helpen.

Marathonmann

Óf iedereen heeft een zwaar weekend achter de rug, óf ze hebben allemaal een zetje nodig. Heel veel actie zit er niet in het publiek vanavond. Allemaal lijken ze te wachten op dat ene schaap dat over de dam komt, om daar vervolgens achteraan te kunnen gaan. Opener Marathonmann heeft nog niet heel veel op gang te brengen, want het volk druppelt langzaam aan binnen als ze bijna klaar zijn. Dat is jammer, want deze Duitsers laten een vernuftig stukje hardcore horen, waarbij ze er niet bang voor zijn om dit in de eigen taal te doen. Denk aan Touché Amoré, voorzien van een dikke laag shoegaze en je hebt het plaatje te pakken. Het plezier spat er nog niet meteen van af bij de mannen, maar je kunt ze ook weinig kwalijk nemen als ze voor 20 mensen max staan te spelen.

Climates

Vervolgens is het aan de jonge Britten van Climates, die barstensvol energie over het podium stuiteren. Het publiek is niet vooruit te branden en ziet het als een stel stokstaartjes aan. De brullende frontman neemt dan maar zelf het initiatief en staat meer zijn eigen pitje te bouwen dan dat hij op het podium te vinden is. Meeklappen wil ook niet echt lukken, waardoor het toch wel een beetje zielig wordt voor de band. Er komt heel veel energie van af, maar die krijgen ze niet terug. Over een maand komt hun nieuwe album uit, waar ze veel van laten horen vanavond. Leuk geprobeerd, maar helaas. Zou het de volgende band dan wel lukken om de zaal los te krijgen?

Empires Fade

Het antwoord is nog steeds nee. Empires Fade speelt voor een iets leger geraakte zaal en alle stijfheid lijkt de zanger zelfs te irriteren. Hun sound heeft veel weg van Misery Signals oftewel een zware, diepe brul met veel breakdowns en melodische intermezzo’s. In deze setting komt het echter over als een grote wirwar aan geluid, waardoor er ook niet echt veel van te maken is. De frontman gooit uiteindelijk zichzelf in de strijd om wat respons te krijgen, maar brengt hier slechts een kortstondig dansje van twee bezoekers mee te weeg. Pit heeft Empires Fade zeer zeker, wat ook blijkt als de drummer zijn arm ernstig bezeerd heeft en toch doorgaat om de set af te sluiten. Edoch, de koude kijkers raken niet opgewarmd.

Living With Lions

Hoe een band als Living With Lions in deze tour terecht is gekomen, blijft de grote vraag, want ze vallen totaal uit de toon bij de andere vier acts. Dit doen ze overigens wel vaker, want zo zijn ze eerder al eens op pad geweest met August Burns Red en The Ghost Inside. Over melodie en power beschikken ze in ieder geval meer dan genoeg, verder is het pure punkrock wat ze spelen. De Canadezen zijn afgelopen zomer een zanger armer geraakt waardoor gitarist Chase Brenneman nu ook de rol als frontman op zich heeft genomen. Een spijtig feit, want een losse zanger had ze meer ruimte kunnen geven om ook echt de interactie op te zoeken en wellicht zelfs iets los te wrikken. Nu zijn ze voornamelijk bezig met de muziek en verliest het dat speelse dat het in zich heeft.

Counterparts

Met het opkomen van Counterparts verdwijnt het starre gestaar als sneeuw voor de zon. Het begint met een paar fanatiekelingen, maar het duurt niet lang voordat de oude vertrouwde pit weer plaatsvindt. Een bom is ontploft en de boel komt eindelijk aan het rollen. Zanger Brendan Murphy hoeft er weinig moeite voor te doen. Hij houdt er wel een redelijk standaard praatje op na, over hoe je trouw aan jezelf moet blijven, maar storend is het niet. In een dik half uur rammen ze door een set die voornamelijk bestaat uit nummers van ‘The Current Will Carry Us’. Korter dan aangekondigd, waardoor menig bezoeker even verdwaasd op kijkt, maar vervolgens lekker vol verder gaat. Zo blijkt dus dat alles slechts stilte voor de storm was en dat Counterparts de herder is die zijn schapen even het nodige zetje moest geven.

Gezien: Dynamo Hardt, op 22 oktober 2012, in Dynamo.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven