Eindhovens STRP speelt financieel op safe met The Chemical Brothers Eindhovens STRP speelt financieel op safe met The Chemical Brothers

Organisator Frens Frijns: "We blijven ook op zoek naar kleine parels"

Eindhovens STRP speelt financieel op safe met The Chemical Brothers

Organisator Frens Frijns: "We blijven ook op zoek naar kleine parels"

Het Eindhovense festival STRP, waar kunst, techniek en muziek elkaar ontmoeten, deed het even rustig aan. Om de financiering rond te krijgen werd het festival een half jaar uitgesteld en plakte de organisator er meteen een volle dag voor: voor 34 euro kun je op donderdag ook al naar Het Klokgebouw. Organisator Frens Frijns maakt zichzelf niets wijs: "Natuurlijk komen de mensen alleen voor de Chemical Brothers, maar ze krijgen wel al iets mee van wat gaat komen."

Organisator Frens Frijns: "We blijven ook op zoek naar kleine parels"

Festival STRP opent dit jaar op 22 november met een optreden van The Chemical Brothers in Het Klokgebouw op Strijp S. Maar de tweeënhalve dag die volgen, gaat STRP verder waar het gebleven was: met de zoektocht naar pareltjes. De eerste editie van het Eindhovense festival, waar kunst, muziek en techniek elkaar ontmoeten, vond plaats in maart van 2006 en was een succes. Toch had organisator Frens Frijns vervolgens problemen om de financiering voor de tweede STRP rond te krijgen. Omdat de overheadkosten voor de organisatie bleven doortellen, koos Frijns voor uitstel in plaats van een heel jaar over te slaan. Hij verplaatste STRP naar het najaar van 2007 om tijd te winnen en plakte een extra dag aan het evenement.

Frijns noemt de financiering van STRP ‘complex’: “Het is lastig om al die subsidiënten aan te schrijven. Dat moet je wel doen als je voor een belangrijk deel met kunst te maken hebt. Als je alleen maar muziek programmeert, is het een kwestie van ‘return of investment’: zolang de band die je boekt maar groot genoeg is, verdien je het vanzelf terug.” En dus kreeg STRP een extra dag voor het openingsconcert van The Chemical Brothers.

Frijns kiest nu voor een samenwerking met MOJO. De eerste editie van STRP werd nog geboekt door de Eindhovense techno-dj Lady Aida. Frijns: “Daar was ik heel blij mee, maar als je een festival met een budget van een miljoen hebt dat je wil laten groeien, moet je wel over hele goede contacten in de industrie beschikken. Met alle respect voor Aida, zij heeft dat niet. Dankzij MOJO kunnen we ook de grote acts boeken.”

Ook twee woningbouwcoöperaties die Strijp S ontwikkelen, dragen een steentje bij.: “Daar hebben we goede contacten mee, omdat ons kantoor ook in Het Klokgebouw zit. Zij vinden dat een festival als STRP op dit terrein moet plaatsvinden. Woningbouworganisaties sponsoren wel vaker evenementen.” Afgelopen jaar trok STRP tienduizend mensen op tweeënhalve dag. Frijns mikt dit jaar op de 5500 bezoekers per dag: “Er gaan normaal bijna 8000 mensen in het klokgebouw, maar we hebben veel ruimte nodig voor de kunstopstellingen.”

Voor 34 euro ben je bij de openingsavond op het oude Phillips-terrein. Los van de Chemical Brothers valt er die avond niet veel te beleven. Frijns begrijpt heel goed dat The Chemical Brothers wel een heel erg grote naam is op de tweede editie van een elektronisch festival voor de fijnproever: “We wilden openen met iets dat impact heeft. De show van The Chemical Brothers is een goede mix van techniek en muziek.” Toch denkt Frijns dat de bezoekers iets van de STRP-sfeer mee krijgen.

Binnenkort maakt de organisatie meer namen bekend. Ook worden dan de prijzen van de andere STRP-dagen bekend gemaakt.
STRP vindt plaats van 22 november tot 25 november op Strijp S in Eindhoven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven