Eindhoven en Amsterdam stoeien om Antony & the Johnsons

Exclusieve show in Eindhoven toch niet zo exclusief

Atze de Vrieze ,

Half januari verschijnt het langverwachte nieuwe album The Crying Light van Antony & the Johnsons. De release wordt gevolgd door een wereldtournee, waarin Antony ook Nederland aandoet. Niet Amsterdam, maar verrassend genoeg exclusief in Eindhoven. Hoewel, exclusief? De website van het Metropole Orkest meldt 22 juni met Antony op te treden in Carré, Amsterdam.

Exclusieve show in Eindhoven toch niet zo exclusief

Half januari verschijnt het langverwachte nieuwe album The Crying Light van Antony & the Johnsons. De release wordt gevolgd door een wereldtournee, waarin Antony ook Nederland aandoet. Niet Amsterdam, maar verrassend genoeg exclusief in Eindhoven. Daar staan Antony & the Johnsons 3 mei in Muziekcentrum Frits Philips. Hoewel, exclusief? De website van het Metropole Orkest meldt 22 juni met Antony op te treden in Carré, Amsterdam. Hoe zit het nu, is die show in Eindhoven nu exclusief of niet?

“Het klopt”, geeft Norbert Bode van het Holland Festival schoorvoetend toe. “Het had nog niet op de site mogen staan, maar Antony & the Johnsons spelen 22 juni in Koninklijk Theater Carré. We zijn al een paar jaar bezig Antony naar het Holland Festival te halen, nu is dat eindelijk gelukt. De show in Carré zal heel anders zijn dan in Eindhoven, met een compleet orkest.” Arnold Wegner van Tornado Concerts, organisator van het concert in Eindhoven, vertaalt dat op zijn eigen manier: “Bij ons zie je Antony & the Johnsons zoals het bedoeld is. Met zijn eigen band, minimalistisch, met zijn stem als basis.”

Tornado Concerts is niet blij met de show in Amsterdam. “Ons is verteld dat de show exclusief zou zijn. Het is ook de enige show die opgenomen is in het officiële tourschema. Het Holland Festival vond het niet nodig ons als Nederlandse boeker te betrekken bij het boeken van hun show. Ze hadden ons best even kunnen bellen. Waarschijnlijk is de eerste keer dat ze ons zullen bellen een verzoek of ze in Eindhoven op de gastenlijst kunnen.”

De show in Eindhoven ging vorige week al in de voorverkoop, tegen de prijs van 69 euro. Flink duurder dan de andere shows in de wereldtour. Dat komt volgens Tornado doordat Muziekcentrum Frits Philips kleiner is dan de andere zalen en de agent van Antony aan een vast gage vasthield. “In Carré bijvoorbeeld passen ongeveer 1600 bezoekers, in Frits Philips maar 1050.” Voor het Holland Festival gaat de voorverkoop pas in op 3 maart. De definitieve prijs staat nog niet vast, maar volgens Norbert Bode wordt het in elk geval goedkoper dan in Eindhoven.

Dan nog een ander akkefietje: wie zijn kaartje koopt bij Ticketmaster, krijgt namelijk een stoel toegewezen. Wie zijn kaartje rechtstreeks bij het Muziekcentrum koopt, heeft vrije plaatskeuze. Foutje, ergens tussen Ticketmaster en Frits Philips. “Ticketmaster had ongeplaatste kaarten moeten verkopen”, brengt een woordvoerder van het Muziekcentrum licht in de zaak. “Ticketmaster probeert zoveel mogelijk de mensen op de hoogte te brengen dat ze geen rechten kunnen ontlenen aan het stoelnummer.”