Een maand met tropische temperaturen en een verkoelende douche voor de A12-bezetters weerhield de Haagse muziekscene niet van het maken van nieuwe nummers. Met de Haagse Popweek in het vooruitzicht presenteren wij de kersverse releases voor in jouw playlists. Van luistermuziek tot standje tien, voor ieder wat wils, waaronder LIEN.

Staatseinde

La Haya

De single van Tess Merlot met de gelijknamige titel klonk een stuk liever. Het gestamp van Staatseinde misstaat niet in de PIP, ook niet in een willekeurige Duitse new wave bunker. Tussen de synths en elektronische beats hoor je teksten als "naar de klote in La Haya", prachtig. En dit alles is volgens de groep een opmaat naar mini-LP De Nieuwe Golf.

Luister 'La Hayahier.

Catchy

Out of tune

Maak kennis met Catchy. Deze jonge YMCA band begon zo'n zes jaar geleden als coverband, maar is recentelijk eigen nummers gaan schrijven waar single 'Out Of Tune' het eerste resultaat van is (opgenomen in de studio van Benjamin Lampe). Het nummer gaat over overweldigende gedachtes en eenzaamheid. Dat alles is ingepakt in een warme, licht funky, flowy en makkelijk in het gehoor liggende indiesound wat zeker als catchy kan worden ervaren. En de gelaagde zang over een "stupid fixation" is verre van out of tune, zangeres Cleo Faneyte is namelijk gestart aan de vooropleiding van Codarts.

Luister 'Out Of Tune' hier.

 

Joris Anne

Hartendief (album)

Wie de Instagram van Joris Anne bekijkt, ziet talloze foto's met Lucky Fonz III. Wie de muziek van Joris Anne luistert, hoort ook dat Lucky Fonz III tot de inspiratiebronnen van de jonge zanger behoort. Samen met vriend Thor Kissing (waarvan verderop in dit stuk meer te horen is) maakt de muzikant het album Hartendief. Net als Thor heeft Joris een eigen stemgeluid en een onnavolgbare geest. in tegenstelling tot vriend Kissing, is Joris Anne iets romantischer aangelegd in zijn liedjes. Joris is een aantal keer verliefd en uit momenten van eenzaamheid ook heel duidelijk. Maar het album is niet alleen maar melancholisch, er kan ook gedanst worden. Neem het nummer 'Middelvinger' dat eindigt in een keiharde drum 'n bass break, of 'Het Papagaaienlied' waar de vogel van Joris de beat verzorgt. Een interessant album. 

Luister hier naar Hartendief.

 

Yellofox

Feels Like a Malibu Day to Me (EP)

Er gaat niks boven lekker lang nazomeren. Dat weet ook Yellofox, die deze maand de EP Feels Like A Malibu Day to Me uitbracht. De kortspeler is gevuld met vier nummers, drie oude bekende en een nieuwe, waar het West Coast sausje rijkelijk overheen gegoten is. Yellofox weet wederom te verrassen met een diverse set nummers zonder de eigen stijl te verliezen. Waar de titeltrack een opzwepende ode aan de zomer is, brengen 'Forever Young' en 'Seasons' ons in de nostalgische sferen die bij oktober horen. De EP is een voorproefje op het tweede album van de band, For The Dreamers, dat 2 november in Paard wordt gepresenteerd.

Luister Feels Like a Malibu Day to Me hier.

Meavy

Blue Colours

Na drie jaar stilte brengt singer-songwriter Moos de Walle, aka Meavy weer nieuw werk uit. De artiest laat niet alleen zien op muzikaal veel gegroeid te zijn in de laatste jaren, maar legt ook zijn ziel bloot: 'Blue Colours' is namelijk een nummer over een langdurige therapie die de artiest zelf volgde. 'Blue Colours' zit vol pianomelodieën, synths en mysterieuze zanglijnen en klinkt een tikkie sferischer dan voorganger 'Spiders in Berlin'. Alt pop met een vleugje nostalgie of melancholie zonder al te zwaar te worden, wij houden er wel van. In de wandelgangen wordt al gefluisterd over een volgende (tweetalige) single en over een show in Paardcafé. Zeker een artiest om de komende maanden in de gaten te houden!

Luister 'Blue Colourshier.

Balwako

Bitter Cup

Ook de Pools-Haagse singer-songwriter Balwako bewandelde deze maand het pad der zomerse  nostalgie, zij het in een geheel andere stijl. Single 'Bitter Cup' is voorzien van een sexy beat en is een stuk poppier dan zijn eerdere werk. De artiest bezingt een aanvaring met een ex in een club in Amsterdam. Het nummer is heerlijk voor iedereen die over een break-up heen moet komen, of gewoon lekker wilt dansen op een catchy nazomerhit.

Luister 'Bitter Cup' hier.

Pineapple Kid

Hold On

Pineapple Kid is goed op dreef. Vierde single 'Hold On' is een verhalend, kwetsbaar nummer waarin zwaardere, donkere coupletten worden afgewisseld met een lichter, catchy en hoopvol refrein. De artiest heeft wederom niet gekozen voor lichte materie: 'Hold On' verhaalt over intergenerationeel trauma en de kracht die je hebt om dit zelf te doorbreken. Roy-Victor laat ons steeds meer de kwetsbare binnenkant achter zijn stekelige schil zien. Live zien? 11 oktober releaset de Haagse artiest zijn EP in Paard tijdens de Haagse Popweek.

Luister ‘Hold Onhier.

Drunktank

Kindle the Flame

Er gaat niets boven een verse Drunktank-single om de maand mee te beginnen. De band laat zich weer eens van zijn snellere metalkant zien: 'Kindle The Flame' gaat in luttele seconden naar 300 kilometer per uur, scheurende gitaarsolo's incluis. Een single waarbij je beslist niet stil kan zitten en met een positieve boodschap: samen houden we de duisternis op afstand. We wachten met smart op het eerste album met nieuwe zangeres Sarah Ockhuysen.

'Kindle The Flame' is hier te beluisteren.

Tess Merlot

Une Passante

Tess Merlot trakteerde ons afgelopen maand op een single met een hopeloos romantisch achtergrondverhaal: de zangeres schreef het nummer 10 jaar geleden namelijk zelf, nadat ze als 'passant' tijdens een concert verliefd werd op iemand op het podium. De melodie en strijkers transporteren de luisteraar moeiteloos naar dat moment van acute buikkriebels en trillende handjes. Madame Merlot, vous m'avez fait rêver.

Luister naar 'Une Passante' hier.

 

Flaire

Spannend

De mannen van Flaire zijn terug van niet weggeweest. In juni kregen we namelijk nog Tragedie in de schoot geworpen. De EP toonde ambitie door niet te blijven hangen in wat werkte op voorgaande single 'Oog In Oog', maar door te pakken met compositie en tekst. Zet die groei door? 'Spannend'! Zo heet de nieuw single dus. En die is gewoon fijn. Lees hier verder wat wij vonden van "het product van dik 200 uur werk"...

'Spannend' hoor je hier.

Thor Kissing

KLUUK (album)

Nog geen maand na het verschijnen van Salmiak heeft Thor Kissing een nieuwe langspeler uitgebracht. Op KLUUK wordt de luisteraar weer murw geslagen door het ultrasnelle brein van de songwriter (die op 13 oktober ook op onze clubtour staat!). Zowel aan The Beatles ('Dan Kietel Je Een Beatle') als aan Bob Dylan ('De Motorclub') wordt gerefereerd op het album en met name het tweede genoemde nummer (dat eerder in september al uitkwam als single) mag benoemd worden. Een reeks aan associaties en razendsnelle gebeurtenissen flitsen in recordtempo langs op deze song die begint bij het zien van een motorclub en eindigt met een vrijpartij met desastreuze gevolgen. Thor Kissing doet lekker waar hij zin in heeft en alles waar de zanger aan denkt, wordt vertaald naar muziek. Als luisteraar ga je van gedachten als: What the fuck naar: Wow, en begin je je per song af te vragen wat er zich afspeelt in de bovenkamer van de jonge muzikant.

Luister KLUUK hier.

Staatseinde

Grauw

Nog een pareltje van Staatseinde! 'Grauw' klinkt precies zoals de titel doet vermoeden: als de laatste uurtjes van een lange nacht, wanneer de zon al opkomt maar de energie nog niet uit het lijf is gedanst. En deze gedachten speelden al  door ons hoofd nog voordat de vocals van de track ons oor hadden bereikt: "Het feest is niet ten einde, voor jou en niet voor mij". Volgens het duo zelf gaat het nummer over een grijze wereld, waarin kleur niet voor lief genomen mag worden. De aankomende mini-LP De Nieuwe Golf schijnt meer van dit moois te bevatten.

Luister 'Grauw' hier.

Velvet Sway

Fire

Velvet Sway is een band die al een aantal jaar optreedt in Den Haag. Nu is daar de eerste single genaamd: 'Fire'. Het debuut is een prettige dynamische song dat bij vlagen doet denken aan The Indien maar in het refrein een stukje harder lijkt te gaan. Het interessante aan het refrein is, dat ondanks dat het niet persé een catchy hook heeft, het toch interessant blijft en in zekere zin toch blijft hangen. Verder zitten er door het hele nummer spannende gitaarlicks en is de productie atmosferisch en mysterieus. Binnenkort komt er meer nieuw werk uit, wij zijn benieuwd naar wat er gaat komen.

Luister naar 'Fire' hier.

 

 

LIEN

Mag ik

Uw redacteur houdt wel van sterke teksten en dan moet u zeker bij LIEN zijn. Single 'Mag ik'  is een mix van spoken word en lekkere synths. Het nummer ademt spanning en de zwaarte van het leven, maar komt wel tot een lichtere ontknoping in het refrein. LIEN is blij terwijl de wereld instort en danst nuchter in haar eentje. En dat mag van ons altijd als dat leidt tot een single als deze.

'Mag ik' hoor je hier.

Edward Johannes & Foresense

Sudden Fiction / Dots (split EP)

Deze langverwachte split vinyl van Edward Johannes en Foresense is 9 september uitgekomen op Antilounge Records. Sudden Fiction / Dots staat vol experimentele elektronische pareltjes van Haagse bodem waar we even goed voor moeten gaan zitten, van het verrassende en minimalistische 'Oneironaut' van Edward Johannes, waar we jazzinvloeden in terugvinden, tot het hardere werk van Foresense, zoals 'Everything in Reverse.' Beide Haagse artiesten hebben voor het album het onderwerp van de dromende gemoedstoestand verkend. Het resultaat is een kortspeler met werk dat erg divers is, maar elkaar perfect complementeert.

Luister hier naar Sudden Fiction / Dots.

My Girlfriend

singles vol. 1 (EP)

Het grootste gedeelte van de songs op Singles Vol.1 was al een tijdje te beluisteren op Spotify, maar nu is de kortspeler ook gebundeld te beluisteren. De catchy alternatieve pop van het drietal rondom voormalig bandstarter (nu uitermate loyaal aan zijn projecten) Gijs Schouten, is opzwepend en verrassend. 'Speak Out Easy' is een volwassen song met zowel uitdagend couplet als een uitermate pakkend refrein. '(I Should Eat More) Sugar', 'Don't Part From Me' en 'All I Ever Wanted' waren ook al te beluisteren. En voor de gelukkige die de cassette van de band had weten te bemachtigen, was de geheime track 'Feeling Sorry For Myself', geen verrassing meer. Maar voor de casual luisteraar is het een neerslachtige bonus. Supersterk debuut van het trio dat inmiddels alweer in de studio lijkt te zitten, getuige de socials.

Luister Singles Vol. 1 hier.

Stickfigs

Former Glory (EP)

Ten slotte hebben ook de punkers van STiCKFiGS niet stilgezeten. De band is dit jaar in een moordtempo opgerukt: inmiddels zijn de heren druk aan het touren met de Popronde en EP Former Glory werd 16 september gereleaset in de Zwarte Ruiter. De plaat telt vier nummers ouderwetse, moddervette punkrock, rauw en to the point. Singles 'Remember' en 'Ghosts' waren eerder deze zomer al te beluisteren, maar tot ons groot genoegen is de rest van de EP van een even hoog niveau.

Luister Former Glory hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.