De rockband RAUWKOST! sprak in het voorjaar van 2023 al met 3voor12 Den Haag over de release van debuut-EP ‘Met De Deur In Huis’. Eerder dit jaar werden fans al verblijd met een videoclip van het nummer ‘Er Is Geen Race’, waarna het wachten werd op de release van het eerste album van de heren uit het Westland: Zonder Kloppen. Precies dat deden ze dan ook: zonder te kloppen ramde RAUWKOST!, vergezeld door een sax-trio en met soms een melodieuze gevoeligheid, in een uur een lange setlist erdoorheen in een goedgevulde Zwarte Ruiter.

In het miezerende Den Haag was het om half tien tijd om binnen, in de warmte van de Zwarte Ruiter, de rauwkost op tafel te zetten. Wellicht traditiegetrouw voor optredens in de Zwarte Ruiter werd het iets later tot de band het eerste nummer aftikte. Ondertussen liep het café aan de Grote Markt langzaam vol, kwamen de fans met de shirts van RAUWKOST! tevoorschijn en werden er nog wat biertjes besteld: aan het gemoedelijke publiek in de Zwarte Ruiter zal het deze avond niet liggen. Tevens ook niet aan een gebrek aan muzikanten op het podium: naast het vaste trio Karel (bas en vocals), Vincent (drums) en Micha (gitaar en vocals), stond er ook een sax-trio klaar om de avond letterlijk en figuurlijk weg te blazen.

"Goedenavond allemaal! Wij hebben lekker ouderwets een cd’tje gemaakt!", begon frontman Karel het optreden grijnzend, trots het nieuwe album omhooghoudend. Kort daarna openden de rockers energiek de avond met het nummer ‘Stok Achter De Deur’, terwijl de rookmachines de Zwarte Ruiter vulden. De heren zetten gelijk de toon: catchy gitaarriffs, stabiel hard drumspel en Karel die gelijk de intenties en de punksfeer van het album duidelijk bezong: "Neem een frisje? Nee dankje! Ik vind Cola een bijzonder saai drankje!". Het sax-trio drapeerde het gehele liveoptreden met een ska-achtig sausje door  middel van energieke solo’s, die vaak foutloos overgingen in rockende gitaarsolo’s. 

De Haagse avond liet zich vullen met slimme en toegankelijke Nederlandse teksten. Van ‘M’n Hoofd Zit Vast’ tot ‘School Is Stuk’, waarin de klassieke punkwoede over het ‘establishment’ bezongen wordt. In dit laatste nummer liet gitarist Micha van zich horen, met een harde en uitgebreide gitaarsolo, waarbij het publiek uit zijn dak ging.

Richting het einde van de avond kwam de onverwachte kers op de taart: twee fragiele ballades, die het publiek, na van links naar rechts te hebben gesprongen, aangetrokken naar het podium deed kijken. In het zeven minuten lang durende nummer ‘Man Met De Hamer’ werd op een gevoelig en ritmisch gitaarspel het leven bezongen: tijd is niet eindeloos, de man met de hamer wacht altijd. De punkharten toonden zich vervolgens nogmaals van hun fragiele kant voor ‘Doe Mij Maar Hetzelfde’. Er werd een cello-speelster het podium op geroepen, waarna op een melodieuze wijze, aan de hand van intiem gitaarspel, Karel met een poëtische tekst zijn zangkunsten liet klinken in een nummer over miscommunicatie.

De band sloot vervolgens af op de oude en vertrouwde rockende wijze. Het publiek gaf nog even alles in een mini-moshpit, waarna na het slotakkoord en luid applaus nog een toegift werd gegeven. De band eindige de avond nogmaals met het energieke ‘Stok Achter De Deur’ en deed daarmee een strik om de avond, gevuld met verfrissende en energieke Nederlandse rock!

Nieuwsgierig naar RAUWKOST!? Op 20 januari spelen de Westlanders op Sneeuwpop. Het nieuwe album Zonder Kloppen is vanaf nu te luisteren op Spotify. Bij 3voor12 Den Haag, hét platform voor muziek in Den Haag, doen wij dagelijks verslag over muzieknieuws, festivals, optredens, bandjes en feesten. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte!