Bam-A-Lam, The Damned Things gone blind Bam-A-Lam, The Damned Things gone blind

“This next one is off of our album Ironiclast!”

, Tekst: Roy Verhaegh

Bam-A-Lam, The Damned Things gone blind

“This next one is off of our album Ironiclast!”

Tekst: Roy Verhaegh ,

Neem de enthousiaste, poppy beats van Fall Out Boy, mix het met de schreeuwerige zang van Every Time I Die en besprenkel het geheel met knetterend Anthrax-gitaarspel. Roer het door elkaar, breng dit alles goed aan de kook en je krijgt The Damned Things. Vanavond staan ze in Dynamo.

“This next one is off of our album Ironiclast!”

In het voorprogramma staat de Limburgse band Ten Page Pilot. Ze maken meteen van de gelegenheid gebruik om hun allereerste complete cd genaamd ‘Into The Eyes Of The Armed’ te presenteren. De muziek is het beste omschrijven als een samensmelting van stonerrock en grunge, die heel sterk doet denken aan bands als Smashing Pumpkins en Nirvana. Wat op zich niet zo vreemd is als je nagaat dat ze als Nirvana tributeband begonnen zijn.

De vier mannen zetten in een klein half uur tijd een strakke set neer, die helaas door het doffe geluid niet helemaal tot zijn recht komt. De instrumenten zijn niet van elkaar te onderscheiden waardoor het al snel een brei van geluid wordt. Ook als er even later een gastzangeres het podium opkomt, is het moeilijk te horen wat haar inbreng in het nummer is. Desondanks wordt de band ontvangen met een warm applaus en sluiten ze af met het nummer ‘In The City’. Een band met heel veel potentie die het vanavond helaas niet zo getroffen heeft met het geluid.

Als dan rond 21.30 uur het licht dimt, de drumklanken van het nummer ‘Ironiclast’ in worden gezet, dan weten we dat het tijd is voor The Damned Things. De band die het vanavond zonder gitarist Scott Ian moet stellen, omdat deze weer terug is gegaan naar New York om vader te worden. Jammer natuurlijk voor de fans die hier speciaal voor zijn gekomen, want hoe vaak krijg je de kans zo’n metalgrootheid van dichtbij te zien? Niet vaak. Maar goed, de band houdt dan nog altijd twee gitaristen over, te weten Fall Out Boy’s Joe Trohmann en Anthrax’ Rob Caggiano. Aangevuld met Every Time I Die-zanger Keith Buckley, Every Time I Die-bassist Josh Newton en Fall Out Boy-drummer Andy Hurley kan de show gewoon doorgaan.

Net als bij het voorprogramma, worden The Damned Things geteisterd door het doffe geluid. Als je de nummers niet kent, dan zijn ze lastig te volgen. Zanger Keith Buckley is zo goed als onverstaanbaar, zowel in zangpartijen als de praatjes tussen de nummers door. Wel is er uit op te maken dat ieder nummer wordt aangekondigd met de mededeling dat deze afkomstig is van de cd ‘Ironiclast’. Wat de running gag van vanavond is, aangezien dit hun enige cd is die ze tot nog toe hebben uitgebracht.

Ook lijkt de band een beetje uit zijn hum te zijn met de afwezigheid van Scott Ian. Het plezier straalt er niet helemaal vanaf en de band staat er wat statisch bij. Iets wat je niet zou verwachten met zulke energieke en krachtige nummers. Vooral gitarist Rob Caggiano staart vaak humeurig voor zich uit. Het publiek voelt dit aan, want echt los gaan ze niet. Pas bij het laatste nummer ‘We’ve Got A Situation Here’ komt er een beetje stemming in, maar dan is het alweer snel genoeg afgelopen. Het hele album ‘Ironiclast’ is een andere volgorde voorbij gekomen en dus blijft de grote vraag over: “Wat zouden ze nog meer in petto hebben?” Suggesties uit het publiek zijn om het album nog een keer te spelen, maar ze gooien het over een andere boeg en spelen als toegift het nummer ‘Fazer’ van de band Quicksand.

Al met al, afgaande op de formatie van de band zou het optreden als een huis moeten staan, maar dat valt minder uit door de afwezigheid van Scott Ian en het doffe geluid van Dynamo.

The Damned Things en Ten Page Pilot, gezien 11 juni in Dynamo.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven