Americana-indie band Saint Martinez mocht zaterdag afsluiten in Brouwerij Martinus tijdens Eurosonic. Ondanks dat de band pas anderhalf uur later dan gepland kon spelen wisten ze een knalshow neer te zetten en het publiek enthousiast te maken.

Vorig jaar werd de band door Drents Peil gevraagd of ze opnieuw wilden deelnemen aan het showcase festival. Tijdens hun eerste deelname bestond hun project nog maar heel kort en hadden ze ook net een nieuwe drummer. Afgelopen jaar tijdens Drents Peil XL in Meppel bleek dat ze wel degelijk een ontwikkeling hadden doorgemaakt. De band werd direct toegevoegd aan het lijstje van Hit The North deelnemers en kwam zo terecht op Eurosonic (Hit The North biedt Noordelijke bands een podium op Eurosonic). 

Eurosonic

De band was goed op de hoogte hoe belangrijk het is om een goede show neer te zetten op Eurosonic. “Dit kwam vooral door de bootcamps van Hit The North vooraf aan Eurosonic”, verteld gitarist Arne Santing. De band heeft ervoor gekozen om een andere set te spelen dan normaal. “Bij Eurosonic moet het knallen. Je laat kort zien wat je kan. De set mag niet te lang duren en moet een goed beeld geven van de diversiteit van de band. Een ballad kan prachtig zijn voor de mensen die je muziek al kennen, maar een boeker op Eurosonic heeft een strakke planning van bands die hij/ zij wil bekijken. Soms kan het zijn dat ballad de snelheid eruit haalt, terwijl je juist de aandacht vast wil houden”, aldus Santing.

Daarnaast heeft de band geleerd hoe belangrijk het is om mensen uit te nodigen tijdens shows. Dit advies heeft Saint Martinez ten harte genomen. De uitnodiging ging naar boekers, labels, managers en andere interessante mensen uit de muziekindustrie. Ook heeft de band vooraf aan Eurosonic tijdens de workshops, gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om met professionals uit het vak te praten.

Door uitloop van voorgaande bands begon Saint Martinez helaas anderhalf uur later dan op de planning stond. Hierdoor zagen ze enkele gezichten, waaronder sommige van de uitgenodigde professionals de brouwerij vroegtijdig verlaten. Ondanks dit was het optreden nog steeds goed bezocht en kreeg de band veel lovende reacties. Volgens Evert Hoven, een van de betrokkenen bij Hit The North, heeft de band alles uit de kast gehaald en een goede show neergezet.

Door de bootcamps van Hit The North en het optreden op Eurosonic is de band anders gaan kijken naar het managen van hun band. Santing: "Het heeft iets in ons losgemaakt, waarvan nog niemand van ons wist dat we het hadden." Ze hebben een meer realistischere kijk gekregen op hoe ze hun droom kunnen realiseren. De band is zich meer bewust van het belang van een planning en willen verder kijken dan het enkel toewerken naar één show. Nu hebben ze al een beeld voor 2018 en 2019.

"We kunnen maar één keer een eerste indruk maken, en willen graag op onze volle kracht zijn."

Toekomstplannen

Saint Martinez heeft een goed beeld van hoe ze de komende twee jaar willen invullen. Dit jaar willen ze graag nog op eigen benen staan zonder manager, label of booker. Deze tip kregen ze ook tijdens Eurosonic. Eerst op eigen kracht groeien en het plafond raken, voordat ze dingen uit handen geven. Ze willen meer kennis en ervaring opdoen, veel spelen en werken aan podium presentatie en promotionele uitingen. Eind dit jaar wil de band een EP uitbrengen. In 2019 is het plan om mee te doen aan de Popronde. Ze hebben zich expres dit jaar nog niet ingeschreven: "We kunnen maar één keer een eerste indruk maken, en willen graag op onze volle kracht zijn."

Doelen

Op korte termijn wil de band graag een keer meedoen met de Popronde. Daarnaast heeft de band, zoals gitarist Santing het noemt, ook ‘cliché doelen’ zoals het spelen op de mainstage van Lowlands, Into The Great Wide Open en Paradiso: "daar moet je gewoon een keer geweest zijn". Ook wil de band graag de grens over en een theatertoer doen. Santing denkt dat hun muziek daar geschikt voor is: "Onze muziek leent zich goed voor intieme dingen, maar ook wel weer voor grotere podia." Na hun optreden op Eurosonic wil de band meer: "We hebben het vuur te pakken en het gaat alleen nog maar verder branden."

Als slotwoord wil zangeres Nadieh Martens graag toevoegen dat je als band veel meer kan als je er zelf maar de kracht achter zet. Dit heeft de zangeres onder andere geleerd op de bootcamps: “Je kan mensen gewoon benaderen uit de scene. Laat je zien en horen en durft te vragen! Veel mensen zijn bereid om te helpen.”