Rennen voor de tractor bij Russkaja Rennen voor de tractor bij Russkaja

Ska band met helende werking eist hoofdpodium op

, Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen

Rennen voor de tractor bij Russkaja

Ska band met helende werking eist hoofdpodium op

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen ,

Op de eerste avond van Folkwoods 2012 is het hoofdpodium maar voor één band gereserveerd: Russkaja. De ska band komt uit Oostenrijk, maar zingt in een mengelmoes van hoofdzakelijk Russisch, Engels en wat Duits. Allemaal vreemde talen, maar de taal van Russkaja is muzikaal univers en heeft enkel als doel om iedereen aan het dansen te krijgen. En gelukkig of, zoals ze zelf zeggen, ‘gezond’ te maken.

Gezien
Russkaja, tijdens Folkwoods 2012.

Muziek
‘Music for your health’, zo omschrijft Russkaja zijn muziek zelf. Een kind zou eerder kiezen voor hoempa hoempa muziek met de nadruk op blazers, zoals dat hoort bij ska. De gitarist zorgt voor de nodige rock invloeden en de violiste maakt de ogenschijnlijk wat eenvoudige muziek enigszins vernuftig. Er wordt succesvol veel geadopteerd van de Westerse muziekwereld, met de Russische versie van ‘I Need A Dollar’ als hoogtepunt. Russkaja moet het echter niet alleen van zijn muziek, maar ook van zijn performance hebben. 

Plus
Russkaja is pretentieloos en heeft het beste voor met de festivalbezoeker. Letterlijk. De band wil een helende werking loslaten op een ieder die zich niet lekker voelt. Met veel oi oi ois en andere fonetisch makkelijk meezingbare teksten, wordt het publiek meegenomen op het ritme van de feestmuziek. Russkaja loopt zelf het liefst voorop in de parade. De zeven bandleden lopen in een cirkel op het podium terwijl ze nagenoeg foutloos doorspelen. Het charisma van de zanger, die nog het best omschreven kan worden als een goedlachse showmaster, is onweerstaanbaar. Zijn introductie van de vegetarische variant van de Spaanse stierenrennen en de daarop volgende instructies voor het ‘rennen voor de tractor’ zijn hilarisch. En overtuigend; stoeltjes worden ingeklapt en het publiek gaat met elkaar aan de haal.

Min
Russkaja wordt aangekondigd als een act met zeven bandleden die allen een verschillende stijl hebben. “Dat maakt het zo’n bonte verzameling”. Ja, kleurrijk is het zeker. Maar na verloop van tijd zorgt de herhaling en de uitblijvende verdieping er wel voor dat het geheel wat vaal wordt. De overtuigende frontman verbloemt echter veel en zou zelfs een matig format tot een succes maken.

Conclusie
Russkaja maakt van iedere gelegenheid een feestje, gegarandeerd. Ouderen bewegen alsof ze de ochtendgymnastieklessen van KRO’s ‘Nederland in beweging’ volgen. Maar ze doen mee, net als de allerjongsten. En dat is de verdienste van Russkaja dat muzikaal misschien niet de hoogste moeilijkheidsgraad haalt, maar wel in de uitvoering erg hoog scoort. Bij de Olympische Spelen betekent dat een dikke voldoende en dat is op Folkwoods niet anders.

Cijfer
7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven