The Jolly Roger hangt uit bij de Effenaar The Jolly Roger hangt uit bij de Effenaar

Omdat Metal ook gewoon een feestje kan zijn

, Tekst: Guido Segers/Fotografie: Paul Verhagen

The Jolly Roger hangt uit bij de Effenaar

Omdat Metal ook gewoon een feestje kan zijn

Tekst: Guido Segers/Fotografie: Paul Verhagen ,

Paganfest was in eerste instantie een feestje met celtic- en vikingmetal. Dat was wat het dan pagan maakte. Dit jaar vond Piratefest, zoals deze editie beter genoemd kan worden, plaats in de Effenaar. In de rij om binnen te komen is het al duidelijk dat dit een heel andere versie gaat worden. Ooglapjes, bandana''s en kapiteinshoeden zijn helemaal het ding vanavond. Het bier vloeit rijkelijk. Gedurende de eerste band vallen de eerste dronkenlappen al van hun stokje.

Omdat Metal ook gewoon een feestje kan zijn

Tijdens mijn binnenkomst is Swashbuckle aan het spelen. In piratenoutfits gehulde mannen spelen een straf stukje piratenthrash. Plots komen er nog twee figuren in een haaienpak en een papegaaienpak het podium op en beginnen elkaar te meppen. Nee, als je een serieuze kerkverbrandende pagan bent dan is dit niet je ding, want deze band is niet al te serieus te nemen.

De volgende band Ex Deo is ook een verrassing. De outfits doen even denken aan Svetlana Loboda’s act op het Eurovisie Songfestival, maar dat vervaagt snel als deze Romeinse troepen aanvallen. Dit is geen lolletje; dit is oorlog. De band is een hobby project van Kataklysm frontman Maurizio Lacono. Dat hoor je ook wel terug in het geluid van deze majesteuze death metal. Het publiek komt goed los en er wordt flink gebeukt voor het podium.

Gelukkig word het serieuzere, maar daardoor niet minder imposante werk afgewisseld met weer een jolige bende piraten. Alestorm uit Schotland lijkt toch een beetje het hoogtepunt van de avond te worden. Epische nummers  over tochten op de ruwe zee worden afgewisseld met liederen recht uit havenkroegen waar onder het genot van rijkelijk vloeiende rum de piraten hun daden bezingen.  Iedereen haakt vrolijk in en lalt mee met deze nummers.  Alestorm sluit zijn set af met de Eurovision hit van Letland uit 2008 “Wolves of the sea”.

Duitse muziek is sinds Rammstein weer tof, dus Die Apokalytischen Reiter mogen er ook best wezen vandaag! Helemaal te plaatsen is de band niet. De kledingstijl is misschien wel een beetje piraats, maar dan valt het oog op toetsenist Dr. Pest met zijn leren korte broekje en masker die toch iets heel anders uitstraalt. Het geluid is wel typisch voor veel Duitse metalbands zoals In Extremo, maar dat maakt voor het publiek toch niets uit. Dat gaat toch wel los!

Alestorm’s frontman Christopher Bowes is ook aardig in de stemming en vooral redelijk beschonken. De rest van de avond kun je hem in allerlei hoeken van de zaal terugvinden waar hij vrolijk met wie maar wil, biertjes drinkt. De nodige ‘yarr’s’ kunnen met hem worden uitgewisseld. Ondertussen is het weer flink rammen en beuken geblazen met Unleashed. Unleashed valt vooral op als de enige band vandaag die niet in kostuum is. Na 20 jaar is de band nog altijd een topper en nog altijd snoeihard.

Als afsluiter folkmetal helden Korpiklaani, maar helaas spelen deze heren vrij laat dus langzaam loopt de zaal leeg. Treinen en bussen moeten gehaald worden. Gelukkig wordt daar het optreden niet minder op. Feestelijke hoempa met heavy metal gitaren en een publiek dat genoeg drank op heeft om hier een feestje van te maken. Conclusier: wederom een geslaagde editie van Piratefest met een vleugje pagan.

Gezien: Pagan Fest met Korpiklaani, Swashbuckle, der Apokalyptischen Reiter, Alestorm, Ex Deo en Unleashed, Effenaar, 25-9-2009.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven