Ook in juni kwam er weer een hoop muziek van eigen bodem. Over het algemeen een hoop vrolijkheid. Ondanks of dankzij het testen voor toegang wordt het een mooie zomer. Aan de muziek zal het niet liggen, en met een beetje geluk valt er de komende weken misschien zelfs iets live van te zien. Op naar (Slutty) Summer '21!

Tess Merlot

La Haye

Frankrijk heeft meer te bieden dan 184 gedrogeerde gekken die zich jaarlijks drie weken lang in strakke broekjes doodfietsen. En Den Haag is een prima stad om op een zwoele zomeravond een glas wijn te drinken. Combineer die twee, en je komt op de vrolijke Franstalige ode van Tess Merlot aan onze mooie stad ‘La Haye’. Tess hoeft ondanks het ellendige Hollandse weer niet per se op vakantie, en heeft het ieder seizoen prima naar haar zin in notre belle ville derrière les dunes.

Interpolant

ARBOR

Interpolant, het soloproject dat vorig jaar is gestart door Tobias Borra (Cypher en I Chaos) heeft een debutalbum ARBOR. Inspiratie voor dit album was de teringzooi van het afgelopen jaar. Als je die puinhoop in muziek kunt vatten, dan komt dat inderdaad aardig in de buurt van Brutal/Tech Death. Interpolant heeft lak aan standaardritmes en -tonen, probeert onder andere de synth door te laten klinken en verschuift de gitaar juist meer naar de achtergrond. 7 nummers, 20 minuten, voor de liefhebber.

Roos Meijer

In My Name

Het debuutalbum van Roos Meijer komt eraan. Voor Why Don’t We Give It A Try voerde de Haagse songwriter gesprekken met ‘changemakers’, het alt-folk album zal bomvol maatschappelijke thema’s staan. Thema’s zoals gedeelde verantwoordelijkheid en jonge activisten, waar ze voor ‘In My Name’ met activist Julia Jouwe over sprak. “History has betrayed the so many voices that we have lost”, een licht album zal het niet worden. Maar het zet wel aan tot denken, en de klarinet, cello en viool zorgen voor een mooie gelaagde productie.

LIEN

Ja dat is waar ik van hou

Mensen doen vaak moeilijk, Nederlanders helemaal. Spontaan plannen maken? Onverwachts op bezoek? Gedoe. Vaak een ‘nee’, soms een ‘misschien’ maar nooit eens een volmondig ‘ja!’. De kleinkunstigere LIEN dacht er het hare van, en brengt met ‘Ja dat is waar ik van hou’ een ode aan de ja-zegger. Geen gezeik, gewoon ja zeggen. Elke ochtend even dit nummer aan, en het lukt vanzelf.

Graeme James

The Wild

Na een herfst-EP, winter-EP en lente-EP komt de Nieuw-Zeelandse artiest ongetwijfeld snel met een zomer-EP, als onderdeel van zijn vierseizoenen-project. Drie seizoenen klaar, nog eentje te gaan. Als voorproefje zette Graeme James ‘The Wild’ alvast online, inclusief zelfgetekende hoes. Lekker wegdromen bij een bescheiden nummer waarin steeds meer instrumenten en stemmen zijn te ontdekken. De folkzanger is inmiddels (tijdelijk) terug in Nieuw-Zeeland, want daar kan je publiek zonder testen voor toegang naar je tour komen kijken - groot gelijk!

NORDIN X LATU

Maybe (Prod by WISH)

Als je het Talent Event wint, dan doe je wat moois met je studiotijd in de Basementstudio. Nordin Besling nam de zomerse productie ‘Maybe’ met DJ Latu op. En voor de clip kwam er een cabrio voorrijden, het is tenslotte zomer. Voor wat het waard is, de rapper staat met zijn nieuwste single inmiddels ook in de Vibes-lijst van Spotify. Als winnaar van het Talent Event zijn hem heel wat festivaloptredens beloofd. Die zijn pas in 2022, in de tussentijd zullen er ongetwijfeld nog wat singles droppen.

DIERENPARK

Riep Kwaad Neushoorn

Met een band- en albumnaam als deze kun je eigenlijk al niet meer falen. Wij zijn bij voorbaat al enthousiast over dit collectief van Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo, Buddy Odor Stop) en Jan O. (Les Charmeurs, Les Figures Vagues). Toch hebben we het album nog even voor jullie geluisterd. Het is fijn. Op Riep Kwaad Neushoorn vind je onder andere het nieuwe 'IJsbeer' met teksten als: “Ik zou graag een ijsbeer zijn op de koude Noordpool. Dan zou ik nooit meer droevig zijn. Lang leven de lol” en “IJsberen hoeven nooit te huilen”. We kunnen er lang of kort over praten, deze plaat vol dierengeluk, rariteiten en lekkere gitaarmuziek moet je gewoon even luisteren. En 'Weekend Wordt Het Koud' klinkt als...

Tommy Brown

Dalliance

Ook Tommy Brown is weer lekker bezig geweest. De meest recente Haagse belichaming van Sex, Drugs en Rock 'n Roll doet zijn imago weer eer aan met een lekker dansbaar rocknummer. 'Dalliance' gaat over dronken thuiskomen, afhankelijk zijn van de liefde en de onzekerheid die erbij hoort. Voor de videoclip is hij dit keer met zijn ouderwetse videocamera afgereisd naar het zonnige Scheveningen, om daar Kubb te spelen en op trampolines te springen. Gelukkig was er bier, anders waren we ons zorgen gaan maken.

Crashing Bats

Suits

Een lekkere bak gitaren, de nodige go-fuck-yourself’s en heerlijke melodieuze zanglijnen. De Crashing Bats hebben een recept voor succes, dat ook in 'Suits' hoorbaar is. De rockband is met alweer het vierde nummer van 2021 lekker aan de weg aan het timmeren. “Conquering the world one stage at a time” is het doel en als de botsende vleermuizen zo doorgaan, zien wij dat wel zitten. 

Tom Wavy

Make You Come Back

Tom Wavy is ondertussen een regular in de Haagse Nieuwe. Het nieuwe 'Make You Come Back' heeft net als de rest van zijn nummers een relaxed gevoel. Waar we 'Waiting On The Road' nog nog gevoelige achtergondmuziek noemde, is 'Make You Come Back' met een deephouse-achtige beat een stuk dansbaarder. Dat is overgens niet voor het eerst, ook 'Wanna Go' had al niet meer de singer songwriter-vibe die we van Tom kenden. 

Grabbelton

Gedroomd

Als je denkt: 'wat een bekend gezicht op die foto', dat klopt! Tom de Bruin staat namelijk ook in deze Haagse Nieuwemet zijn Grabbelton Collectief, daarmee maakt hij nét even andere muziek. In 'Gedroomd' bezingt hij hoe hij over ‘je’ gedroomd heeft en over hoe zijn hoofd steeds maar bij ‘jou’ is. Lieve jongen is het toch! We snappen dat Nederpop hip is en dat hij zich eraan waagt, maar toch moeten we hier nog even aan wennen. Gek trouwens, een videoclip met sneeuw in juni. De enige maand dit jaar dat het lekker weer is geweest...

The Great Communicators

Whispering Voice

Ja, weer nieuwe muziek van The Great Communicators! En weer stelt het niet teleur met 'Whispering Voice'. De vrolijke nummers van de Haagse indieband blijven in de smaak vallen op de redactie. Hebben we al gezegd dat er eindelijk een datum is waarop het lang aangekondigde album The Endless Haze uitkomt? Op 15 oktober is het zo ver. The Great Communicators heeft trouwens ook een hele fijne Horsing Around gedaan bij het Paardcafé die je tijd waard is. Zeker met dit druilerige weer. 

SHOOK

‘It’s Time’ + ‘Process’

In juni kondigden we SHOOK al aan met wat teasers. De EP System staat inmiddels volledig online, met herkenbare bliepjes en piepjes die ergens in het midden van moderne synthpop en Kraftwerk samensmelten. Als je leven aanvoelt als een game waarin je constant wint, dan is dit je soundtrack. Voor ‘Process’ en ‘It’s Time’ heeft Jasper Wijnands inmiddels een clip online staan.

Daniel Nolet

Go Back

Is het James Blunt? James Bay? Nee, totaal geen James. Het is Daniel Nolet. Een nieuwe Haagse naam in de wereld van gitaarpop. Zoals dat gaat met gitaarpop, worden zoete thema’s niet gemeden. Met je partner op de bank de zoveelste Netflix-serie aanzetten, ja dan is de vonk ver te zoeken. Nolet kijkt graag terug naar het moment dat de vonken nog wel oversprongen in ‘Go Back’. Dit is de eerste single van zijn aankomende debuut-EP. Een EP hiermee vullen wordt een nogal standaard setje muziek. Maar Nolet heeft al laten weten met aankomende singles ‘America’ en ‘Saturday Night’ ook maatschappelijke thema’s niet uit de weg te gaan. We zijn benieuwd!

Dan August

Used

De mannen van Dan August voelen zich gebruikt, en brengen dat onder woorden in ‘Used’. Achter de schermen werkt het deels-Haagse viertal aan een debuutalbum, maar in de tussentijd kan je prima alvast iets online gooien. Lekkere riffs en een baslijn van de Haagse Javier den Leeuw die gecombineerd met een lekker kopstemmetje en drums van de ook Haagse Olivier Lucas toch een beetje in je hoofd blijven hangen. Uw redactie voelt zich ook een beetje gebruikt, maar met zo’n single is dat voor het goede doel.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar nieuws@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

De Haagse Nieuwe playlist van deze maand luister je hieronder.