Poplab Academy is onderdeel van Poplab Drenthe, een nieuw initiatief van Kunst & Cultuur in nauwe samenwerking met diverse Drentse organisaties, waaronder The Bake Shop en Garage TDI. Binnen Poplab Drenthe worden Drentse makers uitgedaagd aan het werk te gaan met bijzondere cross-overs of interdisciplinaire producties.

Doel van de Poplab Academy is om makers samen te brengen en ideeën van die makers met betrekking tot bijzondere producties te bespreken, verder uit te werken en te verzamelen. De beste ideeën worden dit en volgend jaar uitgewerkt tot podiumpresentaties en dus ook één of meerdere podia aangeboden. Ook Up North, het Noordelijk laboratorium voor de pop en urban cultuur, wordt binnen Poplab Academy besproken. Up North is een samenwerking tussen diverse pop, urban en theaterorganisaties uit Friesland, Groningen en Drenthe.

Een vijftiental makers waren aanwezig bij de eerste Poplab Academy.  Na een informatieve ronde over het doel en de werkwijze van Poplab Drenthe, maar ook info over Up North, ging Ton Brandse (Academy voor Popcultuur) met de makers aan de slag om de ideeën te laten borrelen. Aan het eind van de middag volgde een korte presentatie van een zevental ideeën, waaronder een aantal zeer interessante: Een jonge dj-producer die zijn eigen track live wil laten spelen door muzikanten (o.a. violist en blazers sectie); een mobiele natuurstudio op zonne energie (liedjes schrijven en direct opnemen in de natuur).

Het was een zeer productieve en geslaagde middag. "Dit moeten we vaker doen.", was de algemene conclusie!    

De belangstelling was groter, maar veel makers konden die middag om diverse redenen niet aanwezig zijn.  Een tweede meeting in Emmen wordt gepland.  Ook in Assen (29 september in Zuidhaege) en Meppel (20 oktober in De Plataan) staan Poplab Academy’s gepland.