Joep van Son maakt soundtrack voor boek Arie-Wubbo Joep van Son maakt soundtrack voor boek Arie-Wubbo

Plaat met wereldse invloeden zorgt voor unieke beleving van lezers

, Tekst: Patric Muris

Joep van Son maakt soundtrack voor boek Arie-Wubbo

Plaat met wereldse invloeden zorgt voor unieke beleving van lezers

Tekst: Patric Muris ,

‘Arie-Wubbo. De ultieme road movie (op papier)’ is het boek van Miel Blok dat zo filmisch is geschreven dat hij vond dat er muziek bij hoort. Daarvoor benaderde hij Eindhovense muzikant Joep van Son, frontman van vele Eindhovense bands waaronder The Sugarettes en Nikoo. Samen met Jelle van Veenen schreef hij een volwaardige plaat die ook zonder boek de moeite waard is.

Plaat met wereldse invloeden zorgt voor unieke beleving van lezers

Aanvankelijk was het de insteek om één nummer te schrijven voor een gedicht in het boek, maar toen Van Son het boek had gelezen stelde hij voor om voor het gehele boek een soundtrack te schrijven. Het boek vertelt over Arie-Wubbo's zoektocht naar geluk, waarvoor hij bereid is tot achter de horizon te reizen. Resultaat: een plaat met negen nummers die de beleving van songwriters Van Son en Van Veenen als lezer -en daarmee als reisgezelschap van Blok- vertaalt naar muziek. De chemie tussen woord en muziek was zo aanwezig dat Blok na het horen van de soundtrack besloot enkele passages in het boek aan te passen zodat ze beter aansluiten op de muziek.

De soundtrack klinkt werelds met indie, country en folk -invloeden. Van Son omschrijft de plaat zelf als ‘een combinatie van kitsch met warm en akoestisch’. Hij heeft geëxperimenteerd met hakkelende drum compacts, meerstemmige zang en kunstmatige violen in combinatie met de altijd wel aanwezige akoestische gitaar. Van Son staat vooral bekend om zijn aanstekelijke pop/rock geluid dat live behoorlijk stevig kan uitpakken. Voor de soundtrack van ‘Arie-Wubbo. De ultieme road movie (op papier)’ heeft hij veel geluisterd naar John Lennon en Bob Dylan. Die referenties zijn vooral terug te horen in de rustigere nummers.

Het totaalgeluid is toegankelijk en kan goed doorgaan voor verfijnde popmuziek die als soundtrack, maar ook op zich zelf geluisterd kan worden. Van Son heeft hulp gehad van een band bestaande uit: Niels Philipsen (drums), Mariska Louman (zang) en medeschrijver Jelle van Venen (bas en toetsen). Een gastbijdrage is er van zangeres Pien Feith.  

Het boek en de soundtrack vormen een bijzondere combinatie met een unieke beleving: de nummers staan in het boek, verscholen achter QR-codes. De lezer kan de codes scannen met een smartphone en zo direct het nummer beluisteren dat bij de passage in het verhaal hoort. Daarnaast is er een iPhone app waarop boek en muziek samensmelten.

Op 15 oktober 2011 is de presentatie van ‘Arie-Wubbo. De ultieme road movie (op papier)’ in muziekcafé Cul de Sac (Tilburg) waar Joep van Son en band de gehele soundtrack zullen spelen. Vanaf dat moment is het boek, inclusief soundtrack, te koop in een oplage van 2500 stuks.

23 september speelt Joep van Son op Club 3VOOR12/Eindhoven met Mariska Louman als The Sugarettes (in the blend).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven