"Dit is wel even wat anders dan in een kroeg of poppodium", vertelt Arne Santing, gitarist van Saint Martinez. Deze band is één van de drie Drentse acts die afgelopen week speelde op het showcasefestival Eurosonic. "De locatie was prachtig", volgens Santing. Bierbrouwerij Martinus was tijdens Eurosonic omgedoopt tot House of the North. Bands speelden tussen de ketels waar het bier gebrouwen werd. Woensdag tot en met zaterdag speelde in totaal negen Noordelijke bands in het bierhuis. De acts vertegenwoordigden Groningen, Friesland en Drenthe. Wij spraken met de Drentse acts: The Heck, Saint Martinez en Sorry John over hun optreden, coachingstraject en toekomstplannen.

Hit The North

Deelname aan Eurosonic hebben de bands te danken aan het coaching project Hit The North. Dit is voortgekomen uit een initiatief van Ferry Roseboom (Excelsior Recordings / ITGWO). Het doel is om jaarlijks negen tot twaalf talentvolle Noord-Nederlandse popacts te ondersteunen in de ontwikkeling van zowel hun artistieke als zakelijke kwaliteiten en hiermee bij te dragen aan de ontwikkeling van hun muzikale carrière. Het traject van één jaar bestaat onder andere uit vier bootcamps van meerdere dagen waarbij de muzikanten de kans krijgen om van professionals te leren. Daarnaast mogen de acts zich presenteren op Eurosonic, Into The Great Wide Open en krijgen ze een podium op Bevrijdingsfestival Assen, Groningen of Leeuwarden.

In Drenthe wordt Hit The North vertegenwoordigd door Kunst en Cultuur Drenthe en de Bakeshop. Voor de artiesten start het met hun deelname aan Drents Peil XL, een project van de Bakeshop. In het voorjaar worden de peilsessies gehouden. Alle deelnemende artiesten krijgen een beoordeling en een feedback rapport mee van de juryleden, waaraan ze in de zomer kunnen werken. Tijdens het showcasefestival Drents Peil XL in september wordt bepaalt welke artiesten Drenthe gaan vertegenwoordigen in House of the North op Eurosonic.

Evert Hoven, organisator van de Bakeshop kijkt terug op zeer geslaagde optredens in de brouwerij: "House of The North was zeer geslaagd. Een mooie samenwerking tussen de Noordelijke provincies. De artiesten hebben alles gegeven een stuk voor stuk een goede show neergezet. De Brouwerij was dan ook druk bezocht en de artiesten kregen veel positieve reacties". Volgens de Drentse bands was het een fijn podium om te spelen met goed geluid en licht.

Naast Hit The North deelnemers: The Heck, Saint Martinez en Sorry John, speelde ook de Drentse artiesten: Ruud Fieten, Timo de Jong, Daisy en I Took Your Name in House of The North.

Sorry John

The Heck

Saint Martinez