Young Guns is kelder van Dynamo nog niet ontgroeid

Een avond met stoere hardcorejongens en swingende poprockmeisjes in Dynamo

Tekst: Roy Verhaegh / Fotografie: Melvin Sam-Sin ,

Vanavond strijkt de Vans Off The Wall Music Night-tour neer in Dynamo. Een hele mond vol, maar de bands hebben er zelf ook de handen vol aan. De betreffende bands variëren heel sterk qua stijl en hebben als enige overeenkomst dat ze uit het Verenigd Koninkrijk komen. Dynamo presenteert vanavond Young Guns, Your Demise en Don Broco.

Het is een vreemde avond. De grote zaal van Dynamo loopt verre van vol en blijft de hele avond zelfs akelig leeg. Zo leeg zelfs dat het gevaarlijk wordt om te stagediven, wat er in resulteert dat er geregeld stagedivers ongemakkelijk op de grond terecht komen. Eigenlijk is het ook zo’n avond die het bij voorbaat allemaal net niet in zich heeft. De drie bands zelf variëren allemaal sterk van elkaar en iedereen komt heel specifiek voor zijn favoriete bandje. Het is óf Young Guns óf Your Demise, maar niet allebei. Don Broco doet denken aan Fall Out Boy in een nieuw jasje, Your Demise spreekt de wat stoerdere jongens onder ons aan, terwijl de dames volop mee kunnen zingen met de gevoelige powerrock van Young Guns.  

Oorspronkelijk zouden The Xcerts de avond openen, maar om onbekende redenen is die eer doorgegeven aan Don Broco. Er heeft zich een kleine meute aan mensen verzameld voor het podium als ze beginnen met hun single ‘Priorities’. Het eerste dat opvalt is de choreografie waar de mannen aandacht aan besteed hebben. De voorste linie van bassist, gitarist en zanger springt in een lijn in hetzelfde tempo en weet hier ook gelijktijdig in te schakelen. Het levert een komisch tafereel op waardoor ze al niet meer helemaal serieus te nemen zijn. Niemand weet er echt raad mee, wat enkele gênante situaties oplevert. Zanger Rob Damiani is uit op een Wall Of Death, maar krijgt in plaats daarvan een clubje van mensen dat heel voorzichtig tegen mekaar aan huppelt. Ook doet hij een ingewikkeld verzoek waarbij iedereen bij elkaar op de schouders moet klimmen, maar al snel begrijpt hij dat hij het beter bij het simpele zwaaiwerk kan houden. Aan enthousiasme ontbreekt het de mannen zeker niet en ze spelen een goede, duidelijke set van een half uur. Op een festival doen ze het vast veel beter, maar vanavond is niet aan hen besteedt.  
 

Your Demise krijgt de zaak een heel stuk beter aan het rollen, ware het niet dat zij de vreemde eend in de bijt zijn. Hun sound is door de jaren heen weliswaar een stuk toegankelijker geworden met ‘nieuwe’ zanger Ed McRae, maar het blijft hardcore om bij te stompen. De setlist hebben ze wel bewust aangepast waardoor de nadruk duidelijk ligt op de lichtere nummers van de laatste twee albums ‘The Golden Age’ en ‘The Kids We Used To Be…’ met ‘Forget About Me’ en ‘These Lights’. Uitzondering is het brute ‘Burnt Tongues’, maar met de luchtige stemming van de instrumenten is ook die goed te behappen voor het jeugdige publiek. Your Demise laat een light-variant van zichzelf horen. Daarnaast heeft zanger McRae zijn moves één op één gekopieerd van ene meneer Durst. Al met al hardcore met een poppy inslag, die wonderbaarlijk goed in slaat. De jongens dansen wild om zich heen, waarbij sommige meisjes die ongeduldig vooraan op de hoofdact staan te wachten het soms moeten ontgelden. In al het muzikale geweld is de zang echter erg slecht te horen en ook spat het plezier er niet helemaal van af. Het omgekeerde verhaal vergeleken met Don Broco, maar zo zie je wat een beetje populariteit al kan doen.

Populariteit is ook hetgeen wat bij Young Guns vanavond ontbreekt. In 2010 stonden ze in de Effenaar in het voorprogramma van Danko Jones en vorig jaar nog hadden ze een eigen show in de kelder van Dynamo, maar de grote zaal blijkt toch echt een stap te ver te zijn. De zaal is nog altijd maar voor de helft gevuld. Dit lijkt van invloed te zijn op de band, want ze spelen een set die wel heel routinematig overkomt. Bassist Simon Mitchell maakt een wandeling door het publiek, maar echt veel spannender wordt het niet. De band heeft de nadruk in deze show duidelijk gelegd op de nummers van het nieuwste album ‘Bones’. Leuke toevoeging is wel dat ze het publiek een nummer laten uitkiezen. Zo mogen ze kiezen uit de apartere nummers 'Daughter Of The Sea', 'In The Night' en 'There Will Be Rain'. De voorkeur gaat heel duidelijk uit naar de laatste van die drie. Het kleine clubje mensen dat er is, doet allemaal gezellig mee en maakt er het beste van. Ook de stoere hardcorejongens die zijn blijven hangen. Young Guns heeft het wel in zijn mars en speelt een goede show, maar Eindhoven is er blijkbaar nog niet helemaal klaar voor. Volgende keer toch maar weer een etage lager?  

Gezien: Young Guns, Your Demise & Don Broco, op 20 oktober 2012, in Dynamo.