Het is ontmoeten en ontdekken op Folkwoods Het is ontmoeten en ontdekken op Folkwoods

Dertiende editie van festival brengt wederom uiteenlopende stijlen

, Tekst: Thijs Portz

Het is ontmoeten en ontdekken op Folkwoods

Dertiende editie van festival brengt wederom uiteenlopende stijlen

Tekst: Thijs Portz ,

Mede dankzij bands als Mumford & Sons en Fleet Foxes heeft folkmuziek de afgelopen jaren heel wat zieltjes gewonnen. Maar dat folk onder de radar een veelheid aan stijlen en subgenres herbergt, is velen onbekend. Wat te denken van Occitaanse muziek, balfolk, Balkanbeat, jigs en esoterische zang? Al jaren brengt Folkwoods deze stijlen (en meer) naar Eindhoven. Het festival is er dit jaar wederom in geslaagd een uitermate divers en interessant programma bij elkaar te krijgen. Aankomend weekend staat Eindhoven voor de dertiende keer in het teken van Folk. Met een hoofdletter F.

Ontmoeten

Nichemarkt of niet, dat Folkwoods in een behoefte voorziet is overduidelijk. Ook dit jaar loopt de kaartverkoop weer volgens schema. Het festival verwacht van 10 tot en met 12 augustus zo’n 4.000 bezoekers naar het anders zo rustige Philips de Jonghpark te trekken.

Het thema van het driedaags festival is dit jaar ‘Ontmoeten’. Daarbij denkt organisator Tinus Kanters aan verschillende vormen. “Het gaat niet alleen om het ontmoeten van bekenden en vrienden. We vinden het leuk om onze bezoekers kennis te laten maken met nieuwe, veelal onbekende, zaken. Dat kan zowel live als interactief. We willen onze bezoekers zoveel mogelijk stimuleren, proberen hen enthousiast te krijgen voor nieuwe mensen en nieuwe muziek.”
 
Het thema komt overal terug. Zo staan er midden op het terrein een aantal ‘ontmoetstoelen’. Ook spreekt de organisatie bezoekers actief aan. Kanters: “Op het terrein loopt een groot aantal vrijwilligers. Zij vragen mensen wat ze zoal gezien hebben of heel erg goed vonden. Op basis van de informatie die we terugkrijgen geven we hen tips en proberen we hen warm te laten lopen voor andere acts. Daar ontmoeten ze dan weer nieuwe muziek, nieuwe mensen.”
 
Nieuw dit jaar is de introductie van de speciale Folkwoods app: ‘eSphere’. Kanters legt uit: ”In 2010 werd ‘eSphere’ op het STRP Festival geïntroduceerd, maar dit jaar is hij ook voor Folkwoods beschikbaar. De app stelt onze bezoekers in staat live te reageren op alles wat ze meemaken. Reacties worden direct weergegeven op een aantal interactieve schermen op het festivalterrein.” Dankzij gratis WIFI op het gehele terrein hoopt de organisatie dat ook deze überhippe toevoeging een succes wordt.
 

Muziek

Maar, ontmoeten of niet, het belangrijkste van Folkwoods is uiteraard muziek. Naast oude rotten als Frederique Spigt, Ad van Meurs en Gerard van Maasakkers en headliners Veulpoepers 3.0 en CCC Inc., biedt Folkwoods dit jaar ook ruimte aan jong (folk)talent. Zo krijgen The BucketBoyz op vrijdag de kans om de grote tent af te breken met hun bluegrass en zal Yori Swart, afgelopen jaar winnares van de Grote Prijs van Nederland, op zondag haar klasse komen etaleren.

Een andere — toch wel grote — naam is die van Tim Akkerman. Na jarenlang menig tienerhart in vervoering te hebben gebracht als zanger van Di-Rect, verliet hij de band om zijn voorliefde voor klassieke singer-songwriters te volgen. Zaterdag valt te zien of zijn keuze de juiste was.

Behalve een keur aan Nederlandse artiesten, is ook het buitenland goed vertegenwoordigd. Zweden komt met twee acts die ongetwijfeld veel indruk gaan maken. Peter Hedlund staat te boek als ‘s werelds beste nyckelharpaspeler (!) en komt bewijzen dat hij die titel meer dan waardig is. De andere act is Baskery. Al een aantal jaar op de hotlist van Kanters en nu eindelijk geboekt. Drie schone Zweedsen die rockabilly spelen, dat belooft wat.

Klassieke Keltische folk wordt onder andere gebracht door Britse acts als Chris Wood en Serpentyne. Bezoekers die toch meer neigen naar Fleet Foxes & co. kunnen hun hart ophalen bij het eveneens Britse Mariner’s Children. Voor de folkies die hun muziek graag wat harder hebben, heeft Folkwoods twee bijzondere bands op het programma staan: op vrijdag sluit het Oostenrijkse Russkaja het buitenpodium af met stampende Balkanska die stilstaan onmogelijk maakt. En als hun boot op tijd is, komen The Greenland Whale Fishers (uit Noorwegen, niet uit Groenland) zaterdag het feest nog eens overdoen met hun punkachtige folk die doet denken aan The Dropkick Murphys.

Er is nog veel meer te zien en te beleven op Folkwoods. Er is veel ruimte voor dans en er worden diverse worskshops gegeven. Voor kinderen is er eveneens van alles te doen en aan lekker eten en drinken ontbreekt het ook niet.
Het complete programma, het tijdschema en alle overige informatie zijn terug te vinden op de website van het festival.

3voor12 Eindhoven zal het gehele weekend live verslag uitbrengen van Folkwoods. Houd de website en social media in de gaten voor alle updates!
 

Prijsvraag

3voor12/Eindhoven mag 1 x 2 weekendkaarten inclusief camping weggeven voor Folkwoods. Vertel ons wat jij een onbekende zou vertellen in één van de ontmoetstoelen op Folkwoods en maak kans op het setje kaarten. Het mag van alles zijn… Ben eerlijk, openhartig of gewoon heel erg grappig en stuur het resultaat naar info@3voor12ehv.nl. De meest originele ontboezeming wint twee toegangskaarten. Meedoen kan tot 9 augustus 2012 23.57 uur.

Folkwoods vindt plaats van 10 tot en met 12 augustus 2012 in het Philips de Jongh park, Eindhoven. Kaarten kunnen nog in de voorverkoop of aan de kassa van het festival gekocht worden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven