Niet te missen

Column van onze eigen Patric

Tekst: Patric Muris ,

Als muziekliefhebber kun je er niet om heen: de eindejaarslijstjes. Ze zijn gewoon niet te missen in het enorme aanbod van jaaroverzichten. De websites die je normaal bezoekt voor nieuws over muziek koppen nu met hun favorieten van 2008. Ook je favoriete tijdschrift en krant wellicht, maakt hun favoriete platen van dit jaar kenbaar alsof het grote nieuwswaarde heeft. Och ja, wij Nederlanders houden van statistieken en dat zullen zij vast ook wel weten.

Column van onze eigen Patric

In navolging van een Noordelijke regionale 3voor12 vervolgde ook de nationale 3VOOR12 deze week met hun favoriete 12 platen van dit jaar. Met Vampire Weekend op 1 en Friendly Fires op 12 is een kop/staart deling nog nooit zo leuk geweest. Na Friendly Fires gezien te hebben in het voorprogramma van Foals eind november is het sterk aan te raden om nu alvast een kaartje te halen voor dit Engelse bandje op 10 maart in de Effenaar. Als het groepje dat helemaal vooraan stond in de Tivoli hun gehele clubtour volgt, is de Kleine Zaal van de Effenaar bij voorbaat al te klein.

Het lijkt weer wat traag te gaan in Nederland als het gaat om het ontdekken van nieuw talent. Het catchy ‘Paris’ komt al dagelijks voorbij op Studio Brussel terwijl 3FM maar blijft hangen in ‘Sex On Fire’, de plaat van het jaar volgens het gemiddelde van 40.000 stemmen via 3VOOR12.nl. Dat de makers ervan (Kings Of Leon) zelf inmiddels al een bloedhekel hebben aan hun megahit is even wonderbaarlijk als het verongelijkte gevoel dat Snow Patrol had nadat ze doorbraken met ‘Chasing Cars’. Het allesbehalve meelijwekkende ‘Wij zijn al heel lang, heel erg goed, waarom ontdekken jullie ons nu pas?’ zorgt er bijna voor dat hun muziek vervormt in een onnodige vorm van klaagzang. Als je eerlijk bent kun je ook niet anders dan ze nog gelijk geven ook. Wellicht heeft Kings Of Leon iets meer recht op excuses; luister naar hun voorgaande drie albums en ontdek waarom.

Ook zeker niet te missen dit jaar was de saxofoon (!) op de nieuwe plaat van the Killers: Day & Age. Brandon Flowers, frontman van de band, gaf onlangs in een interview aan dat the Killers voortaan voornamelijk dingen doen die ze zelf leuk vinden. Dat klinkt logisch, maar na twee thema albums is dit dus iets nieuws voor de band uit Las Vegas. Een saxofoon valt klaarblijkelijk ook in die categorie. Niet alleen dit soort uitspraken maakt hun status onmiskenbaar, maar ook hun uitverkochte show van volgend jaar, waarvoor de kaarten al verdeeld waren nog voordat de nieuwe cd gereleased werd, bevestigt hun populariteit. Alleen minder voor zowel de band, als voor haar fans, dat een uur nadat de verkoop van start is gegaan, de eerste kaarten alweer online stonden voor het dubbele bedrag. Helaas is dat ook een niet te missen ontwikkeling die dit jaar de dubieuze stijgende lijn heeft doorgetrokken.

Naast ‘Sex On Fire’ en ‘Human’ was ook ‘Ayo Technology’ niet te missen op de radio de laatste maanden. Diegenen die Milow al zagen in het voorprogramma van BLØF of Racoon hadden deze originele cover al eens eerder gehoord. Vermoedelijk konden zij ook niet weten dat de bijdrage van Milow aan de jubileumcompilatie van Studio Brussel, waarbij aan 25 Belgische artiesten is gevraagd een liedje uit een van de afgelopen 25 jaren opnieuw in te zingen, zo’n enorm succes zou worden. De sympathieke Belg deed jaren geleden eens mee aan een talentenjacht in zijn geboorteplaats Leuven. Daar zong hij ‘One Of It’, een zelfgeschreven nummer, wist hij veel dat een cover van een van de meest matige rappers ooit zou volstaan? Milow is een singer-songwriter met een krachtverhouding van 80-20. Een verdeelsleutel voor alle successen volgens deskundigen. Zijn concert volgend jaar in de Effenaar is bij deze officieel bestempeld als ‘niet te missen’. Zou hij de grote zaal helemaal vol krijgen?

Het antwoord daarop volgt in 2009. In het nieuwe jaar kan er ook weer worden uitgekeken naar een nieuw STRP festival dat tegelijkertijd plaatsvindt met Motel Mozaique. Daarmee durft Eindhoven de concurrentie aan met het eclectische festival in Rotterdam. De enige show van Anthony & The Johnsons, die op het programma staat in het Frits Philips Muziekcentrum, geeft aan dat de concurrentie vanuit ‘onze stad’ met al haar ambities verder toeneemt. Wat er nog meer volgt in 2009, buiten al het eerder genoemde, zal (uiteraard) tijdig aangegeven worden in deze column. Zodat je niets hoeft te missen.

P.S. Omdat ik vind dat wij van 3voor12/Eindhoven niet kunnen uitblijven met een eindejaarslijstje; hierbij mijn top 10 beste albums van 2008:

1. MGMT – Oracular Spectacular

2. Foals – Antidotes

3. Vampire Weekend – Vampire Weekend

4. Killers – Day & Age

5. Kings of Leon – Only by the night

6. Bloc Party – Intimacy

7. Crystal Castles – Crystal Castles

8. Black Kids – Partie Traumatic

9. Port O’ Brien – All we could do was sing

10. Friendly Fires – Friendly Fires