3voor12 Den Haag

CB18: Maarja Nuut & Ruum

Een natuurrijke Estlandse soundscape

Een van de eerste optredens vanavond is in festivaltent Katrina. Het is koud in de tent, maar de sfeer is knus. Het publiek druppelt binnen tot Katrina aardig vol zit.

Het Estlandse duo bestaat uit Maarja Nuut (zang/viool) en Ruum (digitale synths). Hun verwantschap is het samenbrengen van hun muzikale verschillen. Maarja herleeft de eeuwenoude Scandinavische volksliederen door zang en vioolspel, terwijl Ruum degene is die door zijn elektronicageluiden het geheel weer door de eeuwen heen tilt naar het heden. Het is aards en natuurrijk wat botst en samensmelt met techniek.

Maarja trapt tijdens haar zang en vioolspel op effectpedalen, zodat haar vocalen en vioolklanken in mysterieuze loops blijven echoën en rondcirkelen. Ze bouwt samen met Ruum een sprookjesachtig muzieklandschap op. Je staat ineens in een Scandinavisch bos bij een stromend beekje of op een berg, waar je het noorderlicht bewondert. Haar zang is hypnotiserend, meditatief, dromend maar ook dreigend. Zo krast zij onverwachts op haar viool door rustige passages heen. Het publiek blijft haar volgen in deze trance en weet het te waarderen met een waardevol applaus aan het einde van hun optreden.

Het moment: De houten vloer begint te trillen door de drone-effecten van Ruum. Tevens krijgt de viool van Maarja een pitstop (omdat haar vioolsnaar bijna gebroken was).

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12