Son Mieux speelt vanavond een thuiswedstrijd in een uitverkocht Amare. De band, net terug van hun tournee door Europa, begint de Nederlandse clubtour in hun geliefde Den Haag. Eerder stond Son Mieux op grote festivals zoals Lowlands, Down The Rabbit Hole en Sziget. De band won voor hun meest recente single 'Tonight' de Edison-popprijs voor beste nummer van een Nederlandse artiest. Dit nummer werd omschreven als “een tijdloos anthem dat verbroedert en verbindt”, een boodschap die vanavond als een rode draad door het energieke optreden van frontman Camiel Meiresonne en zijn band lijkt te lopen.

Amare heeft een andere ambiance dan PAARD, waar Son Mieux afgelopen jaar optrad. Op het moment dat je het cultuurpaleis binnenstapt, roept het enorme gebouw al het gevoel op dat je vanavond een groots concert gaat beleven. Het is een nieuwe mijlpaal voor Camiel, die ooit begon als een puber in een bontjas. Toen waren de shows kleiner en was er meer ruimte om de diepte in te gaan. Nu zijn het megaproducties en geven de shows Robbie Williams en Mick Jagger vibes.

Son Mieux @ Amare

De volle concertzaal wordt vanavond opgewarmd door néomí. Een support-act die complementair is aan de energieke vibe die Son Mieux later met zich mee zal brengen. Néomí is een singer-songerwriter in het folkpopgenre. Ze is bekend van nummers zoals ‘Somebody’s daughter’ en ‘I’ll be there’, dat inmiddels meer dan 1,6 miljoen keer beluisterd is. Met néomí droom je weg in verhalen over moeilijkheden in relaties en opgroeien in Zwijndrecht.

Er kan nog snel een drankje worden gehaald tussen de support-act en Son Mieux, al doen veel mensen dat niet. Fans willen graag vooraan staan en de band zo goed mogelijk kunnen zien. De zaal is vol. Nog een paar minuten totdat het optreden gaat beginnen. De felle lichten gaan aan! Wat gaat er gebeuren? Hoort dit bij het optreden en heeft Son Mieux een bijzondere entrance voor ons in petto? Dan horen we opeens het brandalarm af gaan. Helaas. Het pand moet ontruimd worden. Binnen tien minuten staat heel Amare buiten. Niemand weet wat er gaande is. Vijf minuten later mogen we allemaal weer naar binnen. Was het een oefening? Of was het iemand die binnen alvast een aansteker in de lucht hield voor Son Mieux waardoor het rookalarm afging? We zullen het nooit weten.

Son Mieux @ Amare

Son Mieux @ Amare

Fans halen opgelucht adem. Het enige wat nu telt, is dat het optreden door kan gaan. Zo opent Son Mieux de avond met het toepasselijke nummer ‘This is the moment’! De songtekst gaat over het moment vieren en daarvoor heeft de popband de meest feestelijke fashion kledingstukken uit de kast getrokken. Camiel betreedt het podium in een leren broek, hoge hakken en een zonnebril. Met zijn aangename stem weet hij het publiek vanaf het eerste moment aan zich te binden. De kop is eraf.

Nadat we het moment gevierd hebben, gaan we even terug naar ‘1992’. Hierna pakken we het stuur weer op in het nummer ‘Drive’. De songteksten gaan over het persoonlijke leven van Camiel. Het publiek zingt luidkeels mee met de teksten waarin fans hun eigen verhaal lijken te herkennen.

De frontman heeft, zoals altijd, tomeloze energie. Hij danst erop los en beweegt moeiteloos over het hele podium. De keren dat hij even op adem komt, spreekt hij het publiek toe en drukt ons op het hart dat vanavond van ons samen is. Camiel vervolgt met: “Vanavond maakt het niet uit hoe je je voelt, het mag er allemaal zijn, ongeacht of je je kut of goed voelt”. Het publiek reageert met luid applaus.

Camiel geeft ook een maatschappelijke boodschap mee. Hij refereert aan Bevrijdingsdag als ambassadeur van de vrijheid. Son Mieux nam een live-versie op van het nummer ‘Feels’ samen met Diana Burkot (Pussy Riot), een protestband uit Rusland, voor wie een veilig thuis geen gegeven is. De frontman spreekt zijn dankbaarheid uit naar het publiek waar hij zichzelf zo thuis mag voelen. Zeker in ’t Haagse.  

Son Mieux @ Amare

De enkeling die nog niet aan het bewegen is, doet dat wel bij het nummer waarmee de band doorbrak bij het grote publiek in 2022: ‘Multicolor’. Voor dit nummer heeft de band zich razendsnel omgekleed. De leren broek is ingeruild voor een glitterbroek en zwarte bontjas. De energie is hoog en het publiek swingt.

Alhoewel Camiel duidelijk de hoofdrol speelt in dit spektakel, hebben de zes overige bandleden ook een solo-performance. Één van hen is vrouw, Maud Akkermans, die de viool bespeelt. Door alle synthesizers, gitaren en tamboerijn zou je de viool soms bijna vergeten. Tegelijkertijd wordt het saaie imago van dit klassieke instrument vanavond doorbroken.

Son Mieux @ Amare

Son Mieux @ Amare

Son Mieux @ Amare

We worden ook nog getrakteerd op een nieuw nummer dat zal verschijnen op het album dat in de maak is: ‘This is the only place’. Het lijkt over liefde te gaan en dat te willen vasthouden, maar daar ook onzeker over te zijn. Een gevoelig en catchy nummer. Is dit alvast een voorproefje voor Ziggo 2025, waarvan één van de twee shows al uitverkocht is?

De avond nadert zijn einde, maar een optreden is niet compleet zonder toegift. Son Mieux speelt niet één, maar twee extra nummers waarin zowel de band als het publiek zijn laatste restje energie kwijt kan. Na afloop rest de conclusie dat Son Mieux nog altijd groeit. Is de volgende Haagse halte een eigen show op het Malieveld?

Son Mieux @ Amare