Hartstochtelijk, intiem concert met fragiele luisterliedjes Hartstochtelijk, intiem concert met fragiele luisterliedjes

Shearwater concert in de Kleine Zaal van De Effenaar

, Tekst: Frans Schmidt / Foto's: Leon Versmissen

Hartstochtelijk, intiem concert met fragiele luisterliedjes

Shearwater concert in de Kleine Zaal van De Effenaar

Tekst: Frans Schmidt / Foto's: Leon Versmissen ,

Het zijn beslist geen vrolijke meezingers, de fragiele luisterliedjes die Shearwater maakt. Het zijproject van twee Okkervil River -leden stond 15 september in de Kleine Zaal van de Effenaar. 3VOOR12/Eindhoven was hier uiteraard bij en maakte een verslag van dit intieme concert.

Shearwater concert in de Kleine Zaal van De Effenaar

Shearwater, afkomstig uit Austin, Texas, start als een zijproject van de twee Okkervil River-leden Jonathan Meiburg en Will Sheff. Na enkele platen, waarvan in het bijzonder de laatste twee veel indruk maken, vertrekt Sheff en ziet Meiburg zich genoodzaakt zijn oude baan op te geven om zich volledig te kunnen concentreren op dit uit zijn jasje gegroeide bijbaantje.

En dat is geen onverstandige keuze, want geruggensteund door een kwartet multi-instrumentalisten (basgitaar, blaaskeyboard, contrabas, drums, electronics, gitaar, glockenspiel, keyboards, klarinet, trompet en allerlei vreemde percussiemiddelen) weet Meiburg een bijzonder aangenaam allegaartje van americana, country, folk, indierock en postrock in het leven te roepen.

Het zijn beslist geen vrolijke meezingers, deze fragiele luisterliedjes, maar waar de band op zijn platen doorgaans ingetogen en bescheiden klinkt, trekt het kwintet op het podium alle registers open. Daarbij wisselen de bandleden, als bij een stoelendans, vrijwel voortdurend van instrument teneinde de vaak gelaagde muziek natuurgetrouw uit te kunnen voeren.

Palo Santo” (2006) en “Rook” (2008) speelt Shearwater tijdens zijn eerste optreden in Eindhoven opvallend veel nieuw materiaal dat, mede dankzij Meiburgs kenmerkende falsetto-stemgeluid, enigszins vertrouwd in de oren klinkt. Op basis van deze nieuwe songs kan kan geconcludeerd worden dat de band vooralsnog geen nieuwe wegen zal inslaan. Overigens is de boomlange Amerikaan voor zijn doen zeer spraakzaam en vertelt onder meer dat de opnamen van het nieuwe album zojuist zijn afgerond en dat dit in februari 2010 in de winkels zal moeten liggen.

Ofschoon de band een beetje onwennig het nieuwe materiaal ten gehore brengt, gaat dit deze avond niet ten koste van de zo gekoesterde breekbaarheid. Dat is maar goed ook, want het vijftal is ondanks dat het af en toe stevig van leer trekt - op zijn sterkst wanneer het wat gas terugneemt. Pas dan komen de fraaie subtiliteiten in Shearwaters muziek naar boven en daarom moeten we eigenlijk blij zijn dat de vijf Texanen nog altijd niet naar het grote publiek zijn doorgebroken. Nu kan een handjevol aandachtige toehoorders immers getuige zijn van een hartstochtelijk, intiem concert in de Kleine Zaal van De Effenaar.

Shearwater, gezien 15 september in de Effenaar..

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven